Szinte elnöki rendszert vezetne be Olaszországban Meloni

2024. június 20. 14:38

Közvetlenül választanák meg a miniszterelnököt az olaszok, és több hatáskört kapnának az önkormányzatok a kormányzati tervek szerint.

2024. június 20. 14:38
Maráczi Tamás

Nyitókép: Giorgia Meloni egy brüsszeli értekezleten 2024. június 17-én  /  fotó: Nikos Oikonomou / Anadolu via AFP

 

Megváltoztatná az olasz alkotmányos rendszert a jobboldali kormányfő: a reform keretében bevezetnék, hogy a szavazók közvetlenül válasszák meg a miniszterelnököt, illetve több hatáskört adnának az önkormányzatoknak.

Az ellenzéki Demokrata Párt kedden tömegtüntetést szervezett Rómában, miután a szenátus elfogadta a kormány terveit – minden ellenzéki párt képviseltette magát a rendezvényen, ami a szervezők szerint ékesen demonstrálta, hogy 

a reform elutasítása egységbe rántotta az ellenzéket, egységfront alakult Giorgia Meloni kormánya ellen 

írja az Euronews.

A regionális kormányzatok jogköreinek bővítését a kormányzat szerdán átvitte a parlamenten – ez volt a Matteo Salvini vezette Liga nevű jobboldali párt nagy választási ígérete, amely most meg is valósult, ugyanakkor az ellenzék figyelmeztet: az új jogszabály még inkább növeli a gazdag észak és a szegény dél közötti szakadékot.

A miniszterelnök közvetlen választására irányuló kormányzati törvényhozási szándék még nagyobb indulatokat váltott ki, főleg úgy, hogy a szenátus végül megszavazta, és ez a kezdeményezés is elérhető megvalósulási szakaszába lépett. A kormánypártok szerint ez 

megerősítené a kormányfő intézményét, stabilitást adna neki, és nagyobb felhatalmazást jelentene az ország vezetőjének. 

A terv ellenzői azonban úgy vélik, ezzel jelentősen csökkenne a parlament és a köztársasági elnök tekintélye, befolyása a politikai rendszerben.

Az alkotmány-módosítás kétharmados támogatást igényel az olasz törvényhozás mindkét házában, szakértők elhúzódó vitákat, szavazásokat várnak az ügyben. 

Közvetlen kormányfő-választást a nyugati típusú demokráciákban egyedül Izrael államban vezettek be

 még az 1990-es években, az intézmény szokatlan az európai rendszerekben.

--

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2024. június 20. 23:37
Ha sikerülne Meloninak keresztül vinni ezt a strukturális koncepcióváltást az olasz állam felépítése tekintetéven az nagyon jót tenne Európának is. Az olasz politika instanilitása 1945 óta jelen van Európában, ami a francia német és angolszász taktikájának jól jött, mert érdemben nem tudott megerősödni. Egy olyan állam, ami kétévente összeomlik a folyamatos működési zavarok miatt, az nem jelent konkurenciát senkinek itt - kiváltképpen a franciákra kell gondolni, mert az olaszok hagyományosan a franciákkal rivalizáltak. Ugyanakkor fontos pozíciója van (lenne) a közép Europai régió stabilizálásában is. Ha a V4-ek mellé Olaszország odaállna, akkor az végzetes lenne a franciák hegemonisztikus törekvésére - a németek mellé préselve őket, ami újabb halálos eredményhez vezethet a lusta csigaevők részére (mert gazdasági teljesítményükről is kiderülne hogy csak egy légvár az afrikai gyarmataik nélkül). Ha ez a kísérlet Meloninak sikerül, az komoly tényezővé teheti Olaszországot.
tapir32
2024. június 20. 20:36
Attól, hogy az EP-ben nem tudtak kitalálni semmit a magyar kormány ellen, attól még az ártatlanok, a magyar nép és a magyar diákok büntetése, a pénzünk visszatartása aljasság! Az EP erkölcstelen határozatokat hozott. Az EB erkölcstelen határozatokat hozott. Az EP és az EB erkölcstelen! Ártatlanokat büntetni erkölcstelen! Ártatlanok megbüntetése mellett érvelni erkölcstelen! Aljasság volt, hogy a magyar diákokat, oktatókat és kutatókat büntetik az Erasmus pénzek megvonásával. A kollektív bűnösség elvét - amit a hitleri Németország alkalmazott a zsidókkal szemben és aminél kevés aljasabb dolog van - felújítani és a magyar emberekkel szemben alkalmazni aljasság! Az EU egy szégyen!
remi
2024. június 20. 16:50
Ha jól értem dinnyésdzsordzsi a nyugatromán fél-prezidenciális rendszert akarja bevezetni italisztánban. Nem biztos, hogy a digóknál ez menni fog, de ha mégis akkor a páros heti qrmányválságoknak és a páratlan heti, mocskos alkuk után kinevezett N+sokadik ME-k (eddig nagyjából 2 lépcsőháznyi volt belőlük a vh. óta, ha jól emlékszem 75 körül, de valójában 100-hoz közelebb, mert azok közt volt olyan, aki 3-4-szer is, pár hónapig/alkalom) világának egy időre vége lesz. De az is lehet, hogy csak a jelenleg vele maximálisan ellenséges mattarellát akarja eltenni az útból.
survivor
2024. június 20. 16:41
auditorium Ez a Garibaldi túltolta, Italia unita. Ja, az öreg Benito alatt , akkor igen...Se előtte , se utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!