Mennyire jobboldali az Európai Néppárt?

2024. június 22. 17:14

Az MCC által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy az Európai Néppárt (EPP) a migrációs és menekültügyi paktummal, az európai zöld megállapodással, a jogállamisággal és a kereskedelemmel kapcsolatban mennyire képviselte a jobboldali értékeket.

2024. június 22. 17:14
Weber and Orban's challenger Magyar meet in Budapest

Kép forrása: Kathrin Lauer/Getty Images

Az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének friss, „Az Európai Néppárt: jobbközép vagy balközép?” című tanulmánya a legnagyobb európai pártcsalád szavazásait vizsgálta az Európai Parlamentben, a legfontosabb európai ügyek kapcsán. A tanulmányt Rodrigo Ballester, Yann Caspar, és Damille Devenyi készítették, akik az MCC kötelékében foglalkoznak az európai uniós politikai folyamatokkal.

A tanulmány a 2019 és 2024 között időszakot öleli fel, és négy fő politikai területre összpontosít: a migrációs és menekültügyi paktumra, az európai zöld megállapodásra, a jogállamisági intézkedésekre és a kereskedelmi megállapodásokra. 

A migrációs ügyekben a Néppárt lehetővé tette, hogy a baloldali frakcióknak (az S&D, Zöldek, Renew és a Baloldal) megfelelő jogszabályokat fogadjon el az Európai Parlament. Ezekben a kérdésekben az EPP parlamenti képviselői átlagosan 84%-os aránnyal szavaztak együtt az európai baloldal által is támogatott 14 jogszabály kapcsán. 

Ezt is ajánljuk a témában

Forrás: Európai Parlament | az MCC Európai Tanulmányok Műhelye által készített ábra

Az Európai Zöld Megállapodás kapcsán is hasonló tendenciákat láthatunk, ahol a Néppárt az összesen benyújtott jogszabály-javaslatok 90%-át elfogadta, 39 alkalommal együtt szavazva az S&D-vel és a Renew-vel, valamint sokszor a Zöldekkel is.

Forrás:  Forrás: Európai Parlament | az MCC Európai Tanulmányok Műhelye által készített ábra

A jogállamisági kérdésekben kiemelendő, hogy a Néppárt minden alkalommal együtt szavazott a teljes európai baloldallal a Magyarország és Lengyelország elleni határozatok esetében, a képviselőcsoporton belüli 83%-os támogatottság mellett. Az ECR és az ID ezeken a szavazásokon döntően hazánk és Lengyelország mellett szavaztak, a baloldallal szemben.  

Forrás:  Forrás: Európai Parlament | az MCC Európai Tanulmányok Műhelye által készített ábra

A kereskedelmi kérdésekben is megállapítható az, hogy a Néppárt leginkább az S&D és a Renew támogatásával tudott jogszabályokat elfogadni, habár ez esetben sokszor az ECR és más jobboldali képviselők szavazataira is számíthattak. 

Az elemzett négy területen a tanulmány szerint a Néppárt, az S&D, a Renew és a Greens/EFA az összesen elfogadott 86 jogszabályból 62 alkalommal, azaz 72%-os  aránnyal szavaztak együtt. 

Az Európai Néppárt a migrációs és menekültügyi paktumban vizsgált jogszabályok 100%-át jóváhagyta, 90%-ot az európai zöld megállapodásból, 100%-át a Magyarország és Lengyelország elleni határozatokból, és a kereskedelmi megállapodások 100%-át. 

Forrás:  Forrás: Európai Parlament | az MCC Európai Tanulmányok Műhely által készített ábra 

Összegezve, a kutatás megállapítja, hogy az EPP szavazási mintái azt mutatják, hogy bár a párt hivatalosan jobbközépnek vallja magát, szavazási szokásai gyakran egybeesnek a baloldali és liberális pártokkal. 

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. június 22. 20:30
El kellene ezt a jobboldali-baloldali fogalmat felejteni. Az USA demokraták mögött álló befolyásos "üzleti kör" lefizetett és/vagy megzsarolt politikusairól van szó. Lényegtelen milyen pártban vannak, mert akárhol előfordulhatnak. A CIA nyilván a Néppártot vette célba, hiszen a legnagyobb frakció. Ha ezek Meloniék lennének, őket venné célba. Amikor ez európát és saját országa érdekeit elárulja, egyszerűen nyomás alatt van. A legtöbb EU vezető kifejezetten selejt. Ezekből lesznek a vezetők. Az újak is azok lesznek, mert ezek zsarolhatók, lefizethetők és bármire képesek a hatalomért, pénzért. Ugye nem képzeli senki, hogy az a Németország amely 2004-ben 4 év türelmi időt kért és kapott a munkaerőpiaca és szociális rendszere védelmében, 15 évvel kéésőbb ellenőrízetlenül beenged 2 millió képzetlen muszlimot és afrikait. Az EU vezetői pedig annak ellenére hozzák a szankciókat az oroszok és kína ellen, hogy gazdaságaik egyre versenyképtelenebbek.
marchello1960
2024. június 22. 19:51
Hogy lehetne jobboldali, ha elsősorban echte balos, kereszténydemokrata pártok alkotják. Legalább tíz. És ebbe a tízbe a rózsafűzéres Magyar Péter pártja bele sincs még számolva.
gyzoltan-2
2024. június 22. 19:43
"Mennyire jobboldali az Európai Néppárt?" Jobboldalt keresni Európában?! -elvetélt gondolat! -ahogy Magyarországon agyonverték, kivégezték a jobboldal írmagját is, úgy Európában is sikeresen működik, rendezkedik a zsidóság..! Ma még ragyogóbb nyilatkozatot adhatna Simon Perez..!
kunfia1
2024. június 22. 19:24
Értem, tehát a balfasz, ahelyett, hogy elfoglalta volna Brüsszelt, mégjobban kiszorult a szélre😀😁😂🤣😂😁😀😁😂🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!