Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Mit csinál a német hadsereg Litvániában?

2024. június 04. 18:32

A Politico megfejtette, mi lehet a német katonák célja a balti országban.

2024. június 04. 18:32

Nyitókép: Media Lab / AFP

 

Természetesen Oroszország elriasztása...

A német Bundeswehr 2027-ig 5000 katonát telepít Litvániába. 

Ez Berlin első külföldi csapattelepítése a 2. világháború óta.

Németország is részt vett a múlt hónapban megrendezett NATO Steadfast Defender hadgyakorlaton, amelyet mindössze 15 kilométerre tartottak a fehérorosz határtól. Ennek kapcsán Carsten Breuer német tábornok kifejtette, hogy Moszkvának öt-nyolc évbe fog telni, amíg újjáalakítja fegyveres erőit, ez elég idő a NATO-nak, hogy felkészüljön az esetleges harcokra.  

Ami Litvániában történik, az Németország kezdeményezésének külső dimenziója, amelyet Oroszország Ukrajna elleni támadása után indított el. Németország 100 milliárd eurót fordított a hadsereg újbóli felszerelésére, és átalakította védelmi doktrínáját, hogy a Bundeswehrt olyan hadsereggé alakítsa, amely képes háborút vívni – és megnyerni.

„A világ más lett, mint 2022. február 24. előtt volt”

 – mondta Boris Pistorius védelmi miniszter. „Számunkra, a Bundeswehr számára ez azt jelenti, hogy a küldetés megváltozott; a nemzet- és szövetségvédelem áll a középpontban.”

Németország a vezető nemzete a NATO litvániai előretolt jelenlétének, de a német katonák mellett litván, holland és francia csapatok is jelen vannak . Észtországban az Egyesült Királyság játszik hasonló szerepet, míg Lettországban Kanada.

A Vilniustól északra található Pabradé település melletti fenyőerdők mélyén katonák és földmunkások készítik elő a terepet annak az 5000 katonának és családtagjaiknak, akik hamarosan állandó jelleggel Litvániában fognak állomásozni.  

Az 5000 katona elhelyezésére szolgáló lakások és egy helikopterleszálló mellett utakat is kell kiépíteni, hogy az emberek és a járművek közlekedhessenek a különböző kiképzési létesítmények között – amely a kézifegyveres és géppuskás lőterektől kezdve a 12 kilométeres tüzérségi pályán át, a harckocsik lőteréig és az intenzív városi hadviselésre való felkészülést szolgáló hamis településig terjed.

Rimantas litván ezredes feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy Litvánia ígéretét, miszerint a 170 négyzetkilométeres bázison lévő lakások és kiképzési létesítmények költségeit megfelelően kezeljék. Jarmalavičius elmondta, hogy „ez a kollektív védelem, amely fontos üzenet is az agresszív szomszédaink számára, hogy nem vagyunk egyedül.” 

Az Olaf Scholz német kancellárral egyeztetett terv szerint Litvánia fizeti az infrastruktúrát, míg Berlin a brigád fenntartási és felszerelési költségeit.

Német tisztviselők 6 és 9 milliárd euró közötti összegre becsülték az adófizetőkre háruló költségeket; 

ennek nagy részét a dandár felfegyverzéséhez szükséges nehézfegyverekre költik majd. A bázis üzemeltetése és fenntartása évente 800 millió euróba fog kerülni – mondta a német védelmi minisztérium szóvivője.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:05
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­­z­e­­­x­i­­ ­­p­u­­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
attysh
2024. június 05. 11:40
Legutóbb mit csinált?
Bitrex®
2024. június 05. 05:47
Majd segítenek megépíteni a Suwałki-folyosót Fehéroroszországból Kalinyingrádig.
ThunderDan
2024. június 04. 22:01
Nem tudom, mit csinál, de 1941-ben PICIT erősebb kontingenssel vonult be ugyanoda a német hadsereg... Aztán 4 évvel később kapitulált Berlin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!