Franciaország
ÉLŐ
Belgium

Gyanús körülmények között hunyt el Belarusz korábbi berlini nagykövete

2024. június 29. 16:17

Váratlanul elhunyt Denisz Szidorenko, aki márciusig Belarusz németországi nagyköveteként szolgált. Halálának pontos oka nem tisztázott; egyes források szívrohamról számoltak be, míg mások azt állítják, hogy Minszkben egy magas épület ablakából ugrott ki.

2024. június 29. 16:17

Nyitókép: BIBIKOW Walter / AFP

 

48 éves korában elhunyt Denisz Szidorenko, Belarusz volt berlini nagykövete – írta meg a HVG a meduza.io orosz oldalra hivatkozva. Szidorenko 2016 és 2024 között szolgált németországi nagykövetként, mígnem Alekszandr Lukasenko belorusz államfő március 11-én elbocsátotta. A belorusz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy Minszkben megemlékezést tartottak a diplomata emlékére, 

bár sem a halál okát, sem annak pontos időpontját nem hozták nyilvánosságra.

Hírportálok szerint a hatóságok hivatalosan nem ismerték el Szidorenko halálát, amíg annak híre meg nem jelent a médiában. Körülbelül másfél órával a minisztériumi közlemény előtt a Pozirk című lap röviden arról számolt be, hogy Szidorenko június 24-én szívroham következtében hunyt el. A Nasa Niva független orgánum azonban azt írta, hogy a diplomata valójában egy nappal korábban halt meg, és öngyilkosságot követett el, kiugorva egy minszki magas épület ablakából. Az Meduza szerint Szidorenko nem kapott új állást Németországból való visszatérése után, és 

a belorusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) intenzív ellenőrzése alatt állt,

folyamatosan poligráfos teszteken és kihallgatásokon vett részt, amit nem tudott elviselni. A Nasa Niva megjegyzi, hogy minden, az EU-ból visszahívott diplomata hasonló átvilágításon megy keresztül.

A meduza.io hangsúlyozza, hogy Szidorenko öngyilkosságát eddig más források nem erősítették meg. Pavel Latushko, korábbi párizsi nagykövet és ellenzéki politikus azonban a Zerkalo című lapnak elmondta, hogy Szidorenkónak valóban problémái voltak a poligráfos vizsgálatokkal. 

Amennyire én tudom, nem ment át az első teszten” 

– fogalmazott. Latushko szerint Szidorenko halálát a stressz által súlyosbított egészségügyi problémák okozták. „Úgy gondolom, hogy a halál fő oka pszichológiai volt, amelyet a stresszes foglalkoztatási helyzet váltott ki” – mondta a Zerkalónak. „Képzeljük el, hogy egy olyan személy, aki mindig is hajlott az Európával való normális kapcsolatokra, poligráfos vizsgálaton vesz részt, és megkérdezik tőle, hogy mit érez Lukasenkóval kapcsolatban, és hogy tiszteli-e őt”.

Mint ahogy halála körülményei, úgy az sem világos, hogy márciusban milyen indokkal távolították el nagyköveti posztjáról.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 29. 20:50
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­e­l­­d­­ ­a­ ­­s­z­­­e­x­­­i­ ­­­p­­u­n­c­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
lajajakab11
2024. június 29. 20:47
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
palicsi-2
2024. június 29. 20:42
"A Nasa Niva független orgánum azonban azt írta, hogy a diplomata valójában egy nappal korábban halt meg, és öngyilkosságot követett el, kiugorva egy minszki magas épület ablakából" Érted, független orgánum! Tehát, hazudik!
kepiblanc
2024. június 29. 17:10
"a belorusz Állambiztonsági Bizottság (KGB) intenzív ellenőrzése alatt állt," KGB, érted elvtárs. És ezekhez járkál lavrov petike, meg viktor ettől a KGB-s lukasenkától kapta a 2. számú vörös mezt. És ha már KGB, ezt nem árt megtekinteni: Pintér Sándor és a szépségkirálynő halála. Mi történt Molnár Csillával?! tiktok.com/@andras.kiraly/video/7385891766072872224
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!