Kényes aktákat tüntettek el Brüsszelben – kizárólag Magyarország miatt

2024. június 25. 08:48

Az Európai Unió vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország a lehető legkevesebb eredményt érje el soros elnökként, ám diplomaták attól tartanak, Donald Trump újraválasztása után minden megváltozik.

2024. június 25. 08:48
null

Nyitókép: AFP/Michaela Stache

Mivel kevesen hisznek abban, hogy Magyarország nem használja ki az Unió soros elnökség adta lehetőségeket, Brüsszelben keményen dolgoznak azon, hogy számos kényes aktát kivonjanak az útból a belga elnökség lejárta előtt – állítja a Politico.

A brüsszeli lap példaként sorolja fel a csatlakozási tárgyalások megnyitását Ukrajnával és Moldovával, az Oroszország elleni újabb szankciós csomagot, valamint a milliárdos segélyt Kijevnek. 

A cikk megjegyzi, sokan Brüsszelben megkönnyebbülésként élik meg, hogy a magyar elnökség nem kulcsfontosságú jogalkotási pillanatban érkezik. A Politico megszólaltatta Krekó Pétert, a Political Capital Institute igazgatóját, aki azt mondta, nem hiszi, hogy „nagy károk keletkeznének" a magyar elnökség alatt, legfeljebb eszkalálódhatnak a konfliktusok Magyarország és az uniós intézmények között.

Egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata szerint rövid távon Brüsszel „képes minimalizálni a károkat", de Donald Trump újraválasztásával és az európai jobboldal erősödésével Orbán Viktor képes lehet növelni a befolyását.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. július 02. 07:49
Erről az jut eszembe, amikor a '90-es években ledarált 3/3-as aktákkal törölte a seggét az egész ország. Nyomás közben lehetett a papírral legózni, hogy milyen értelmes szavak jönnek ki.
Jose
2024. június 27. 18:22
Egyre inkább úgy tűnik, fölösleges nekünk erőlködni, nem éri meg szenvedni, hogy bent maradjunk. Ki kell lépni. Minél előbb, annál könnyebb lesz minimalizálni a károkat és újból elindulni felfelé a kényszerű hanyatlási időszak után.
Lajoss
2024. június 25. 12:25
Az orbán-rezsim népszerűsége…😢
Rodolfo
2024. június 25. 12:16
Az iratok és bizonyítékok eltüntetéséhez, a politikai ellenfél ellehetetlenítéséhez csak a kommunisták értenek a legjobban. Valószínű a g@ci belgák tőlük tanulják ezeknek a trükköknek százait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!