Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Putyin megint figyelmeztette Európát, válaszlépéseket helyezett kilátásba

2024. június 09. 16:09

Magabiztosan nyilatkozott az orosz elnök.

2024. június 09. 16:09

Nyitókép: Roscongress Press Service / AFP 

Amióta Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, Moszkva nukleáris fenyegetésekkel próbálja megijeszteni ellenfeleit, számos kevésbé burkolt utalást téve arra, hogy egy nukleáris hatalom, mint 

Oroszország legyőzése katasztrofális következményekkel járhat azok számára, akik megpróbálják

 – adta közre cikkében a BBC.

Putyin elnök azt állította, Oroszországnak nem kell nukleáris fegyvert használnia ahhoz, hogy győzelmet arasson Ukrajnában. Az elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum panelbeszélgetésén nyilatkozott, az éves eseményt gyakran „Oroszország Davosaként” emlegetik. 

Ritkán fordul elő, hogy Putyin békésebbnek tűnik, mint az őt kérdező személy. De amikor az őt kérdező személy Szergej Karaganov, nehéz nem annak tűnnie a BBC értelmezése szerint. 

Karaganov egy héja természetű orosz külpolitikai szakértő, aki tavaly egy megelőző nukleáris csapás szükségességét szorgalmazta. Putyin elnök nem volt ennyire szélsőséges a nyelvezetében.

De ő sem egy békegalamb – véli a BBC újságírója.

A Kreml vezetője kijelentette, nem zárja ki az orosz nukleáris doktrína módosítását: ez az a dokumentum, amely meghatározza, hogy Oroszország milyen körülmények között használná a nukleáris fegyvereket.

„Ez a doktrína egy élő eszköz, és gondosan figyeljük, mi történik a világban körülöttünk, és nem zárjuk ki ennek a doktrínának a módosítását. Ez vonatkozik a nukleáris fegyverek tesztelésére is” – jelentette ki az orosz államfő.

Figyelmeztetést is megfogalmazott azoknak az európai országoknak, amelyek támogatják Ukrajnát. 

Oroszországnak „sokkal több [taktikai nukleáris fegyvere] van, mint amennyi az európai kontinensen található, még akkor is, ha az Egyesült Államok áthozza az övéit”.

„Európának nincs kifejlett [korai figyelmeztető rendszere]” – tette hozzá a beszámoló szerint. „Ebben az értelemben többé-kevésbé védtelenek.” A taktikai nukleáris fegyverek kisebb robbanófejek, amelyeket célpontok megsemmisítésére terveztek anélkül, hogy széles körű radioaktív szennyeződést okoznának.

A héten korábban, egy nemzetközi hírügynökségek vezetőivel tartott találkozón Szentpéterváron Putyin felvetette, hogy Oroszország fejlett, hagyományos, hosszú hatótávolságú fegyvereket szállíthat másoknak, hogy nyugati célpontokat támadjanak. Ez volt a válasza arra, hogy a NATO-szövetségesek engedélyezték Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel támadjon orosz területeket.

„Ezeket a fegyvereket még nem szállítjuk, de fenntartjuk a jogot, hogy azokat olyan államoknak vagy jogi személyeknek adjuk át, amelyek bizonyos nyomás alatt állnak, beleértve a katonai nyomást is, azoktól az országoktól, amelyek fegyvereket szállítanak Ukrajnának és ösztönzik azok használatát orosz területeken.”

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra régebben európai és amerikai vezérigazgatók seregestől jártak. Most már nem.

A cikk szerint Oroszország az idei eseményt arra használta, hogy megmutassa, a nyugati szankciók ellenére rengeteg ország van a világon, amelyek készek üzletet kötni Oroszországgal.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:02
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­k­e­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
auditorium
2024. június 09. 18:23
Zele mandátuma lejárt. Mint jogi személy nem rendelkezhet az ukrán nép felett . A júliusi Svájcban megtartandó békekonferencián milyen minőségben jelenik meg ? Puty. nem kapott meghivót, a kinaiak diplomatikusan távol maradnak és úgy hirlik az USA is. Viszont Ferenc pápa ott lesz . Ameddig tart a háború Ukrajna nem lehet Natotag és nem léphet be az EU-ba. A tömérdek fegyverrel lerövidithetnék a háború időtartamát, de a közeli országok sinylenék meg legjobban a harcot. Ez a távoliabbaknak nem fáj. Kimustrált fegyvereiket adják nekik ajándékba vagy megvételre ? Ez nem tisztázott.
koronaszepe
2024. június 09. 18:21
Ok, boomer...
Pelso j.
2024. június 09. 17:55
Nem figyelmeztette, hanem fenyegette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!