Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Lebukott a román főrendőr: 110-zel hasított lakott területen, majd a feleségére fogta, végül a kollégáival fundálták ki, miként mentesülhet a büntetés alól

2024. június 17. 21:15

A letartóztatott Mihai Rus rendőrparancsnok Ioan Rus egykori belügyminiszternek, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt egykori befolyásos politikusának az unokaöccse.

2024. június 17. 21:15
null

Nyitókép: Daniel Mihailescu/AFP

Őrizetbe vette hétfőn délután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mihai Rust, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság parancsnokát és három beosztottját korrupcióval összefüggő bűncselekmények gyanújával – írja a Krónikaonline.ro. 

A nyomozó hatóság területi szervezetének tájékoztatása szerint a megyei rendőrfőkapitányt hivatali hatalommal való visszaélésben való bűnrészességgel és hamis nyilatkozattétellel gyanúsítják. Rajta kívül őrizetbe vették Aurelian Mircea Rotar főfelügyelőt, a megyei kapitányság közlekedés-renédszeti osztályának parancsnokát, továbbá másik két rendőrügynököt, Ioan Raul Paşcát és Cătălin Claudiu Mureşant. 
A DNA közleménye szerint idén április 29-én

a két közlekedési rendőr közúti ellenőrzés során gyorshajtáson érte Mihai Rust Kolozsváron.

A rendőrfőkapitány saját személygépkocsiját vezetve óránként 110 kilométeres sebességgel haladt a kincses városban, holott a megengedett sebesség lakott településen belül 50 km/h. Rus a lebukását követően megállapodott a beosztottjaival abban, hogy mentesüljön a közlekedési kihágásért járó bírság alól. Ennek megfelelően kifundálták, hogy a főrendőr egy másik személy nevét adja meg, mintha az vezette volna a gépkocsit, a közlekedési rendőr pedig nem állít ki bírságot a kihágás elévüléséig. 

Ezen kívül abban is megegyeztek, hogy Mihai Rus gyanúsított ne foganatosítson fegyelmi eljárást Ioan-Raul Paşca rendérügynök ellen a történtek miatt” – olvasható a DNA közleményében. A nyomozó hatóság hozzátette, hogy az ügyben más személyek ellen is bűnvádi eljárás folyik. 

A kolozsvári román média úgy tudja, a főrendőr annak idején a felesége „szoknyája mögé próbált bújni”, azt állítva, hogy a neje vezetett – és haladta túl a sebességkorlátot –, nem ő.

Mihai Rus egyébként Ioan Rus egykori belügyminiszternek, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori befolyásos politikusának az unokaöccse.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 18. 11:11
DÁCSIA AZ ÖN KOCSIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2024. június 18. 03:57 Szerkesztve
Hm, nem a hazai potentátokkal kellene foglalkozni? Pl a közélet tisztogatása érdekében?
Patika
2024. június 17. 23:52
Őrizetbe vette aq Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mihai Rust, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság parancsnokát és három beosztottját korrupcióval összefüggő bűncselekmények gyanújával – hoppá. Reszkess Pintér Alajos. Jönnek majd érted is. Ki ne akarná szívhangodat akkor hallani? (van olyan tanár, vagy pedagógus?)
iSTaR_GoM
2024. június 17. 22:23
Ő is ismeri a magyar reklámszlogent, és ráfogta a "nyuszira".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!