Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Felmérés: Le Penék megnyerhetik a francia parlamenti választást

2024. június 11. 16:50

Június 30-án kerül sor az előrehozott választásra.

2024. június 11. 16:50

Nyitókép: JULIEN DE ROSA / AFP

A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) várhatóan megnyeri a rendkívüli választásokat Franciaországban, de nem szerzi meg az abszolút többséget az első közvélemény-kutatás szerint, amelyet Emmanuel Macron elnök meglepő döntése után tettek közzé.

Macron pártja, a Renaissance, a vasárnapi európai parlamenti választásokon elszenvedett hatalmas vereséget követően bejelentette, hogy előrehozott választásokat tartanak az francia parlament alsóházban. Az első fordulót június 30-ára tűzték ki, kevesebb mint három hét múlva, a második fordulót pedig július 7-ére.

Ezt is ajánljuk a témában

Marine Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülése (RN) 235 és 265 közötti helyet szerezne a Nemzetgyűlésben, ami jelentős ugrás a jelenlegi 88 helyhez képest, de elmarad az abszolút többséghez szükséges 289 helytől, 

– a Toluna Harris Interactive közvélemény-kutatása szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Macron centrista szövetsége képviselőinek száma akár felére is csökkenhet, 250-ről 125-155-re, mutatta a hétfői felmérés. A baloldali pártok együttesen 115-145 helyet szerezhetnek, bár mindegyik párt külön indulhat.

Macron meglepő döntése azonban valódi esélyt kínál a növekvő népszerűségű jobboldalnak a hatalom megszerzésére. Ez egyben egy kockázatos lépés is politikai jövőjére nézve, ami azonnal lefelé nyomta az euró árfolyamát, miközben a francia részvények és államkötvények is estek.

Az RN az európai parlamenti választáson 31,4%-ot szerzett, míg a Renaissance pártszövetség 14,6%-ot.

Még ha az RN többséget is szerezne a francia parlamentben, Macron további három évig elnök maradna, és továbbra is ő lenne felelős a védelemért és a külpolitikáért. 

Viszont elveszítené az irányítást a belügyek felett, beleértve a gazdaságpolitikát, a biztonságot, a bevándorlást és a pénzügyeket, ami hatással lenne más politikákra is, mint például az Ukrajnának nyújtott támogatás, mivel szüksége lenne a parlament jóváhagyására a költségvetés részévé váló támogatások finanszírozásához.

„Még mindig sokk alatt vagyunk” – mondta Emmanuel Pellerin, Macron Renaissance pártjának egyik képviselője a Reutersnek. „Minden arra utal, hogy az RN relatív vagy abszolút többséget szerezhet. De ez arra kényszeríti a franciákat, hogy átgondolják, mi forog kockán.”

Az RN vezetői, Jordan Bardella és Le Pen hétfőn tárgyalásokat folytattak Marion Maréchal-lal, a kisebb szélsőjobboldali Reconquête párt tagjával.

Bardella a találkozó után elmondta, hogy tárgyalások folynak egy szövetség kialakításáról. Hozzátette, hogy konzultál néhány taggal a konzervatív Les Républicains pártból is.

„Nagyon remélem, hogy találunk módot arra, hogy mindannyian összefogjunk” – mondta Maréchal az újságíróknak.

A nagyon megosztott francia baloldal vezetői – a kemény baloldali LFI (Engedetlen Franciaország), a kommunisták, a szocialisták és a zöldek – szintén tárgyalásokat folytattak.

Egy Macronhoz közel álló forrás elmondta, hogy a 46 éves vezető, akinek hatalma csökkent, mióta két évvel ezelőtt elveszítette abszolút többségét a parlamentben, úgy számolt, hogy van esélye visszanyerni a többséget, ha mindenkit meglep.

Le Pen és Bardella számára a kihívás az, hogy a népszerűséget győzelemre váltsák. A szavazás valószínűleg nem csak a Macron stílusával szembeni elégedetlenségről és a bevándorlási politikáról fog szólni, hanem arról is, hogy az RN megbízható-e egy jelentős európai kormány vezetésére.

Az RN emellett több migránst akar kiutasítani, meg akarja állítani a családegyesítést, korlátozni akarja a gyermekgondozási támogatásokat a francia állampolgárokra, előnyben kívánja részesíteni a francia állampolgárokat a szociális lakások és munkahelyek elérésében, és vissza kívánja vonni a tartózkodási engedélyeket azoktól a migránsoktól, akik több mint egy éve munkanélküliek.

Az előrehozott választások röviddel a párizsi olimpia július 26-i kezdete előtt lesznek, amikor minden szem Franciaországra szegeződik.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­­e­l­­­d­ ­a­­ ­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Csigorin
2024. június 11. 19:24
meglatjuk... az, ha a franciaknal es a nemeteknel bukik a vezetes, es blokkoljak az EU segitseget illetve ha az USAban Trump jon vissza es o int be zelenszkinek akkor a nyugat ugy tud kihatralni az igereteibol, hogy nem tunik gyengenek. Ugye mondhatja hogy nem azert nem teljesitjuk amit igertunk mert nincs mar skulo meg penz, hanem mert a valasztoink levaltottak es kerem a demokracia nalunk mukodik.. azok akik megigertek hogy az utolso ukranig sot meg azutan is harcba mennek Oroszorszag ellen, nem mondhatjak azt hogy na jo bocs, megse ok tunhetnek gyengenek, de a "nyugat" nem. ugyanez forditva Oroszorszagra is igaz, Putyin mar nem lephet vissza, de ha pl levaltottak volna akkor az utodja megtehette volna ugy hogy rakeni
Vsmeta99
2024. június 11. 19:21
Ha az utolsó pillanatban meg nem hátrálnak - ismét, hogy Le Pen ellen összefogjanak.
ekeke1
2024. június 11. 17:27
Hát nyerjék is, kívánom nekik. Törjön meg a "liberálisok" által szőtt háló. És akkor repedhet a scholz-macron tengely is. És Meloni összefoghatja az árvákat. Hajrá:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!