A török elnök haditengerészeti támaszpont létesítését helyezte kilátásba Észak-Cipruson

2024. július 21. 21:09

Azzal vádolta meg Görögországot, hogy haditengerészeti támaszpontot épít a szigeten.

2024. július 21. 21:09
null

Nyitókép: TURKISH PRESIDENTAL PRESS SERVIC

„Ha szükségesnek ítéli, Törökország kész haditengerészeti támaszpontot létesíteni Észak-Cipruson” – jelentette ki a ciprusi látogatásáról hazatérő török elnök vasárnap az Anadolu török hírügynökségnek adott interjújában. Recep Tayyip Erdogan – aki az észak-ciprusi török katonai partraszállás 50. évfordulója alkalmából látogatott a megosztott szigetre – a repülőgépen nyilatkozva azzal vádolta meg Görögországot, hogy haditengerészeti támaszpontot épít a szigeten. 

Hozzátette, hogy 

miközben a görögök katonai bázist építenek, Törökország politikai bázist hoz létre az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöki hivatalának és parlamentjének a felépítésével”

A török elnök egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy a ciprusi törökök nélkül nemzetközi tárgyalások kezdődjenek a ciprusi rendezésről; mint mondta, ezt csak akkor tartaná elképzelhetőnek, ha közvetlenül, egyenrangú félként ülhetne tárgyalóasztalhoz a török és a görög fél. 

Recep Tayyip Erdogan az interjú végén elégedettségének adott hangot amiatt, hogy az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Özgür Özel is jelen volt; ami az államfő szerint megmutatta, hogy Ciprus fontosságát illetően teljes nemzeti egység van Törökországban. Ciprus északi részére 1974-ben vonult be a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban jött létre a csak Ankara által elismert „Észak-ciprusi Török Köztársaság”.

(MTI)

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 22. 02:32
Mert ő is béketáborbeli! 🤡
no-orban
2024. július 22. 00:54
kíváncsi vagyok ki védi meg a görögöket??? az oroszok már szarnak rájuk, árulók lettek...
basti64
2024. július 21. 23:12
Ciprus görög részén kavicsos a tengerpart, a török részen fehér a tengerparti homok. A török rész nagyságrendekkel olcsóbb és a gasztronómia is felülmúlja a déli részt. Tessék kipróbálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!