A német lap bemutatta: az Európai Unió fogást keresett Magyarországon, de végül hatalmas öngólt lőtt

2024. július 24. 11:22

A Die Tageszeitung szerint Josep Borrellnek magába kell néznie.

2024. július 24. 11:22

Nyitókép: VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Az EU ismét megosztott. Ezúttal azonban nem Orbán Viktor tehet róla, hanem az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa az, aki zavart okoz és nevetségessé teszi Európát – olvasható a Die Tageszeitung online felületén megjelent véleménycikkében. A szerző szerint kétféle módon lehet fellépni Magyarországgal szemben, mégpedig bojkottal vagy konfrontációval.

Ennek eldöntése azonban káoszba taszítja a brüsszeli uniós intézményeket.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Josep Borrell külügyi biztos bojkottálni akarja a magyar tanácsi elnökséget. Borrell még egy miniszteri találkozót is áthelyezett Budapestről Brüsszelbe. Az uniós tagállamok azonban visszautasítják ezt a játékot, ami a legutóbbi külügyminiszteri találkozón vitához vezetett.

Annalena Baerbock német külügyminiszter öngólra figyelmeztetett, luxemburgi kollégája, Xavier Bettel pedig ez az egész „nonszensz”.

Szerintük ugyanis jobb lenne Budapesten szembeszállni Orbánnal, mint bojkottálni őt. A bojkottkísérlet eredménye kedden vált világossá: a belügyminiszterek több mint fele kihagyta a magyar fővárosban tartott informális találkozót. Mintegy tíz miniszter azonban mégis elutazott Budapestre. A lap szerint egyértelmű az eredmény: az EU a széthúzás képét mutatja, hiszen nincs észszerű ok arra, hogy a belügyminiszterek miért ne utaztak volna Budapestre.

A lap szerint érthető, hogy Borrell dühös, mert Orbán eltért a közös ukrajnai irányvonaltól, és ellopta tőle a show-t. Végső soron azonban Borrellnek magába kell néznie. Miért nem utazott már régen ő maga Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba, hogy a békés megoldás lehetőségeit körbejárja? Ez lett volna a feladata az EU vezető diplomatájaként, és ezt nagy mértékben elhanyagolta.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­­e­­l­­d­ ­a­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
figyelő4322
2024. július 24. 21:05
Ebben az esetben elég jól észleli és elemzi a helyzetet Die Tageszeitung. Borellő neokomcsi uraság ott találta meglőni magát, ahová a Nap nem süt, de nagyon tud fájni. Persze az is igaz, ha egy csöpp esze és szégyenérzete is lenne az EU külügyi bürokratájának, akkor most szégyenkezne. De se esze, se szégyenérzete nincs, hiszen csak egy eszetlen csinovnyik, akinek se saját akarata, se pedig mozgástere sincs. A mélyállam áganseitől kapja az utasításokat és Dollár Papánk gengjétől a guroló bőröndöket - a Van De Lejjebb federhex szintén...
Peti 80
2024. július 24. 20:37
Ez a fasz szopó vén buzeráns miért nem megy homokozni a bevándorló haverjaival , még azzal a szőke szottyadt retek- kupaccal a sárga kék felóltöjével akit már a fele migrás banda végigkefélt
Szerintem
2024. július 24. 17:38
Akik bojkottálnak, megfutamodnak. A bojkott nyílt beismerése annak, hogy nincsenek racionálisan helytálló ellenérveik, csak az ostoba üres lózungjaik és inkább nem vállalják a demokratikus megmérettetést, a nézetek ütköztetését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!