Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Politico: Le Penék megállíthatatlanul törnek előre a konzervatív vidékeken

2024. június 26. 15:50

A Loire-völgye, amely korábban Francois Fillon konzervatív kormányának bölcsője volt, most már a radikális jobboldalhoz húz.

2024. június 26. 15:50
FRANCE-POLITICS-LEGISLATIVE-POSTERS

Nyitókép: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AF

A Politico újságírói ellátogattak Sarthe megyébe, ahol Macron pártja kétségbeesetten próbál új jelölteket állítani, hogy megállítsa Le Pen tarolását. Ilyen jelölt Sylvie Casenave-Péré, aki mindössze 10 napja lépett politikai pályára. A tapasztalatlan, 65 esztendős újonc része annak a próbálkozásának, hogy Macron valahogy visszaverje a radikális jobboldalt. A parlamenti választás első fordulójára vasárnap fog sor kerülni. 

Sarthe sokáig a jobbközép konzervativizmus bástyájának számított. A Loire-völgytől északra fekvő vidék a 2007 és 2012 között miniszterelnöki tisztséget betöltő François Fillon fellegvára volt, akinek elnöki ambícióit megtorpedózta a felesége korrupciós botránya. A politikai légkör azonban megváltozott, és a Nemzeti Tömörülés egyre népszerűbb a megyében. Sok faluban az üzletek bezártak, a befektetők és a vállalkozások elköltöztek.

Sarthe egyike azon számos vidéki választókerületnek, amelyek első alkalommal küldhetnek radikális képviselőket a nemzetgyűlésbe.

Casenave-Péré a hazai pálya előnyében reménykedik, azonban a vidék nagyrészt a Nemzeti Tömörülésre szavazott. 

Miért vonzza a vidéki szavazókat a Le Pen–Bardella páros?

A legújabb országos felmérések szerint a Nemzeti Tömörülés és konzervatív szövetségesei a szavazatok 35,5 százalékát szerezhetik meg, szemben a baloldali szövetség 29,5 százalékával és Macron koalíciójának 19,5 százalékával.

A Politicónak nyilatkozó helyiek közül többen voltak, akik az EP választáson Le Penre voksoltak, annak ellenére, hogy korábban Macront támogatták. A legtöbben az infláció és a közbiztonság romlása miatt panaszkodtak. 

Marine Le Pen nyugodtabbnak tűnik a többieknél, az összes többi jelölt egymás torkának esik” 

– mondta egy szavazó a Politico riporterének. 

A hagyományosan konzervatív vidéket a republikánusok egyszerűen feladták, ami a radikálisabb jobboldal erősödéséhez vezetett – mondta egy helyi újságíró. 

A hagyományos konzervatív jobboldalt súlyosan megsebezte a saját belharca. A Les Républicains, az olyan elnökök pártja, mint Charles de Gaulle és Jacques Chirac, gyakorlatilag kettészakadt: a vasárnapi választásokon a tagjaik közül sokan szövetkeznek a Nemzeti Tömörüléssel, míg mások megtagadták ezt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 26. 16:57
büdös hazaáruló és nyugatáruó Órban! büdös hazaáruló és nyugatáruó LePen
Tommaso
2024. június 26. 16:55
A konzervativ jobboIdaII teIjesen más, mint az orbánista =Iepenista ruszkicsicska, nyugatáruIó bandák Ég és föId!!! A Les Echos szerint Orbán továbbra is ragaszkodik a KeIet-Közép Európát ismét gyarmatositani akaró gaz ruszkik támogatásához. HAJRÁ NÉPPÁRT! De jóI tették, hogy 3 éve kibacták maguk közü a FIDESZ-bandát. Még MeIoni is kidobta Órbánt!!!!!!!!!!!
Ehetős Odó
2024. június 26. 16:54
Nocsak. Infantilis szófosó Tomika felébredt a kómából, amibe akkor esett, amikor a választásokon úgy elverték őt és elvtársait, mint Gréczi a lovát…?!
Vata Aripeit
2024. június 26. 16:54
Midenhol. az a sok vidéki "gombával trágyázott, agymosott" nénik meg bácsik állnak ellen az új, az ÚJ világnak. Fényes szelek fújjatok fújjatok ismét ! Szvsz ott is csak a magyar M1-t tudják fogni, meg internet sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!