A nagy mozgósítás: akár 350 ezer katonára is szükség lehet a NATO-terv megvalósításához

2024. július 08. 16:19

Minden, Oroszország felől érkező lehetséges fenyegetés ellen fel akar készülni a katonai szövetség.

2024. július 08. 16:19
null

Nyitókép: Robert Michael / DPA / AFP

A NATO annak érdekében, hogy felkészüljön az Oroszország felől érkező lehetséges fenyegetésekre, további 35-50 dandár létrehozását tervezi – állították katonai források a Reutersnek. Egy dandárban 3-7000 fő szolgál, ami azt jelenti, hogy 105-350 ezer új katonával számol a védelmi szövetség az új terv keretén belül.

Várhatóan a héten Washingtonban, a szövetség 75. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozón kerül a terv részletes megvitatásra. A Reutersnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint „a lég- és rakétavédelem, a nagy hatótávolságú fegyverek [beszerzése], a logisztika, valamint a nagy szárazföldi manőverező alakulatok [megszervezése] a legfőbb prioritásaink közé tartoznak”.

A gond azonban a kivitelezéssel van, az ugyanis nem világos, hogy emberállományt honnan tudnának szerezni a NATO-szövetségesek.

A lap szerint a csapatokat átcsoportosíthatják a fegyveres erők más részeiből, további katonákat toborozhatnak, vagy a NATO-tagok a két megközelítés keveréke mellett is dönthetnek.

A NATO katonai szakértői a légvédelem egy másik jelentős hiányosságát is azonosították, mivel az ukrajnai háború bebizonyította, hogy ezek a rendszerek mennyire fontosak a kritikus katonai és polgári infrastruktúra védelmében. Ezek a rendszerek különösen fontosak lennének Németország számára, amely egy Oroszországgal való esetleges konfliktusban fontos logisztikai csomópont és állomáshelynek bizonyulna. Németország 36 Patriot légvédelmi egységgel rendelkezett, amikor a hidegháború idején a NATO frontállamaként működött, és még akkor is a NATO-szövetségesek további támogatására szorult. Ma ez az állomány kilenc Patriot-egységre csökkent, miután a 2022-es orosz invázió óta hármat Ukrajnának adományoztak.

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. július 09. 19:19
Még szerencse, hogy a bevándorló fiatalok között, rengeteg a katona érett korú!!! Legalább lesz kikből válogatni, hogy meg tudjuk védeni Európát!!!!:))))
kiss.istvan770
2024. július 09. 00:19 Szerkesztve
The New York Times 2024. július 6 Ukrajnában egy külföldi katonai egység orosz hadifogjot lőtt agyon: "Órákkal az augusztusi kelet-ukrajnai csata után egy sebesült és fegyvertelen orosz katona átkúszott egy majdnem megsemmisült árkon, és segítséget kért fogvatartóitól, a nemzetközi önkéntesekből álló egységtől, amelyet egy amerikai vezet." "a katona tört angol és orosz nyelven fordult orvosi segítségért." "egy katonatársa ... az orosz katonát hasba lőtte. Leroskadt, még mindig lélegzett. Egy másik katona ... fejbe lőtte" "A The Times az ukrán katonai protokollnak megfelelően hívójeleik alapján azonosítja a frontkatonákat. SEMMILYEN JOGSÉRTÉSÉRT NEM EMELTEK VÁDAT." A cikkben még másik két hadifogoly meggyilkolásáról is szó esik. www.nytimes.com/2024/07/06/world/europe/ukraine-russia-killings-us.html
merehov
2024. július 08. 20:23
Nem lesz az kevés? Hitlernek hárommillió katonája volt, amivel megtámadta Oroszországot.
atti64
2024. július 08. 19:06
A NÁTO IS PUSZTULJON A PICSÁBA MOSLÉKOK CSÜRHE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!