Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Giorgia Meloni: Támogatjuk Magyarország EU-s elnökségi programját

2024. június 24. 21:17

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatban Meloni köszönetet mondott Magyarországnak, mert a „nem mindig egyező nézetek ellenére” lehetővé tette az EU-n és a NATO-n belül is jelentős döntések meghozatalát.

2024. június 24. 21:17
MELONI, Giorgia

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését – hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Orbán Viktorral tartott közös sajtónyilatkozaton Rómában hétfőn este.

Giorgia Meloni kifejtette, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az utóbbi időben kialakult „új európai hozzáállást”, ami az Európai Unió határainak védelmét, az illegális migrációval szembeni fellépést, valamint az afrikai államokkal való együttműködést illeti.

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatban köszönetet mondott Magyarországnak, mert a „nem mindig egyező nézetek ellenére” lehetővé tette az EU-n és a NATO-n belül is jelentős döntések meghozatalát.

Ezt is ajánljuk a témában

Meloni nagyra értékelte a figyelmet, amelyet a magyar elnökség a Nyugat-Balkán uniós csatlakozására kíván fordítani, amelyet az olasz kormányfő a régióval való „európai újraegységesítésnek” nevezett.

Jelentős együttműködésről beszélt a védelem és biztonság terén. Kiemelte a magyar parancsnokságú NATO többnemzetiségű dandárban való olasz részvételt, a kiváló együttműködést a stratégiai fontosságú balkáni térségben.

A július elsején induló magyar elnökség programpontjait sorolva Giorgia Meloni kiemelte a népességcsökkenés képviselte kihívást. Úgy vélte,

a demográfiai irányváltás „alapfeltétele egy erős Európának, amely főszerepet akar a világban”.

Megjegyezte, egyetlen európai nemzet sem képes biztosítani azt a születési létszámot, amellyel biztosítani lehetne a népességi kontinuitást.

„Ha nem szállunk szembe ezzel a kihívással, és nem tudjuk megfordítani ezt a tendenciát, közép- és hosszú távon a gazdasági, társadalmi és jóléti rendszereink fenntarthatatlanná válnak” – mondta Meloni.

Úgy vélte, az olasz és a magyar félnek együtt kell dolgozni annak érdekében, hogy az EU-ban erősödjék a demográfiai kérdés iránti tudat: „biztos vagyok benne, hogy egyre több szövetségesünk lesz, aki mellénk áll”.

Kiemelte, hogy a magyar elnökség fő témái között szerepel az agrár- és a kohéziós kérdések iránti kiemelt figyelem.  

Kiválónak nevezte a Róma és Budapest közötti kétoldali kapcsolatokat, hangoztatva, hogy Magyarország Olaszország jelentős európai partnere és NATO szövetségese. Kijelentette, az utóbbi időben még intenzívebbé vált a politikai párbeszéd, erősödtek a gazdasági kapcsolatok. Az olasz vállalatok érdeklődése egyre nagyobb a magyar piac felé – mondta Giorgia Meloni.

Végül Giorgia Meloni sok sikert kívánt Orbán Viktornak a magyar EU-elnökséghez.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. június 26. 00:42
Türelem 21:38 "Háborús uszító kurva /puttana/" - höhöhö ... nem Putyina? Tudod, mint "Hippolyt" meg "Hippodrom"! "Mert így semmi értelme" ....
Türelem
2024. június 25. 21:38
Háborús uszító kurva /puttana/.
Reszelő Aladár
2024. június 25. 20:48
Tegnap lőttek egy gólt a 98. percben és ezzel jó eséllyel mindkét csapatot továbbjuttaták. Ez kezdetnek megteszi. Egy pragmatikus Ukrajna-politikát szeretnénk, ahol a segítséget nem csak kaliberben és darabszámban, hanem emberben és humanitárius segítségben is mérik. Ér annyit egy konténer konzerv, mint egy konténer lőszer.
Valodi
2024. június 25. 18:36
macskusz-4 21:31 "Elképesztő a Főnök. Mindig a jövőt alapozza." - höhöhö ... bizony! Hiszen már régen megaszonta: (2007.03.10.) „Erős vidékre van szükség, amely képes biológiailag és gazdaságilag fenntartani az országot. A politikai, demográfiai, gazdasági biztonság és stabilitás feltétele a vidék megerősítése - jelentette ki Orbán Viktor szombaton.” Oszt' már itt is tartunk: (2023.12.17 - Magyar Közlöny) "A Hunland cégcsoport öt cégét nyilvánította mintagazdaságnak Orbán Viktor, a társaságok tulajdonosa pedig a holland Joseph Janssen. Agárdi Farm Kft., Bovinia Kft., Dupor Kft., HLT Production Kft., Hunland Service Kft." Bravó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!