Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Keményebben lépne fel az orosz kémtevékenységek ellen a NATO

2024. június 13. 21:18

Jens Stoltenberg szerint folyamatosak az orosz kibertámadások, dezinformációs kampányok, kémkedési akciók a NATO tagállamai ellen.

2024. június 13. 21:18
Maráczi Tamás

Nyitókép: Jens Stoltenberg üdvözli Bill Blair kanadai védelmi minisztert a NATO-Ukrajna Tanács ülésén Brüsszelben 2024. június 13-án  /  fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

 

A jövőben keményebben lépne fel az észak-atlanti katonai szövetség az orosz kémek akciói ellen – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön brüsszeli sajtótájékoztatóján, amely közvetlenül előzte meg a szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását. 

 Jens Stoltenberg közölte: a tagállami szervek számos példát láttak az elmúlt időszakban Moszkva ellenséges aktivitására, így 

folyamatosak a szabotázsakciók, a gyújtogatási kísérletek, a kibertámadások és a dezinformációs tevékenység. 

Mint fogalmazott, a kétnapos csúcson terítékre kerül az ez elleni összehangolt és hatékonyabb védelem témája, ez alatt pedig több dolgot kell érteni: fejlesztik majd a tagállamok közötti információcserét, a hírszerzési együttműködést, megerősítik a stratégiai jelentőségű infrastruktúrák, beleértve a tenger alatti infrastruktúrák és a kiberinfrastruktúrák védelmét, valamint szigorúbb korlátozásokat vezetnek be az orosz hírszerző személyekkel szemben.

Az orosz ügynökök kiemelt működési területe az EU tagállamainak területe – írja a Politico, megemlítve, hogy nyolc uniós külügyminiszter küldött levelet Josep Borrellnek, az EU külpolitikai főképviselőjének, amelyben arra figyelmeztetik az EU vezetőit, hogy 

az orosz kémtevékenység fokozódásával korlátozni kellene az orosz diplomaták szabad mozgását a 27 tagállam területén

 – ez konkrétan azt jelentené, hogy az orosz diplomaták és családtagjaik csak az akkreditációjuk szerint országban mozoghatnának szabadon a jövőben.

--

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkov08
2024. június 14. 11:05
Egyébként mennyire visszataszító ezeknek az információknak tükrében, hogy Orbán mindezek ellenér azzal eteti az országot, hogy minden a legnagyobb rendben. A NATO szövetségére szükség van, hisz ha agresszió történik Magyarországgal szemben, akkor csak a NATO képes bennünket megvédeni. Észak-atlanti Szerződés kötelezettségein túl vajon mennyire fogják magukat törni a tagországok, hogy megvédjenek egy orosz érdekeket kiszolgáló, a szövetségeseit többszörösen eláruló országot?
barkov08
2024. június 14. 11:04
"Magyarország kevesebb információt kap egyrészt a szövetségeseitől kétoldalúan, másrészt a központi NATO-csatornákon keresztül kevesebb információt osztanak meg a tagállamok. (...) a hírszerzési információt más csoportokban osztják meg, ahol Magyarország nincs ott, a magyar tisztviselők pedig legtöbbször nem is tudnak ezekről a csoportosulásokról és arról, hogy ők nincsenek meghívva." Na ez a kemény, nem a kád széle... Kösz Viktor, szép munka volt, b+ 😒
verkez
2024. június 14. 08:58
A süket duma kora. Meg a hülyeségé.
I feel the earth move under my feet
2024. június 14. 06:36
Hogy ki kémkedhet.. azt mi mondjuk meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!