Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Légből pottyantottak szemetet és fekáliát az északiak a déliekre

2024. június 02. 20:56

Made in Korea.

2024. június 02. 20:56
North Korean Leader Kim Jong Un Leaves Russia

Kép forrása: Andrey Rudakov, Bloomberg, Getty Images

Észak-Korea több száz, a cigarettacsikkektől a műanyagig terjedő hulladékkal megtöltött léggömböt küldött át a határon – közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg. 

Az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel a dél-koreai vezérkari főnök szerint, aki korábban mintegy 260, hulladékkal, köztük használt elemekkel, cigarettacsikkekkel és állati ürülékkel töltött léggömbről számolt be.

Észak-Korea szombat este 20 óra óta (helyi idő szerint) újra megkezdte a szeméttel töltött léggömbök felbocsátását Dél-Korea irányába” 

– áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. „Mintegy 600 léggömböt azonosítottak, óránként 20-50 léggömb mozgott a levegőben” – írták a dokumentumban.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaiban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi régióban, ahol együttesen a dél-koreai lakosság közel fele él.Szöul szerdán elítélt egy hasonló akciót, a dél-koreai egyesítési minisztérium pedig pénteken ellenintézkedésekre figyelmeztetett, ha Phenjan nem hagy fel az „irracionális” provokációkkal. 

A Yonhap dél-koreai hírügynökség kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy válaszlépésként akár újra is indíthatnák a hangosbemondókat a határon az észak-koreai vezetést bíráló szövegek beolvasásával. Ez utóbbi intézkedést 2018-ban függesztették fel az akkori kölcsönös közeledés jegyében.

A legutóbbi akció során a léggömbökben „szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék” volt – derült ki a vasárnap tájékoztatásból, amely szerint „nem találtak veszélyes anyagokat”.

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.A dél-koreai vezérkar szerint szemetet szállító léggömbökön kívül Észak-Korea már ötödik napja zavarni próbálja a GPS navigációs rendszert.

Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, amelyet azonban újraindítanak, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének.

Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle” 

– tette hozzá Kim Kangil, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország azonban a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással. (MTI)

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. június 06. 12:02
Ez már a 3. világháború?
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 03. 05:29
LOL XD
Szerintem
2024. június 03. 05:12
KariGay meg hajléktalanokkal szaratja össze Budapestet. Egy tőről fakadnak ezek.
vandor-58
2024. június 02. 22:55 Szerkesztve
Cgarettacsikkek? Azt lehet hogy importálták? Ott kinek van pénze dohányozni? A nagyfejűn kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!