Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Izrael fontos területet foglalt el a Gázai övezetben

2024. június 07. 19:49

Az Egyiptom határán fekvő sávot, a Philadelphi-folyosót pénteken foglalta el Izrael.

2024. június 07. 19:49
null

Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

 

Az izraeli hadsereg péntekre teljes egészében elfoglalta a palesztin Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő sávot, az úgynevezett Philadelphi-folyosót, az arab beszámolók szerint.

A hadsereg már a múlt héten bejelentette, hogy „műveleti ellenőrzést” hozott létre a gázai-egyiptomi határ teljes vonalán, de akkor még nem foglalták el a teljes határsávot, a Philadelphi-folyosó Földközi-tenger felé eső végén, a part közelében egy kis szakaszon még nem voltak jelen a szárazföldi erők. A helyszíni beszámolókra hivatkozó pénteki jelentések szerint azóta már harckocsikkal is felvonultak a sávon.

Az izraeli hadsereg pénteken közölte, hogy a Gázai övezet déli szélén fekvő Rafah városban is folytatta támadását, és ennek során a térségben alagutak lejárataira és fegyverekre bukkantak. Fényképet tettek közzé egy rafahi rácsos gyermekágyról, melyben fegyvert rejtettek el a palesztinok. Az övezet középső részén, Deír-al-Balah menekülttábornál az izraeli egységek szintén alagutakat tártak fel, és lerombolták az iszlamista fegyveresek katonai építményeit, infrastruktúráját – jelentette a hadsereg. Szintén az övezet középső részén egy légicsapásban végeztek a Hamász egyik rakétakilövő csoportjának vezetőjével.

A gázai izraeli hadműveletek a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberi terrortámadása nyomán indultak meg. Október 7-én mintegy háromezer palesztin iszlamista fegyveres behatolt Izraelbe, megölt mintegy 1200 embert és elhurcolt 251 túszt az övezetbe, többségükben civileket; a kiszabadult foglyok beszámolói szerint sokukkal brutálisan bántak, és szexuális zaklatásnak tették ki őket. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium friss beszámolója szerint a fegyveres konfliktusban már több mint 36 ezer gázai vesztette életét. Közülük mintegy 24 ezret azonosítottak kórházakban vagy a családok közlése alapján, a többi adat a Hamász „médiaforrásain” alapul, és beleszámítják azt a mintegy 15 ezer fegyverest, akiket az izraeli csapatok öltek meg – utóbbiak közül mintegy ezret az október 7-i támadás visszaverése során Izrael területén. Az október közepén megindított gázai szárazföldi hadműveletben kétszázkilencvenöt izraeli katona esett el.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. június 07. 21:35
(t.ly/Cmqqx) "Kezdetnek leszögezhetjük: soha a történelem folyamán nem létezett sem olyan civilizáció, sem olyan nép, sem olyan nemzet, amelyet palesztinnak neveztek volna. A »palesztin arab nemzet« kifejezés a világ legnagyobb csalását takarja, miután soha nem létezett palesztin kultúra vagy nyelv. Sohasem létezett továbbá a történelem folyamán olyan palesztin(ai) államalakulat, amelyet arab-palesztinok kormányoztak volna, és soha nem létezett komolyabb palesztin-arab nemzeti mozgalom 1964 előtt – ami, akárhogyan is számolunk, három évvel az előtt volt, hogy a „palesztinok” elveszítették a Nyugati Partot (Júdeát és Somront), valamint Gázát az 1967-es Hatnapos Háborúban (amelyet az arabok kezdtek). Az úgynevezett palesztin nép bálványa, Jasszer Arafat egyiptomi volt. A palesztinok mint olyan kitalált nép, olyan nép, amelynek nincs nyelve, kultúrája, civilizációja, népművészete, történelme. Célja is csak egy van: a zsidó állam elpusztítása."
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. június 07. 20:45
A zsidóság népirtást követ el Palesztinában
I feel the earth move under my feet
2024. június 07. 20:14
Népirtani csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen.. úgy érdemes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!