Nem véletlenül csatlakoznak Orbánék kezdeményezéséhez a szuverenista mozgalmak Európa-szerte

2024. július 13. 15:13

Drámai változások zajlanak az euró­pai politikában. A liberalizmus – mint farkába harapó kígyó – felfalja önmagát, a szociáldemokráciát a neoliberalizmus haszonelvűsége lúgozza ki, a szocialisták alól „elfogytak” a proletárok, a kereszténydemokrata pártok pedig kiüresedtek. Nagy Ervin írása.

2024. július 13. 15:13
Nagy Ervin
Nagy Ervin

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Drámai változások zajlanak az euró­pai politikában. A liberalizmus – mint farkába harapó kígyó – felfalja önmagát, a szociáldemokráciát a neoliberalizmus haszonelvűsége lúgozza ki, a szocialisták alól „elfogytak” a proletárok, a kereszténydemokrata pártok pedig kiüresedtek. A klasszikus ideológiák ma már nem tudnak érvényes és megnyugtató választ adni a globalizáció kihívásaira, s már valláspótlékként sem funkcionálnak.

Az európai jobb- és a baloldali törésvonalat (amelynek már a megnevezése is hosszas magyarázkodásra kényszerít minket) felülírta a globalista–szuverenista szembenállás. Éppen ezért (vagy ennek ellenére is) másfajta közösségszerveződési logika vált hangsúlyossá. Beköszöntött az identitáspolitikák kora.

Az úgynevezett zöldek már évtizedekkel ezelőtt váltottak, ahogy a mozgalmi létből előbújó (neo)marxisták is újabb és újabb kitalált identitásokra építik politikájukat. A kortárs liberálisok, a ma élő progresszívok is ráleltek a mesterségesen kiötlött új identitásokra, amelyekre képesek felhúzni ellenforradalmi politikájukat. (Habár éppen ezért meg is szűnnek liberálisnak lenni, de ez jól láthatóan nem okoz nekik problémát.) De mi lesz velünk, konzervatívokkal?

A nosztalgia kényelmes, a múltba révedés kockázatmentes, akadémiai vitákat folytatni pedig mindig is vonzó intellektuális tevékenység volt. Amikor azonban az ideológiák küzdelmét felváltja egy eltérő politikai verseny, akkor ez kevés lesz.

A klasszikus ideológiáknak bealkonyodott, ám a történelemnek, így a politikai küzdelemnek nem lett vége. Habár a plurális verseny – éppen a progresszív politika lépéselőnyének és identitás-központúságának köszönhe­tően – beszűkült, az értékalapú küzdelmek kora korántsem fejeződött be. Számos kérdés, ami a politikára tartozna, kikerült a demokrácia dimenziójából, majd a progresszív baloldalnak „hála” dogmává szilárdult (lmbtq-­jogok, bevándorlás, nyitott társadalom eszméje). Szükség van tehát újragondolni a konzervativizmust ahhoz, hogy értékelvűsége túlélje ezt a történelmi fordulatot.

Olyan nemzeti konzervativizmusokra lesz szükség, amelyek közös identitással egy közös Európáért dolgoznak”

Először is el kell kerülni a liberalizmus hibáját. A liberális napirend, ezzel együtt a liberális antropológia ugyanis győzött, azaz a szabadság szeretete áthatja a nyugati demokráciákat, de miután kizárólagosságra törekvő ideológiává vált, úgy szükségszerűen zsákutcába került. A kortárs liberálisok lettek a szabadság legnagyobb ellenségei. A konzervativizmus éppen ezért sem lehet ideológia. Másodszor: el kell kerülni a szociáldemokrácia fatális tévedését is, azaz nem fogadhatjuk el egyedülállónak a neoliberalizmus haszon­elvű logikáját (ez volt az úgynevezett giddensi harmadik út). Harmadszor: el kell felejteni a progresszív napirendnek való megfelelési kényszert, amihez bátorságra és „forradalmi” alapállásra is szükség lesz.

Legvégül pedig vissza kell térni a nemzeti gyökerekhez. Amennyi nemzet, annyi konzervativizmus. Ha ugyanis globálissá akarjuk tenni ezt a világlátást, akkor teszünk egy lépést az ideológiává válás felé, ami felér az öngyilkossággal.

Tehát olyan nemzeti konzervativizmusokra van szükség, amelyek hálózatosodnak, valamint közös identitásokat és közös politikai ügyeket keresnek. Mások maradnak, hisz nemzeti karakterük van, de egy közös Európáért dolgoznak. Tisztelik egymást, toleránsak, és nem rombolni, hanem építkezni szeretnének.  

Ilyen értelemben a konzervativizmus nem ideológia, hanem magatartásforma. Meg akarja őrizni és továbbörökíteni azt, ami egy adott közösség múltjában bevált. De nem áll meg ezen a ponton. A világ gyorsabban változik, mint bármikor, mióta a földön ember él: ma nem ugyanabban a korban halunk meg, mint amelyikbe beleszülettünk. Így a konzervativizmusnak építkeznie is kell. Ehhez pedig egy új és saját identitás szükséges.

Ez az oka annak, hogy Orbán Viktor, Andrej Babiš és Herbert Kickl megalapította a Patrióták Európáért pártszövetséget, amelyhez Európa-szerte sorra csatlakoznak a szuverenista mozgalmak. Valami nagy változás szemtanúi vagyunk. Egy olyan átalakulásé, amely történelmi léptékű lesz.  

 

Összesen 330 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. július 18. 12:03
Nem véletlenül csatlakoznak Orbánék kezdeményezéséhez a szuverenista mozgalmak Európa-szerte A "nem véletlenül csatlakozásnak" eddig semmiféle jelentősége nincs. Amíg a kiszikkadt vén kurvát újra jelölik (és meg is választják megint) addig ennek a frakciónak semmiféle befolyása nincs az unió szemét politikájára. Majd, ha a vén ribanc sírva, megalázva, bukottan távozik a tanácsteremből akkor már beszélhetünk némi eredményről. (talán újabb 5 év múlva) Addig viszont mindez csak önámító hír, újabb mutatvány göbbelsztóni tényhamisító cirkuszától, miniszterelnökünk (egyébként teljesen felesleges) fényezése céljából.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 14. 14:11 Szerkesztve
"Lombi ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. július 14. 09:11 Azta. Tényleg? És mi lesz az országgal?..." Bunkó vagy, Bugsy! :-) Az ország akkor is elműködne, ha holnap téged nevezne ki a köztársasági elnök miniszterelnöknek, ugyanis az államigazgatás egy beállt rendszer. Amikor kormányváltás van, akkor csak a legfelső szinteket, a miniszteri, államtitkári szintet cserélik le, a régi garnitúra folyamatosan dolgozik tovább és fokozatosan, idővel váltják le az új hatalom emberei a régieket. Ad absurdum, az államigazgatásban, közigazgatásban még ma is jócskán lehetnek olyanok, akik 1990 előtt is ott voltak már. Amiről te szavazol az a politikai döntések szintje, kik azok a politikai arcok (a pártok reprezentáns figurái), akiknek elhiszed, amit mondanak és hogy az általuk meghirdetett politikai döntéseket következetesen végrehajtják. Ezek az arcok, mint írtam, a te bizalmadból élnek és ha megvonod tőlük ezt a bizalmat, kénytelenek olyan ajánlatokkal előállni, amivel visszaszerezhetik azt.
Ez D-dúr és e-moll
2024. július 14. 07:29
"Lombi ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. július 14. 05:03 • Szerkesztve Azta. Meg is van oldva a probléma. ... Nyomod itt a sődert és kiderül, hogy a semmit hajtod. Azt írtad, jobbat akarsz az országnak, nem azt, hogy hagyjuk a sorsára..." Pedig ez így működik. Neked, mint választópolgárnak egy eszközöd van a mindenkori hatalommal szemben, a szavazati jogod. Annyit tudsz eldönteni, hogy legitimálsz-e a szavazatoddal egy adott hatalmat vagy sem. Ebben az értelemben a hatalom ki van szolgáltatva neked, minden más értelemben te vagy kiszolgáltatva a hatalomnak. (Ez különösen igaz ma Magyarországon, ahol effektíve nincs ellenzék.)
Pelso j.
2024. július 14. 07:03
történelmi lépték..... Már becsavarodtok az ilyen buta abszrdumokba, meg a kényszeres talpnyalásba, Helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!