Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kiközösítette az AfD nácimosdató listavezetőjét, nem ülhet be a delegációjukba

2024. június 10. 20:54

Marine Le Pennél ugyanakkor így is hiába pedáloznak.

2024. június 10. 20:54

Nyitókép: Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Drasztikus lépést tett az Alternatíva Németországnak (AfD) annak érdekében, hogy visszaengedjék őket az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióba, ahonnan Marine Le Pen májusban kipenderítette őket – számol be az Euractiv.

A lépés nem más, mint az SS-tagokat védő listavezetőjük, Maximilian Krah kizárása az AfD EP-delegációjából.

Ezt is ajánljuk a témában

Krah listavezetőként mandátumot szerzett ugyan az Európai Parlamentben újabb öt évre, de képviselőtársai szavazás útján úgy döntöttek: nem tartozhat közéjük. A hírt maga Krah jelentette be hétfőn, hozzátéve, hogy nyolcan szavaztak ellene. „Ez rossz üzenetet küld” – kommentálta a hírt a képviselő, aki szerint „nem szabad, hogy egy külföldi párt diktálja, kivel indulsz együtt”.

Vasárnap Alice Weidel AfD-társelnök megerősítette, hogy EP-képviselőiknek valóban joguk van magukból delegációt gründolni és megszabni, hogy annak ki lehet része. Korábban a lista második helyezettjére, Petr Bystroňra is gyanú vetült a cseh titkosszolgálat által „feltárt”, egy igen alacsony olvasottságú hírportál érintő orosz befolyásolási botrány kapcsán, de ő megúszta, továbbra is a delegáció tagjaként folytathatja a munkát.

Az Euractiv úgy látja, hogy az ID tagjai azért szabadultak meg az AfD-től májusban, mert a Krahéhoz hasonló „szélsőséges nézetek értékes szavazatokba kerülhetnek”,

és ronthatják Marine Le Pen esélyeit a 2027-ben esedékes elnökválasztáson.

Le Pen étvágya a Macron által nemrég kiírt új nemzetgyűlési választás kapcsán csak nőtt.

Az AfD ugyanakkor abban reménykedik, hogy Krah nélkül visszafogadná őket az ID. Az új delegációvezető, René Aust jelezte, hogy már hétfőn ismét felveszik a kapcsolatot a francia párttal, és megszerezték ügyükhöz az Osztrák Szabadságpárt támogatását is. A Szabadságpárt EP-listavezetője, Harald Vilimsky állítása szerint szerdán tárgyal majd a francia politikussal arról, hogy miként lehetne minimum százfősre hizlalni a jelenleg 58 mandátumra esélyes ID frakciót, s ennek kapcsán veti majd fel az AfD ügyét.

Az Euractivnak ugyanakkor egy Krah-közeli forrás azt mondta: 

Jelenleg abszolút nulla esélyünk van arra, hogy beengedjenek az ID-be”,

ugyanis a francia elnökválasztásig „semmi sem fog történni”, majd „utána azt fogják mondani, hogy sajnálatos módon ez azután sem fog megtörténni”. A forrás úgy nyilatkozott, hogy az ID jelenleg egy „vicces játékot játszik az új képviselőkkel, melynek címe: »miként szedjük rá a németeket«”.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­­k­e­­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­i­ ­p­­u­n­­­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
vegakutya
2024. június 11. 09:40
Amikor Wernher von Braun bűnözőként vezette az USA hold programját valahogy csönd volt.
LAPOINTE
2024. június 11. 08:10
Fogalmam sincs, hogy itt néhányan miért szidnak egy francia politikust, aki a saját pártját, saját nemzetét, saját európai politikai befolyását, saját választási esélyét tartja a legfontosabbnak. Nem pedig az itteni fotelszakértők szerint próbál mozogni egy német tömörülés viszonlatában. Több tiszteletet a nőnek, aki hosszú évek nagyon kemény munkájával ért el oda, ahol most van.
2024. június 11. 06:10 Szerkesztve
Kiközösítette az AfD nácimosdató listavezetőjét--- Jó,jó,, de kicsoda? Ehhez képest micsod a különbség a következő Kiközösítette az AfD a nácimosdató listavezetőjét (-- így már értjük?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!