Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Soha nem látott mélységben a brit konzervatívok

2024. június 17. 14:41

A mandátumbecslés szerint a toryk kétszáz éves történetük legrosszabb eredményére számíthatnak, soha nem volt olyan kevés képviselőjük a brit parlamentben, mint amennyire a júliusi előrehozott választások után számíthatnak.

2024. június 17. 14:41
Maráczi Tamás

Nyitókép: Rishi Sunak egy 2024. április 22-én tartott sajtótájékoztatón  /  fotó: TOBY MELVILLE / POOL / AFP

A szombati felmérések szerint a július 4-én esedékes előrehozott választáson jelenleg 45 százalékos támogatottságra számíthat az ellenzéki Munkáspárt, míg a kormányzó Konzervatív Párt csupán 21 százalékra – ráadásul a tendencia romló a torykra nézve: a baloldal a legutóbbi, egy héttel ezelőtti szondák eredményeihez képest 2 százalékot javított, míg ők 4 százalékot rontottak – írja az Euractiv.

Két héttel a választások előtt tehát a jobboldal hátránya 25 százalékos, 

ami egy másik felmérés számaival megfeleltetve úgy néz ki, hogy a konzervatívok a 650 fős brit alsóházban egy rossz forgatókönyv esetén 72 mandátummal fognak csak bírni – ilyen gyenge képviseletük 200 éves történetük során egyszer sem volt. A Munkáspárt 456 képviselőre számíthat, ez pedig egy magabiztos parlamenti többségnek néz ki.

Ez a másik felmérés egyébként 40 százalékra prognosztizálta a Labourt, és 24-re a konzervatívokat – a jobboldal gyenge eredményében benne van, hogy 

szavazóbázisukat megosztja Nigel Farage új pártjának, a Reform UK-nek az indulása, 12 százalékot vihet el.

Rishi Sunak a jelek szerint még népszerűtlen elődje, a meggondolatlan adópolitikájával mind kormányát, mind pártját politikai örvénybe vivő Liz Trussnál is mélyebbre viheti a brit konzervatívokat.

A kormányfő május 22-i bejelentésével, miszerint előrehozott választásokat ír ki, saját támogatóit is meglepte, hiszen a jelenlegi tetszési indexe mélyponton, és az infláció kezelésével egy későbbi választási helyzetben egy javuló válságkezelési mutatóval jobb esélye lett volna. 

--

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban-2
2024. június 17. 19:43
megérdemlik. Élharcosai voltak a multikultinak, a woke-nak. Minden szarnak befeküdtek, amit a média- és egyetemi értelmiség kitalált.
nempolitizalok-0
2024. június 17. 18:56
Az tény, hogy rendesen elárulták Angliát.
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 17. 17:14
Helyes. Az inkompetencia csimborasszója, amit az elmúlt években műveltek. ZERO SEATS.
Megtalálta
2024. június 17. 16:56 Szerkesztve
Ezek a Toryk már nem a régiek ... de nem is újak. Helyettük majd jön a Munkáspárt, akik valószínűleg nyomják tovább a woke/zöld/ukrajna szeméthegyet. Szóval kurvára mindegy, igazából a Toryk és a Munkáspárt közt nincs nagy különbség. Az egész kurvanagy demokráciájuk egy szemétdomb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!