Ideológiájuk érvényesüléséért cserébe támogatnák Von der Leyent a Zöldek

2024. június 20. 15:15

Hajlandóak együttműködni az EPP-vel és támogatni az Európai Bizottság elnökének második ciklusát, ha érvényesül a programjuk.

2024. június 20. 15:15
Maráczi Tamás

Nyitókép: Terry Reintke a Zöldek választási eseményén a berlini Columbiahalle-ban 2024. június 9-én  /  fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Az Európai Parlament Zöldek frakciójának új vezetése jelezte: támogatnák Ursula von der Leyent, hogy újra ő legyen az Európai Bizottság elnöke,  ha világos ígéretet kapnak a zöld megállapodás (Green Deal) gyakorlatba való átültetésére.

A Zöldek Terry Reintke német európai parlamenti képviselőt és Bas Eickhout holland parlamenti képviselőt választották meg EP-frakciójuk élére – a két új vezető azonnal üzent az EP legnagyobb képviselőcsoportnak, a jobbközép Európai Néppártnak (EPP), hogy 

hajlandóak vele az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan együttműködni, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a zöld átállás programja előrehaladjon. 

Ennek érdekében arra szólították fel az EPP-t, hogy tisztázza álláspontját a Green Deal-ről – írja az Euronews.

Az EPP teljesen megosztott a zöld megállapodás ügyében. Teljesen eltérő nézeteket kommunikálnak” – nyilatkozta Terry Reintke az uniós portálnak, amely cikkében megjegyzi: az EPP-nek még azelőtt világos álláspontot kell kialakítani, hogy a „koalíciós" tárgyalások megindulnak az EP-frakciók tárgyalói között.

Ursula von der Leyennek támogatókra van szüksége az bizottsági elnöki poszt újbóli elnyeréséhez, 

az eddigi status quo járható út lehet: a néppárti szavazatok mellett a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal való együttműködés. Ugyanakkor a Zöldek szavazatai is lehetnek a mérleg nyelve, de akár a jobboldali frakciók voksai is számíthatnak, ha az első verzió valamilyen okból nem valósulhat meg. 

A Zöldek azonban a zöld megállapodás mellett még egy feltételt szabnának: ha velük számol az EPP, akkor ezzel párhuzamosan nem szövetkezhet az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) jobboldali csoportokkal. 

A Zöldek jelezték azt is, hogy 

az EPP mellett más képviselőcsoportokkal is elkezdték a puhatolózó tárgyalásokat, 

és a szocialisták kifejezetten szeretnék, ha az EPP és a liberálisok a Zöldeket is bevonnák a „koalíciós többségbe", ugyanakkor belépésük esetén már nemcsak szóbeli, de írásban lefektetett „koalíciós" megállapodást szeretnének kötni a szövetségesekkel.

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs-real
2024. június 20. 17:21
"ha világos ígéretet kapnak a zöld megállapodás (Green Deal) gyakorlatba való átültetésére." Úgy értik, szedjék ki a kukából?
Kristály
2024. június 20. 17:07
Soros vissza akarja hozni a középkort Európába. A fronvonalban a helyük hogy a bőrükön érezzék a küldeményüket .
OneiroNauta
2024. június 20. 16:59 Szerkesztve
A zöldek az USA meg Kína és India károsanyag-kibocsátása miatt aggódjanak, ne Európát csesszék tönkre, ami a világ károsanyag-kibocsátásának kb 5-7%-ért felelős. Képmutató neomarxista elmebetegek ezek, nem zöldek.
lauderstenonis-2
2024. június 20. 16:37
Hogy halad Brüsszel fideszes elfoglalása?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!