Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kijózanító pofont kapott az uniós tagállam, amelyik be akarta vezetni az eurót

2024. június 26. 21:06

Amíg ilyen magas az infláció, nem is álmodhatnak róla.

2024. június 26. 21:06
Illustration Result of the tax estimate

Nyitókép: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kikosarazta az Európai Központi Bank Bulgáriát, miután Szófia felvetette, csatlakozna az euróövezet államaihoz. Bár a balkáni államnak komoly feltételeknek kellene megfelelnie ahhoz, hogy felvegyék az eurót fizetőeszközként használó államok közé, az ország vezetése abban bízott, hogy 2025 közepére már bevezethetik az uniós pénznemet. Az Európai Központi Bank gyorsan reagált Szófia felvetésére és lerázta a balkáni országot, mondván,

nem állnak készen, olyan magas náluk az infláció. 

Bulgária annak ellenére akar a valutaövezet 21. tagja lenni, hogy az ország lakosságának nagy része aggódik, hogy az új fizetőeszköz miatt tovább súlyosbodna az inflációs helyzet. Az EKB adatai szerint a bolgár éves infláció 5,1 százalékos volt, ami 1,8 százalékkal magasabb, mint amennyi a csatlakozásnál maximum megengedett. Szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban fokozatosan csökkenni fog az infláció az uniós államban. 

Dimitar Glavcsev miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, tudomásul veszi az EKB értékelését. 

Még az EP-választás előtt Metodi Metodiev pénzügyminiszter-helyettes abban bízott, hogy Szófia kiegészítő értékelést kap, melynek köszönhetően közelebb kerülhetnek az euró bevezetéséhez. Az uniós voksolás azonban fordulatot hozott, miután megerősödött és három EP-képviselőt küld a parlamentbe a radikális jobboldali, az euró bevezetését egyáltalán nem támogató Vazrazhdane párt, amelynek politikusai szerint az euró bevezetése tönkretenné az állam gazdaságát. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oregur4
2024. június 27. 20:24
Tommaso, vagy tomato, azaz paradicsom!!! Te kis- esetleg nagy kupac 💩💩💩💩 rakás!!!! Buksika, buksika te kis pedobuzu átoperált munkásőr ivadék! Olyan sötét vagy, hogy a legsötétebb pincében is verőfényes napsütés van hozzád képest!!! Hihihi. Ráadásul fogytok mint nyáron a hógolyó, egy időközi választást se tudtok megnyerni, hát még EU, vagy önkormányzatit, de még itt a kommentelők között se éritek el az öt százalékot!!! Daloljál buksika, kis kutyuli, akit a vezíre megkötve tart, akkor mit is akarsz??? Egyébként, amíg nem kétharmados, hanem "csak" egyszerű többséggel nem nyertek, addig HALGASS a neved kutyuli, és szólj a gazdidnak, hogy a láncot addig ne oldja el! Höhöhö
Isten jobb keze
2024. június 27. 14:14 Szerkesztve
Bolond msndi verd édes anyádba a faszodat! Magyarország sz ég világon semmit nem teljesitett sz euró bevezetéshez! Igaz orbánék nem is akarják bevetetni, mivel úgy többet tudnsk lopni át váltáskor ha gyengitik a forintot, amikor az eu kűldi a lóvét!sehol a világon nincs ilyen mint itt magyarországon!
balbako_
2024. június 27. 14:13
Jobban járnak. Ehhez az EU-hoz pénzügyileg is kötődni öngyilkosság.
jobbrafel
2024. június 27. 12:31
Ukrajna viszont biztosan készen áll az euró bevezetésére! Nem is értem, miért nem kérik már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!