Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Radikális magyar párt ragaszthatja meg az AfD szívét, miután Le Pen összetörte

2024. május 28. 09:40

Összefoghat az ECR és az ID, az AfD körül pedig külön minifrakció szerveződhet.

2024. május 28. 09:40
null

Nyitókép: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés (RN) és az Alternatíva Németországnak (AfD) közötti törés lehetséges európai politikai hatását elemzi írásában a The European Conservative, s a cikkben számos izgalmas értesülés is szerepel. Európai parlamenti források a brüsszeli konzervatív lapnak azt mondták: aki rálátott az Identitás és Demokrácia frakció (ID) belső működésére, az már bő egy éve láthatta, hogy elkerülhetetlen a kenyértörés a két nagy jobboldali párt között. Ennek csak egyik oka, hogy nem értenek egyet Ukrajna ügyében –

a másik pedig az, hogy az AfD otthoni népszerűsége miatt várhatóan sok képviselőt küld majd az EP-be a német párt, ami felboríthatná az erőegyensúlyt a franciák által dominált ID-ben.

Egy francia forrás a lapnak azt mondta, hogy a törésre már jó ideje készülnek, mivel az AfD „viszálykodást szított és kínos helyzetekbe hozott minket”. RN-es képviselők asszisztensei szerint például azon voltak kiakadva Le Penék, hogy Maximilian Krah AfD-s EP-képviselő, a német párt jelenlegi listavezetője azokban a videókban, amelyekben a legellentmondásosabb kijelentéseit tette, használta az ID-frakció logóját, ezáltal igyekezett választ kiváltani az RN-ből és destabilizálni a frakciót.

A másik fontos szempont, ami a töréshez vezetett,

az az, hogy az RN azért elsősorban otthon, Franciaországban szeretne többséget szerezni – márpedig az egyre határozottabban NATO-ellenes és migrációs hátterű állampolgárok kitoloncolásától sem visszariadó AfD-vel való közösködés egyre inkább kockázat a francia belpolitikában Le Pen számára.

„A Krah-botrány kényelmes ürügyet szolgáltatott az RN-nek ahhoz, hogy elhatárolódjon az AfD-től” – írja a lap. Az AfD kiakolbólítása egyébként nem csak a franciák heppje: tavaly épp az AfD háborús politikája miatt lépett át a Finnek Pártja az ID-ből az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióba. Le Penékkel együtt támogatta az AfD kiutálását az olasz Lega, a belga Flamand Érdek, a Dán Néppárt és a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia is.

Az AfD emellett nem vett részt a spanyol Vox által szervezett múlt heti konferencián sem, ahol felvonult az európai jobboldal színe-java frakciókon átívelően. Ez jól szimbolizálja azt, hogy milyen lehetőségeket nyit meg a kínos német párt eltávolítása: nélkülük végre megalakulhat egy jobboldali „szuperfrakció” vagy frakciószövetség az ECR-ból és az ID maradékából.

Az ECR-ben egyébként a választás után végleg átveheti a vezetést Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, miután a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) valószínűleg kevesebb képviselőt küldhet az EP-be, mint öt éve.

Az AfD kiutálása eközben megoldhatja az európai jobboldal előtt álló másik nagy problémát is: az új kelet-európai szélsőjobboldali pártok integrációját. Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon is felnőtt az elmúlt ötéves ciklusban egy-egy párt – az Újjászületés, a Konföderáció és a Mi Hazánk –, amelynek van esélye bejutni az EP-be, de nincs még pártcsaládja. Ők, mint erősen NATO-ellenes pártok az AfD köré csoportosulhatnak majd. Egy új EP-frakció létrehozásához 23 EP-képviselő kell hét tagállamból, ez nem tűnik megugorhatatlan lécnek – annál is inkább, mert az AfD és a holland Fórum a Demokráciáért (FvD) már korábban is egyeztettek ilyesmiről, s épp a botrányba keveredett Krahnak volt ez egy igen szimpatikus gondolat, aki korábban is le szeretett volna már szakadni a középre húzó franciáktól.

A The European Conservative egy AfD-közeli forrása azt mondja, Krah „mindig szeretett volna nagy hal lenni egy kis medencében”, így nem ellenezne egy „nagyon szélsőséges csoportot az ID-től jobbra”, már amennyiben ő vezethetné.

Ebben ugyanakkor megakadályozhatja az, hogy az SS-ről szóló kijelentéséből keletkezett botrány az AfD-n belüli helyzetét is igencsak meggyengítette. Emellett ugyanakkor még számos másik forgatókönyv is elképzelhető. Lehetséges, hogy az AfD megszabadul Krahtól és bűnbánóan mégiscsak beül az ID-ba, valamint van két új frakciókereső is az európai porondon: Andrej Babiš ANO pártja, amely egyre inkább kilóg a liberális Renew frakcióból szankciókkal szembeni kritikája miatt, valamint Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer, amelyet pedig a Szocialisták és Demokraták frakciója függesztett fel, szintén a szankcióellenesség miatt.

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 30. 14:19 Szerkesztve
Nincs "közép"! Balra csuszás van, ahol aljas, sunyi cionista mocskok nyomulnak a hatalom felé, az átbaszott jobber választóikat előbb átverve, kihasználva, majd később akár el is taposva, bármikor készen állva egy egy újabb árulással: - kibaszni a saját pártalapító apánkat is a pártból, ha a zsidó gazda ezt akarja, - leszalámizni valamelyik párttársunkat, ha a zsidó gazda ezt parancsolja, - migránsokat engedni be számolatlanul, kvótázgatni őket mások nyakába, ha a zsidó gazda ezt parancsolja, - pénzt, fegyvert, katonát.küldeni zsidó parancsra, bármikor, bárki ellen. Lepen, meloni is átbaszta már a választóit sokszor. Szart se érnek. Passzolnak a vétótlan köpcös gecihez. Ebben is.
nempolitizalok-0
2024. május 28. 12:13
Nincs mese, a NATO-ból egyértelműen ki kell lépni. Tökmindegy mi lesz utána, a lényeg, hogy az oroszok megtámadására nem lesz alkalmas.
Akitlosz
2024. május 28. 11:30
Választás előtt lett volna célszerű összefogni és alternatívát kínáló, győzelemre esélyes koalíciót alkotni. Attól nem fog változni az EU politikája, HA esetleg néhány ellenzéki frakcióban pár képviselővel több lesz.
Akitlosz
2024. május 28. 11:26
"középre húzó franciák" A CDU balra húz. Valódi jobboldal nem is létezik. A szélsőbaloldalról nézve persze mindenki más jobboldali. De ez csak a látszat. A tényleg jobboldali politikát óhajtó választók viszont nem találnak pártot, amire szavazni lenne érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!