Eldőlt: Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár

2024. június 20. 14:04

Klaus Iohannis visszalépett.

2024. június 20. 14:04

Nyitókép: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja megállapodott abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök lesz Jens Stoltenberg utódja – számolt be a Politico.

A lap megjegyezte, hogy Magyarország és Szlovákia után csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását, Klaus Iohannis román elnök pedig visszalépett a NATO vezetői posztjára való jelöltségétől. A Legfelsőbb Honvédelmi Tanács ülésén Iohannis közölte, hogy értesítette NATO-szövetségeseit döntéséről.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico arra is felhívta a figyelmet, hogy 

Rutte kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését.

Hollandia leköszönő miniszterelnöke új munkáját október 2-án kezdi meg, alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt, amelyek meghatározzák annak a katonai szövetségnek a sorsát, amely Kelet-Európa legsikeresebb elrettentő eszközeként szolgált az agresszív Oroszországgal szemben. 

„Trump-suttogónak” tartják

A brüsszeli lap megjegyezte, hogy Rutte-t „Trump-suttogónak” tartják, annak köszönhetően, hogy képes volt alkut kötni a különböző hátterű politikusokkal, és még az akkori amerikai elnök dicséretét is kivívta: Trump úgy nyilatkozott korábban róla:

Kedvelem ezt a fickót!”

Donald Trump volt amerikai elnök, a jelenlegi republikánus jelölt a NATO-ban maradás mellett tett ígéretet, de azzal fenyegetőzött, hogy újraválasztása esetén csökkenti az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást.

A Politico felidézte, hogy az egykori holland kormányfő hosszú utat tett meg a NATO vezetői posztjáért: tavaly november óta kampányolt ezért posztért.

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 20. 20:44
"A kormány továbbra sem támogatja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a százszázalékos bizalom, márpedig a holland miniszterelnök korábban Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt" – hazudta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A vétótlan köpcös geci csicska ismèt nagyot szart a választói tátott szájába. Sokadjàra. Megérdemlik.
atti64
2024. június 20. 20:24
EZ IS CSAK IGÉRGRETNI TUD UTÁNA MEG JOL MEGSZOPAT!!!!!!!!!!!!!!!TRÁGYA AZ EGÉSZ UNIO KI KELL LÉPNI EBBÖL A SZARBOL!!!!!!!!!!!!A MIGRIK NEMSOKÁRA ÁTVESZIK A HATALMAT!!JÖHET A NÉPIRTÁS BICSKÁSOK MÁR ARATNAK!!!!!!!!!!SZIGORU HATÁRÖRIZET TÜZPARANCS!!!!!!!!!!!!!!!!A MEGOLDÁS!
Silcon
2024. június 20. 19:28
lauderstenonis-2 "Azért vicces, hogy a magyargyűlölő Rutte simán megkapta 0rbán támogatását." Igen, de megkértük az árát, kimaradunk az ukrán buliból.
Silcon
2024. június 20. 19:21
Micsoda demokrácia! Választhatunk egy jelölt közül. Régen legalább volt két jelölt, az egyik a Párt a másik a Hazafias Népfront nevében indult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!