Megfigyelőszervet hoz létre az Európai Bizottság, nehogy az ukrán korrupció elnyelje a Kijevnek juttatott segélyeket

2024. június 18. 20:23

Ezek a pénzek finanszírozzák Ukrajnát az Oroszországgal folytatott konfliktusban.

2024. június 18. 20:23
null

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az EU hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy létrehozta a brüsszeli székhelyű Ellenőrző Testületet, amelynek feladata „a csalás, a korrupció, az összeférhetetlenség és a szabálytalanságok megelőzése” az unió által Ukrajnának nyújtott finanszírozása során. A testület, amely 2028 közepéig lesz aktív, rendszeres jelentéseket fog készíteni az EU Bizottságának, és közölni fogja az esetleges aggályokat.

A korrupciót évek óta az Ukrajnát sújtó egyik fő problémának tekintik, és az országot az elmúlt hónapokban több nagy visszhangot kiváltó katonai beszerzési botrány is megrázta.

Az ukrán Pravda ismertetése szerint a testület a bizottság által kinevezett három tagból fog állni. Az Ellenőrző Testület székhelye Brüsszelben lesz, de a tagok évente legalább hat alkalommal látogatást fognak tenni Ukrajnában, háromhavonta pedig jelentést fognak készíteni, amelyben ajánlásokat tesznek majd az Ukrajnának folyósított segélyek megfelelő felhasználására.

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laurahann
2024. június 19. 20:44
Pár csilliard után már eszükbe is jutott. Kibszott balfszok.
megtat
2024. június 19. 15:42
És még ők akarják felgyorsítani Ukrajna EU csatlakozási tárgyalásait. Itt tényleg minden a lopásról szól! Ursula van még Lejjebb mellé is kellene egy ilyen megfigyelőbizottság!
salmonella
2024. június 19. 08:23
Mi ez? Versenytárgyalás? Ki fog többet lopni: ursula, vagy a szakállas majom?
Hajnóczi Kristóf
2024. június 19. 07:48
Nem tudom eldönteni, hogy ez-e a nap vicce vagy a kilenc lekapcsolt iszlámállamos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!