Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Meglepő: az amerikai techcégek is beszálltak az EP-választásba, nem is akárhogyan

2024. június 03. 14:34

Pénzzel tömik a liberálisokat.

2024. június 03. 14:34
null

Nyitókép: Pawel Czerwinski/Unsplash

 

A nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy néhány vezető amerikai székhelyű technológiai vállalat – például a Google, az Apple és a Microsoft – nagy pénzeket adományozott a páneurópai pártoknak és a pártok politikai agytrösztjeinek, épp az európai parlamenti választások előtt – számolt be a Politico.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád valamint agytrösztje az Európai Liberális Fórum (ELF) kapta a legtöbb pénzt a tech cégektől. 

Januárban a Google írországi kirendeltsége 18 ezer eurót (ez a lehető legnagyobb összeg, amit adományozni lehet) adott az ELF-nek. Az Apple és a Microsoft is hasonló támogatásokat adott, az utóbbi például szintén 18 ezer eurót utalt át az ALDE pártnak. Az amerikai chipgyáros Qualcomm szintén a maximum összeggel támogatta a liberális pártot. 

Míg egyes európai pártok, köztük az európai szocialisták kifejezetten elutasítják a magánadományokat, addig az ALDE aktívan kéri azokat.

A Néppárt is kap a jóból

Nemcsak a liberálisokat öntötték le pénzzel az amerikai Big Tech vállalatok. A Google (belga fiókján keresztül) és az Apple is 8 ezer euróval támogatta a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központját, a jobbközép Európai Néppárt agytrösztjét. 

Az EPP szóvivője hangsúlyozta, hogy a párt és az alapítvány különálló szervezetek.

A Politico leszögezi: a pártok elfogadhatnak támogatásokat, de évente egy donor maximum 18 ezer eurót adhat. 

Az adományok azután érkeztek, hogy az elmúlt időszakban Brüsszel komoly szabályozási terveket mutatott be a techcégekkel kapcsolatosan.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 03. 18:37 Szerkesztve
Ertön szenna Nertárs 7 milliós támogatás miatt hápog. Míg nem vesz észrevegy igen fontos különbséget. Nevezetesen ha hisz kapotalizmusban akkor valaki a magán vagyonával azt csinál amit csak akar. Rak egy szép tábortüzet a pénzhalomból, vagy szervezeteket támogat. A piacon kereste az övé. ertön szenna NERtársnak viszont azzal teljesen egyet ért, ha kormánypártok a közvagyont arra használják, hogy a saját hatalmukat szilárdítsák vele. Vagyis ha holnap a Ner összeomlana mert csoda történik és a Fletó kerül hatalomra teljesen rendben lenne a NERtársnak, ha a Fletó a Szerencse játék ZRT ből Paksból stb szét támogatná nyugati fény civil szervezetet meg a Demokratikus klubbot. Akik tekeplakátolnák az országotbazzal, hogy OROSZ Bérencek és ott lenni Vitya, Tóni, Lázár meg a Peti.
letsgobrandon-2
2024. június 03. 18:12
szükségük van a bejáratott korrupciós láncokra
ertönszena
2024. június 03. 16:28 Szerkesztve
Ezek nem adományok. A pénzemberek nem adományoznak. Ők befektetnek. Mankel elvtárs azon rinyál, hogy a CÖF vagy a Megafon miből működik, miközben itt olyan hálózatokról beszélünk, amelyek a teljes magyar nemzeti összterméknél sokkal nagyobb pénzek fölött rendelkeznek, a pénz mellett nem is beszélve arról a hihetetlen mértékű befolyásról, amit az emberi tudatokra gyakorolnak. Mankel elvtárs, a szegény idióta mégis Bohár Dániel és Apáti Bence munkássága miatt aggódik.
2024. június 03. 15:50 Szerkesztve
Jó mi meg állami vállalatok donációjából támogatjuk mondjuk a CÖF-t tuti több mint 18 000 euróval. Mondjuk hanyatt esni (jelen árfolyamon) 7 millió forinttól nem kéne. Egy hét alatt többet költ a Megafon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!