Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Marine Le Pen ellen mozgósít több francia sportoló, köztük az foci Eb-n szereplő Kylian Mbappé és Marcus Thuram is

2024. június 18. 12:13

Vajon mit szólna ahhoz a mainstream európai sajtó, ha Macron ellen szólnának?

2024. június 18. 12:13
French President Macron meets French national soccer team ahead of the UEFA Euro 2024

Nyitókép: Sarah Meyssonnier/AFP

Több mint kétszáz sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyben az előre hozott választásokon való részvételre és a „szélsőjobb”, azaz a Nemzeti Tömörülés elutasítására buzdítanak. A L’Équipe-ben megjelent levél aláírói között van a 2013-as wimbledoni győztes Marion Bartoli, a háromszoros olimpiai bajnok futó Marie-José Perec, a legendás teniszező, Yannick Noah és számos válogatott labdarúgó.

Milyen jövőt akarunk magunknak és gyerekeinknek? Nem tudjuk elképzelni, hogy gyerekeink olyan társadalomban éljenek, ahol a másoktól való félelem, a gyanakvás és az erőszak jellemezze az államot, ahogyan az a szélsőjobb által irányított autoriter rezsimekben történt” – írják abban a nyílt levélben, amely a L’Équipe című lapban jelent meg. 

A sportolók azt kérik, hogy a szavazók utasítsák el a „szélsőjobbot”, azaz a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülést az előrehozott választásokon. 

Az aláírók felszólítanak „mindenkit, akinek a sport a szenvedélye”, hogy lépjen fel a „szélsőjobboldal térnyerése” ellen. 

A levél aláírói között több sportág képviselője – versenyzők, sportszakemberek, edzők és klubigazgatók – is megtalálható. Köztük van Yannick Noah, az egykori legendás teniszezőből lett énekes, Marie-José Perec, háromszoros olimpiai aranyérmes sprinter és Marion Bartoli, aki 2013-ban Wimbledonban diadalmaskodott.

Nem sokkal korábban a francia labdarúgó válogatott csapatkapitánya, Kylian Mbappé és a válogatott Marcus Thuram szólította fel a választókat, hogy utasítsák el Marine Le Pent pártját. 

A sportolók állásfoglalását bírálta a Nemzeti Tömörülés parlamenti képviselője, Sébastien Chenu. 

Nem várom el, hogy a valóságtól elrugaszkodott emberek kioktassák a franciákat. Ha az ember a francia csapat mezét viseli, akkor önmérsékletet tanúsít  

– mondta egy hétfő reggeli rádióinterjúban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Csépányi Balázs

Magyar Nemzet

Idézőjel

Kylian Mbappé arra szólította fel honfitársait, ne szavazzanak radikális pártokra; mi történt volna, ha Varga Barnabás a baloldal ellen szólalt volna fel a magyar válogatott sajtótájékoztatóján?

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. június 19. 01:16
Dobjatok banánt a majmok közé. Takarodjatok haza Afrikába.
obi-wankenobi
2024. június 18. 15:10
Ha Szarba pottyantott edina egyetlen mondatát is bármelyik jobboldali beolvasná a youtube-on csak ellenkező értelemmel, akkor azonnali és végleges tiltást kapna. Ehhez képest Darth Szarba pottyantott edina Vader köszöni szépen élvezi a jól fizető sötét oldal támogatását. A haza elárulása nagyon csúnya dolog, és szerintem előbb vagy utóbb de Darth Szarba pottyantott edina Vader bűnhődni fog érte. Videa/ Részlet az And Game című dokumentum filmből 2
patópál
2024. június 18. 15:06
A félelem és az erőszak már rég itt van, méghozzá tömegesen. Pont ebből van elege az embereknek, te nagyonhülye.
julius68-2
2024. június 18. 14:51 Szerkesztve
Ez már el lett cseszve, nem most már régebben, a folyamat nem reverzibilis és nem csak Franciaországban. Már egyre gyakrabban és több helyről hallani, hogy kalifátus a megoldás. Idő kérdése és úgy is lesz, ezt visszafordítani már nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!