Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Le Pen elárulta, ki lenne a miniszterelnökük

2024. június 13. 05:55

A Nemzeti Tömörülés fiatal vezetője, Jordan Bardella léphetne elő francia kormányfőnek.

2024. június 13. 05:55

Nyitókép: JULIEN DE ROSA / AFP

 

Vasárnap Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy feloszlatja a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat ír ki, miután centrista Renaissance pártja katasztrofális eredményeket ért el az európai parlamenti választásokon.

A Nemzeti Tömörülés (NR) párt elnöke, Jordan Bardella miniszterelnökké lesz kinevezve, ha a jobboldali párt megnyeri a közelgő francia parlamenti választásokat

 – mondta Marine Le Pen az Euronews tudósítása szerint.

„Hónapok óta Bardella és én egy vezetői párosként dolgozunk, hogy a legjobban teljesítsük azokat a feladatokat, amivel a francia emberek megbíztak” – mondta Le Pen. Majd folytatta: „úgy gondolom, hogy történelmi lehetőségünk van arra, hogy a Nemzeti Tömörülés visszaterelje Franciaországot a helyes útra.”

A konzervatív politikus elmondta, hogy pártja fontolóra veszi egy másik jobboldali párttal való összefogást is a június 30-i és július 7-i választásokon.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés 30 helyet szerzett meg Franciaország 81 európai parlamenti mandátumából. A legfrissebb becslések szerint Macron Renaissance pártja kevesebb mint 15%-ot szerzett a szavazatokból – éppen megelőzve a szocialistákat, akikről a francia elnök azt hitte, hogy sikerült kiiktatnia a politikai színtérről, amikor 2017-ben először megválasztották elnöknek.

 

De kit is jelöl az NR miniszterelnöknek?

Jordan Bardella az első személy, aki vezeti a bevándorlásellenes NR pártot, és aki nem a Le Pen család tagja.

Bardella 1995-ben született párizsi külvárosában, olasz bevándorlók fiaként, majd meteorszerű politikai karriert futott be. A francia külvárosokban 2005-ben történt erőszakos zavargások hatására lépett be a politikába, és csatlakozott Marine Le Pen jobboldali pártjához 2012-ben. Két évvel később abbahagyta a földrajz tanulmányait, hogy a politikának szentelje életét, és előbb regionális tanácsosként, majd szóvivőként, végül a párt alelnökeként szolgált. Ezután vezette az NR listáját a 2019-es európai választásokon, mindössze 23 évesen.

A 2024-es európai uniós választásokon kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Macron centrista szövetsége.

2022 novemberében Marine Le Pen utódaként megválasztották a párt elnökévé. A következő évben, második alkalommal, a párt listavezetőjévé nevezték ki, és várhatóan sok éven át a párt élén marad.

Saját szavaival élve a TikTokot használja – ahol több mint egymillió követője van – arra, hogy „elérje azokat a fiatalokat, akik depolitizáltak, és a közösségi média által politizálódnak.”

Az EP listavezetőjeként, Bardella kampányolt a migránsok szabad mozgásának korlátozása érdekében.

A Nemzeti Tömörülés már nem akar kilépni az EU-ból és az euróövezetből, hanem belülről kívánja megreformálni azt. Egy televíziós vitában azzal vádolták, hogy az EU végét hozza el, de erre Bardella így válaszolt: „Nem vagyok Európa ellen. Az ellen vagyok, ahogyan Európa működik.”

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2024. június 13. 07:49
A fiatalember vigyázzon, ha autóba ül. Az ördög nem alszik.
pityuli-0
2024. június 13. 07:30
Kicsit túlságosan is magának akár mindent ez a nő.
Kovács Ubul
2024. június 13. 07:12
Viktor Orbanov
Zolotarjov
2024. június 13. 07:10
A jövő elkezdődött..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!