Ezért nem akar az USA békét (2. rész)

2024. június 23. 17:39

Egy ukrajnai béke ugyanúgy a kínai szárazföldi kereskedelmi hegemóniát erősítené, ahogy a Budapest–Belgrád vasútvonal is.

2024. június 23. 17:39
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Nemzet

Nyitókép illusztráció. Fotó: DMYTRO SMOLIENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

„Eközben az orosz–kínai közeledéssel az eurázsiai »Hátország«, a »Világsziget« szíve is valamiféle közös irányítás alá kerülhet. Ami végképp az Egyesült Államok rémálma. Futnak tehát a pénzük után, és egyre magasabbra emelik a tétet. Ha nem sikerül legyőzni Oroszországot, akkor félő, hogy Eurázsia egyesült ereje átlépi a kritikus pontot, és az amerikai hegemónia végzetes sebet kap.

Ezt pedig továbbra is csak úgy lehet megakadályozni, hogy folyamatos konfliktusokat robbantanak ki. És arról még nem is beszéltünk, hogy Kína felemelkedésével a világkereskedelem is átalakulóban van. Az USA tengeri fölénye egyre kevésbé dominál, ahogy Kína egyre több szárazföldi kereskedelmi útvonalat is kiépít. Ha megnézzük a közelmúlt konfliktusait, Afganisztántól Irakon, a Közel-Keleten, Izraelen, Észak-Afrikán át Grúziáig, Koszovóig és Ukrajnáig, ezek mind-mind a kínai selyemút – vagy inkább selyemutak – mentén fekszenek, azaz a Kína és Európa közötti kereskedelem fontos állomásai. 

Egy ukrajnai béke tehát ugyanúgy a kínai szárazföldi kereskedelmi hegemóniát erősítené, ahogy a Budapest–Belgrád vasútvonal is. Az Egyesült Államok és mindazok, akik az Egyesült Államok érdekeit képviselik, mindkettő ellen küzdenek. De ez megint egy másik írás témája lehet.

Viszont remélem, így már értjük a geopolitikai összefüggéseket és főleg azt, hogy annak ellenére, hogy Európa lakossága békét akar, a politikai vezetők – nagyon kevés kivétellel – miért tesznek meg mégis mindent a háború folytatásáért.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jamborz
2024. június 24. 16:30
Lindsey Graham szenátor mondta pár hete, hogy az ukrán háború valójában a ritkaföldfém-kincsek megszerzéséért folyik. Elmondta, hogy Ukrajna "10-12 trillió (milliárd x milliárd) dollár értékű kritikus ásványkincsen ül. Hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni, hogy ezek az értékes források Oroszország és Kína kezébe kerüljenek. Ellenben milyen mesebeli üzleti lehetőség lenne ez a nyugatnak...!
gyaloggos
2024. június 24. 16:20
AZ OROSZORSZÁG és ÉSZAK-KOREA közötti együttműködés erősödése pedig végképp NEM HIÁNYZOTT az USA -nak, erre, ilyen szintű együttmúködésre bizonyosan nem számítottak!
gyaloggos
2024. június 24. 15:54
AZ valószínűleg az USA is kihagyta a kalkulációból, hogy OROSZORSZÁG és KÍNA ismét EGYÜTTMŰKÖSIK hadászatilag, haditechnikailag, és ez az USA - nak sem hiányzott, nagyon nem!
auditorium
2024. június 24. 10:03
Fel sem vetődik, h. Ukrajnában megszűnnek a harcok, mert az orosz győzelmet jelentene, amit nem viselne el az USA. Kina látszólag kimarad a konfliktusból, de az orosz fegyverekhez sok elektronikus komponenst és egyéb alkatrészt szállit nekik, ami nélkül nem tudnának harcolni. Az amcsik pedig a legújabb nagytávolságú drónokkal látják el az ukránokat, melynek következtében a szevasztopoli strandolókat is eltalálták, gyerekeket öltek meg. Pu. haragja beláthatatlan, mert a Krim-félsziget neki kincs, mindig is az volt az oroszoknak. Európa sinyli meg a nagyhatalmak konfliktusát. Zele. mandátuma lejárt, de továbbra is ő dirigálja a világ politikusait. A fegyverlobby pedig hálás neki és az öregúrnak. Kiváncsian várjuk a CNN-en közvetitendő választási kampányt B. és Tr. között. B-t már ügyvédek készitik fel Tr. gyenge pontjait megcélozni, Tr. ehelyett választási kampányúton van. A közönség reakcióját nem fogják mutatni, csak a 2 főszereplőt külön-külön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!