„Nem Ruttén fog múlni a NATO-politika” – Demkó Attila a Mandinernek

2024. június 20. 20:26

Amikor „Ruttén is NATO-sapka lesz, s nem Hollandia szempontjait helyezi előtérbe, akkor kénytelen lesz a NATO szokásait betartani” – mondta Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. A NATO-ban konszenzus kell a döntések meghozatalához, tehát „nem lehet egy országot sem kikerülni, akár tetszik az álláspontja, akár nem”.

2024. június 20. 20:26
Mark Rutte, Orbán Viktor
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Facebook

 

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja megállapodott abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök lesz Jens Stoltenberg utódja. Magyarország és Szlovákia után csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását, Klaus Iohannis román elnök visszalépett a jelöltségétől.

Rutte mögé azután állt be a magyar kormány, hogy a jelölt megígérte, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből. Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár egyébként a múlt héten találkozott Budapesten Orbán Viktor kormányfővel, közös sajtótájékoztatójukon 

a felek deklarálták, Magyarország területén kívüli katonai akcióban nem kell részt vennie hazánknak, 

Budapest sem pénzt nem ad a közös teherviseléshez, sem embert nem küld az ukrajnai háborúba.

Ezt is ajánljuk a témában

A NATO-ban nincsenek kényszerek, lehet nemet mondani

A fenti fejlemények fényében merre tart most az Észak-atlanti Szerződés Szervezete? – kérdeztük Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét. Demkó úgy értékelt, jó kompromisszum született – beleértve Mark Rutte és Orbán Viktor egyeztetésének eredményét –, és sikerült megtartani az atlanti szövetség hagyományait is, vagyis, hogy nem lehet egy ország ellenében semmit sem tenni.

A NATO megtartotta jó szokását, hogy ilyen értelemben nincsenek kényszerek, egy ország is mondhatja azt, hogy ebből most nem kér” – fogalmazott.

Demkó arra is emlékeztetett, számos olyan NATO-akció volt korábban, például az iraki misszió, amelyben egyes tagországok különböző politikai okok miatt nem kívántak részt venni. Magyarország például szerepet vállalt az iraki katonák kiképzésében, mások viszont ebből kihátráltak.

Mark Rutténak háttérbe kell tennie majd a politikai nézeteit

Azzal, hogy Rutte mind a harminckettő tagállamtól zöld lámpát kapott, a jövendő főtitkár hozhat-e új irányt (Jens Stoltenberghez képest) a katonai védelmi szövetségnek?

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője ennek nyomán leszögezte, a főtitkári pozíció persze fontos, a posztot betöltő személy a NATO arca; ő az, aki – pláne, ha viták alakulnak ki a szövetségen belül – közvetítő, technokrata, konszenzusépítő szerepet tölt be. Javaslattevő, ám nem döntéshozó, mert az az Észak-atlanti Tanács hatásköre; 

a főtitkárnak nincs szavazata, pusztán a tagállamoknak.

Rutténak ugyan erőteljes politikai nézetei vannak, amely nem annyira előnyös magyar szemszögből. Azonban, amikor „Ruttén is NATO-sapka lesz, s nem Hollandia szempontjait helyezi előtérbe, akkor kénytelen lesz a NATO szokásait betartani”. 

A NATO metódusa pedig az, hogy konszenzus kell a döntések meghozatalához, fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő, jelezve: „nem lehet egy országot sem kikerülni, akár tetszik az álláspontja, akár nem”. Másképpen fogalmazva: „Nem Ruttén fog múlni a NATO-politika.

Személyes szimpátiáit, politikai nézeteit sokkal inkább a háttérbe kell szorítania. Szerepén némiképpen túlterjeszkedhet, de nagyon nem.”


 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes-2
2024. június 21. 08:33
"Orbán Viktor mindenki által utált oroszbarát politikája egyszerűen nem fér bele. Az oroszok agressziójának, barbárságának a megítélése Európában egyhangú, abban nincs vita. Sőt az eddig még nem említett szélsőjobboldal (ID) is ebben a kérdésben nagyot fordult. A Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella most jelezte, hogy betartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait a védelem terén. Marine Le Pen korábban azt ígérte, hogy Franciaországot "kilépteti a NATO integrált parancsnokságából", Franciaország "függetlensége" nevében. Szóval a francia szélsőjobb sem kívánja már otthagyni a NATO-t, sőt fegyverekkel fogja segíteni Ukrajnát, amennyiben hatalomra kerülnek.""
Pelso j.
2024. június 21. 07:29
A cikked mihaszna és jelentéktelen, te meg átlátszó vagy.
Chekke-Faint
2024. június 21. 06:16
Ez is csak a seggluk bővítésben érdekelt.
Zjzj
2024. június 21. 04:34
Mikozben fordult a szel arutte ugyben, csendben a 14. Szankcios csomagra is ra lett bolintva😉 Egy kis szinopszis: 13-2 uj kepviselo brusszelbe Karacsony maradt Meloninak nem kell a fidesz, de a roman nacionalistak igen Nem gyurtuk le a nemeteket Rutte a nato fotitkar Von der layen is marad Van 14. Szankcios csomag -200m euro Brusszel most mar brutalisan be van veve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!