Ideológiájuk érvényesüléséért cserébe támogatnák Von der Leyent a Zöldek

2024. június 20. 15:15

Hajlandóak együttműködni az EPP-vel és támogatni az Európai Bizottság elnökének második ciklusát, ha érvényesül a programjuk.

2024. június 20. 15:15
Maráczi Tamás

Nyitókép: Terry Reintke a Zöldek választási eseményén a berlini Columbiahalle-ban 2024. június 9-én  /  fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Az Európai Parlament Zöldek frakciójának új vezetése jelezte: támogatnák Ursula von der Leyent, hogy újra ő legyen az Európai Bizottság elnöke,  ha világos ígéretet kapnak a zöld megállapodás (Green Deal) gyakorlatba való átültetésére.

A Zöldek Terry Reintke német európai parlamenti képviselőt és Bas Eickhout holland parlamenti képviselőt választották meg EP-frakciójuk élére – a két új vezető azonnal üzent az EP legnagyobb képviselőcsoportnak, a jobbközép Európai Néppártnak (EPP), hogy 

hajlandóak vele az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan együttműködni, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a zöld átállás programja előrehaladjon. 

Ennek érdekében arra szólították fel az EPP-t, hogy tisztázza álláspontját a Green Deal-ről – írja az Euronews.

Az EPP teljesen megosztott a zöld megállapodás ügyében. Teljesen eltérő nézeteket kommunikálnak” – nyilatkozta Terry Reintke az uniós portálnak, amely cikkében megjegyzi: az EPP-nek még azelőtt világos álláspontot kell kialakítani, hogy a „koalíciós" tárgyalások megindulnak az EP-frakciók tárgyalói között.

Ursula von der Leyennek támogatókra van szüksége az bizottsági elnöki poszt újbóli elnyeréséhez, 

az eddigi status quo járható út lehet: a néppárti szavazatok mellett a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal való együttműködés. Ugyanakkor a Zöldek szavazatai is lehetnek a mérleg nyelve, de akár a jobboldali frakciók voksai is számíthatnak, ha az első verzió valamilyen okból nem valósulhat meg. 

A Zöldek azonban a zöld megállapodás mellett még egy feltételt szabnának: ha velük számol az EPP, akkor ezzel párhuzamosan nem szövetkezhet az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) jobboldali csoportokkal. 

A Zöldek jelezték azt is, hogy 

az EPP mellett más képviselőcsoportokkal is elkezdték a puhatolózó tárgyalásokat, 

és a szocialisták kifejezetten szeretnék, ha az EPP és a liberálisok a Zöldeket is bevonnák a „koalíciós többségbe", ugyanakkor belépésük esetén már nemcsak szóbeli, de írásban lefektetett „koalíciós" megállapodást szeretnének kötni a szövetségesekkel.

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. június 20. 17:28
A DRÁGALÁTOS IDEOLÓGIÁTOKAT PEDIG A LEÉGETEM FÖLDBE ROMBOLOM BESZÁNTOM VELETEK EGGYÜTT MAJD BEVETEM SÓVAL PONT ÚGY, AHOGY AZT A HOZZÁTOK HASONLÓ SZUBHUMÁN KORCSOK MEGÉRDEMLIK. MAJD MIUTÁN MINDEZZEL VÉGEZTEM FELBONTOM AZT A 20 ÉVES HATPUTTONYOS ASZÚT AMIT MAGAMNAK TARTOGATOK MAJD JÓÍZŰEN MEGISZOM. A TÓL Z IG A TELJES WOKE ELMEBETEGSÉGET AMIT A FÖLDRE SZABADÍTOTTATOK MÁSOKAT KIHASZNÁLVA EL FOGOM PUSZTÍTANI. és úgy merészeljetek bármiféle baszakodásra gondolni hogy mindent amit meg merészeltek próbálni ugyanazon erők által amit bolygatni merészeltetek kamaptostól visszakaptok a pofátokba!!! AZ EGYETLEN AMIT MEGTARTHATTOK!? AZ ÉLETETEK!!! ÉS NE LEGYENEK TÉVESZMÉITEK AZT IS CSAK AZÉRT MERT VAN BENNEM ELÉG ÉSZ HOGY TUDJAM ENNYIT MEG KELL HOGY ADJAK. DE MÁSKÜLÖNBEN MIND AZ UTOLSÓ SZÁLIG HULLÁK LENNÉTEK! ÉS HA MÉG SOKAT MERÉSZELTEK KEKECKEDNI? AZOK IS LESZTEK! VILÁGOS VOLTAM???
kbs-real
2024. június 20. 17:21
"ha világos ígéretet kapnak a zöld megállapodás (Green Deal) gyakorlatba való átültetésére." Úgy értik, szedjék ki a kukából?
Kristály
2024. június 20. 17:07
Soros vissza akarja hozni a középkort Európába. A fronvonalban a helyük hogy a bőrükön érezzék a küldeményüket .
OneiroNauta
2024. június 20. 16:59 Szerkesztve
A zöldek az USA meg Kína és India károsanyag-kibocsátása miatt aggódjanak, ne Európát csesszék tönkre, ami a világ károsanyag-kibocsátásának kb 5-7%-ért felelős. Képmutató neomarxista elmebetegek ezek, nem zöldek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!