Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Itt a prognózis Németországból: nyer a CDU, az AfD megelőzi a szocdemeket

2024. június 09. 18:28

Németországban is lezárult az EP-választás, kijöttek a prognózisok.

2024. június 09. 18:28
Bundestag

Fotón: a berlini Reichstag épülete német lobogóval (Marco Rauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Ausztriához hasonlóan prognózisokat közölnek Németországban is a választás lezárulta után. A hivatalos eredményeket csak 23 óra után, az olaszországi EP-választás lezárultával ismerhetjük meg, de a becsléseket már most közölte a német sajtó.

Eszerint az EP-választást a CDU/CSU nyerhette meg. A kereszténydemokraták a szavazatok 30 százalékát szerezhették meg.

A második helyen futhat be az AfD 16 százalékkal: 

a rendszerkritikus jobboldali párt így megelőzi a kormányzó szocdemeket,

akik 14 százalékot szerezhetnek a prognózisok szerint. A CDU első és az AfD második helye nem meglepő: az előzetes felmérések is ezt a sorrendet mutatták régóta.

Negyedik helyen végezhetnek a Zöldek, 12 százalékos támogatottsággal. Ez jelentős visszaesés lenne számukra a 2019-en elért 20 százalékos eredményükhöz képest.

Öt százalék körül végezhet a németországi EP-választáson a szocdemekkel és zöldekkel együtt kormányzó liberális párt (FDP), és megelőzheti őket Sahra Wagenknecht nemrég megalakult, baloldali populista mozgalma (6 százalék).

Ezt is ajánljuk a témában

Mivel az EP-választáson nincsen bejutási küszöb a németek számára, ezért 

a kispártok is küldhetnek képviselőket az európai törvényhozásba.

A Wagenknecht kilépésével meggyengült radikális Baloldal (Linke), a vidéki szavazókat megcélzó Szabad Választók (FW) és a Partei nevű viccpárt is küldhet pár képviselőt az EP-be.

A választás hivatalos eredményeit vasárnap este 23 óra után ismerhetjük meg.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2024. június 09. 20:59
A konzervatív jobboldal nagyon sokat erősödik, de nem lesz elég, hogy nagy változást lehessen elérni, sajnos. Az "exitpoll" adatok erre utalnak.
2024. június 09. 20:41 Szerkesztve
Bástyaelvtars : Akkor azt lehet mondani, hogy a CDU után a második helyen az Adf van (ami az ő esetünkben, úgy hogy megkéselik a politikusait nem rossz na) Az osztráknál azt mondják a szabadság párt vezet... A franciáknál Le Pen jön fel...
Bastyaelvtars
2024. június 09. 20:20 Szerkesztve
A segghülye fideszbirkakon kívül senki nem nyalja be Orbán dumajat hogy itt szélsőjobboldali fordulat lesz és beveszitek brüsszelt és hasonló veretes nagy faszságok... 5 éve is ezt tolta, nem jött be, kussolt, sunnyogot utána. Idén ugyanez a felállás.
Szerintem
2024. június 09. 20:19
Na most, ha komolyan lehetne venni a balkáni dromedár, anyakönyvezett valódi nevén Клара Петрова Добрева ötletét, akkor most Németországban kellene rendkívüli választásokat kiírni, elnézve ahogy ott a kormányzó pártok leszerepeltek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!