Akkora nyugdíjra számíthat Biden a bukása után, hogy azt még a kedves olvasó is elfogadná

2024. július 25. 17:35

Az amerikai elnök „két helyről fogja behúzni a nyugdíjat jövő januártól” – derül ki egy amerikai elemzésből, amely szerint akár 150 millió forintnak megfelelő nyugdíjról lehet szó, „amelyben természetesen nincsenek benne a külön juttatások.”

2024. július 25. 17:35
null

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Hamarosan két helyről is busás nyugdíjat kap majd a bukott amerikai elnök – szúrta ki a makronom.eu a National Taxpayer Union Foundation új elemzésében, amely rámutat: a kettős nyugdíj (egyszer a 88 és fél millió forintnak megfelelő elnöki és egyszer a Bidennek kínált 66 millió forintnak megfelelő törvényhozási) morálisan még akkor is megkérdőjelezhető, ha az Egyesült Államok volt vezetőjéről van szó.

Mint a Makronom tájékoztat: „a törvényhozói nyugdíjat 1946-ban hozták létre, annak összegét az ottani munkában töltött idő, az (elnöki poszt kivételével) egyéb szövetségi munkahelyen eltöltött idő, illetve a nyugdíjba lépéskor kapott bér határozza meg. Biden 1973-tól 2009-ig volt szenátor, ezután nyolc éven át Obama alelnökeként dolgozott (ez több mint 82 millió forintnak megfelelő összeget eredményezett juttatások nélkül), ami negyvennégy évnyi szolgálatot jelent – az utolsó fizetésén alapuló felső határt figyelembe véve tehát kezdő nyugdíja akár 60 millió forintnak megfelelő összeg is lehet.”

Hozzáteszik azt is: „a még életben lévő volt elnökök közül Jimmy Carternek 10 millió, Bill Clintonnak 120 millió, George W. Bushnak 50 millió, Barack Obamának 70 millió, Donald Trumpnak pedig 2 milliárd dolláros vagyona van. Biden jelenlegi vagyonát 9 millió dollárra becsülik.”

De a portál írásából kiderült az is: 

többször előfordult már, hogy  egyes kongresszusi képviselők megpróbálták orvosolni a volt elnökök esetében alkalmazható nyugdíjrendszer visszásságait, ám kísérleteik sorra kudarcot vallottak. Egy ízben maga Obama vétózott az ügyben”.

„A különálló (és az elnökök esetében mégis egybefolyó) nyugdíjaknál nincsenek igazán olyan korlátok, amelyek gátat szabhatnának a pénzfelhalmozásnak” – teszi hozzá a lap.

Továbbá rámutat: „az elemzők szerint az egyik kaput a kettőből be kellene zárni ahhoz, hogy az adófizetők pénze ne gurulhasson számolatlanul és szabályozás nélkül olyan volt olyan volt politikusok zsebébe, akik egyébként is milliomosnak vagy éppen milliárdosnak számítanak.”

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­k­­e­­­l­d­ ­­a­ ­­s­z­­­e­x­i­­­ ­p­­u­n­­c­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
helemba
2024. július 26. 10:48
Ezt még talán a csutkány is elfogadná. Most is kb. ennyit lop havonta.
gekk
2024. július 26. 09:15
És mennyivel is emelte meg orbit válság idején a saját fizetését? Még a kedves olvasó is elfogadná. No meg a rengeteg offshore számlán, magántőkealapban, külföldi számlán tartott pénzeket, vagyont? Amiben orbiték vastagon érintettek, bár 2010 előtt még igencsak mást prédikáltsk, a mára mocskos, korrupt tovajokká avanzsált fideszkdnp-sek, élükön a kapzsi, harácsoló orbittal.
gekk
2024. július 26. 09:10
Szoponcmédia ostoba szoponcoknak. Amúgy. Mennyit is kapnak orbiték bukott közt.elnökei? Hamár. Mert ugye az érint minket, biden meg nemigazán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!