Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Lovas parádé, élőzene, repülős bemutató – így ünneplik az angol király „születésnapját” (VIDEÓ)

2024. június 15. 12:37

Rákbetegsége miatt az uralkodó idén hintóból szemléli az eseményeket, Katalin hercegnő most bukkant fel hosszú ideje először.

2024. június 15. 12:37

Nyitókép: HENRY NICHOLLS / AFP

Színpompás felvonulás szemtanúi lehetnek szombaton a londoniak. A Trooping the Colour már több mint 250 éves múltra tekint vissza.

Bár Károly király tényleges születési dátuma november 14-e, ez a katonai parádé már régóta a mindenkori brit uralkodó hivatalos születésnapjának megünneplésére szolgál.

A születésnapi díszszemlén mintegy 1400 katona és 200 ló vesz részt.

A BBC beszámolója szerint, miután rákos megbetegedést diagnosztizáltak a királynál, így idén hintóban, nem pedig lóháton vesz részt az eseményen. Katalin, walesi hercegné is most tűnt fel először nyilvánosan a rákdiagnózisa, illetve a januári műtétje óta.

Ezt is ajánljuk a témában

2024-ben az Ír Gárdának köszönhetően, – amely élén a walesi hercegnő áll ezredesként –, ír dallamok is felcsendültek a felvonuláson. A Green Parkban ágyúszóval tisztelegtek majd az uralkodó és családja előtt. Sőt, még egy látványos repülős bemutató szemtanúi is lehetnek majd az egybegyűltek – írta a lap.

A Royal Air Force beharangozóját alább tekintheti meg:

Miért ünneplik kétszer az uralkodó születésnapját?

A "Trooping the Colour" néven ismert felvonulás hagyománya II. György uralkodásáig, 1748-ig nyúlik vissza, aki, bár október 30-án született, a jó időt kihasználva akarta megünnepelni születésnapját.

2023-ban hosszú idő után, III. Károly először vett részt lóháton az eseményen. Édesanyja, a 2022-ben, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet utoljára 1986-ban ült nyeregben.

Az eseményt a televízió közvetíti, és mindig nagy tömegeket vonz a Buckingham-palota köré.

Hírt adott magáról Katalin hercegné

Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége arról számolt be pénteken, hogy jól halad kemoterápiás kezelése, de még nincs túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart. 

A Kensington-palota – a hercegi házaspár londoni hivatala – által közzétett személyes közleményében Katalin bejelentette azt is, hogy 

családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján.

A 42 esztendős Katalin tavaly karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. június 17. 10:43
Most kéne odamenni szivárványos zászlóval!
states-2
2024. június 15. 14:26
Ennyi maradt Nagy Britanniából, a parádé, a jelmezek, fröccsöntött király, plasztikhercegek és plüsshercegnők, a valóság pedig a Kis Britannisztán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!