Már halálos áldozatai is vannak az Új-Mexikóban tomboló erdőtűznek

2024. június 19. 08:38

A „South Fork Fire” nevű erdőtűz hétfőn kezdte el pusztítását az új-mexikói Mescalero Apache Rezervátumban, ahol a törzsi vezetés rendkívüli állapotot hirdetett.

2024. június 19. 08:38
Forest Fires Burn in Half of Mexican States Affected by Drought

Nyitókép: Hector Quintanar / Getty images

A Sky News értesülése szerint az Új-Mexikót sújtó heves erdőtüzeknek már halálos áldozatai is vannak. A Ruidoso nevű falu 7000 lakóját már evakuálták, miután a lángok pusztítása miatt már több mint 500 épület megsemmisült vagy szenvedett komoly károkat. Michelle Lujan Grisham kormányzó katonai segítséget kért, mivel a helyi erők már nem képesek hatékonyan kezelni a katasztrófát.

Meneküljenek el azonnal! Ne próbálják meg összeszedni a holmijukat vagy megvédeni otthonukat. Azonnal evakuáljanak.

– olvasható a rudiosoi önkormányzat honlapján.

Forest Fires Burn in Half of Mexican States Affected by Drought
Egy vonat elhalad az erdőtűz mellett Új-Mexikóban. Fotó: Hector Quintanar/Getty Images

Michelle Lujan Grisham kormányzó sürgősségi állapotot rendelt el Új-Mexikó déli részén, és nemzeti gárdistákat vezényelt a térségbe a heves erdőtüzek miatt. „Az óriási tűzek méretei meghaladják a helyi hatóságok kontrollját, és azonnali állami beavatkozást igényelnek a közegészségügy, a közbiztonság és a közjólét védelme érdekében” – írta Grisham kormányzó a keddi közleményében.

A „South Fork Fire” nevű erdőtűz hétfőn kezdte el pusztítását az új-mexikói Mescalero Apache Rezervátumban, ahol a törzsi vezetés rendkívüli állapotot hirdetett. A lángok terjedése az amerikai erdészeti szolgálat alá tartozó területen és a törzsi földön is fenyegetést jelent. Egy másik tűz, a „Salt Fire” szintén a Mescalero rezervátum és Ruidoso délnyugati részén tombolt. 

A tűz kedd reggelre már több mint 19,6 négyzetkilométer területet érintett, és az erdészeti szolgálat szerint továbbra sem sikerült megfékezni.

„A szörnyű South Fork Fire és a Salt Fire elpusztította földjeinket és vagyonunkat, és ezreket kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat. Minden rendelkezésre álló erőforrást bevetünk, hogy megfékezzük ezeket a tüzeket” – tette hozzá Grisham.

***

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2024. június 19. 12:27
Nyilván valaki egy cigarettacsikket dobott a avarba.
Bika57
2024. június 19. 11:29
Oda kell vinni az áradó tiszát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!