Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

„Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát” – Manfred Weber Ukrajnáról és a háborúról

2024. június 13. 10:35

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke számos alkalommal beszélt az elmúlt években Ukrajnáról, a háború állásáról és lehetséges következményeiről.

2024. június 13. 10:35

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Manfred Weber már az ukrajnai háború első napjaiban, 2022 februárjában cikket írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungba, amiben leszögezte, hogy a háborúba került Ukrajnának európai perspektívát kell felajánlani. E cikkében kifejtette, hogy „Ukrajna háborúja miatt szégyenkeznünk kell. Naponta szembesítenek azzal, hogy Németország és az EU túl naivan állt hozzá a diktátor Putyinhoz. A bombái Ukrajnára hullanak, de támadása a szabadság és demokrácia ellen irányul.”

Nézeteit egy saját, tömör tweetje foglalja össze a legjobban: 

„Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában”

 – írta az X-en 2024 januárjában.

Nem sokkal később, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján azt közölte: „Az ukránok szenvednek. Ők a mi harcunkat harcolják a szabadságért és demokráciáért. Hisznek ezekben az értékekben. Ezért is kell felgyorsítanunk a támogatásukat, küldenünk kell a fegyvereket és a lőszert, amikre szükségük van az önvédelmük és értékeink megvédése érdekében... Ukrajna oldalán akarunk állni, ezek ilyen idők. Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát” – fejtette ki Weber.

A fenti nézeteit számos alkalommal kifejtette az Európai Néppárt elnöke és EP-frakcióvezetője az elmúlt két évben.

Az elmúlt hetekben, ahogy a háborús kommunikáció felerősödött a nyugati közösségben, Manfred Weber tovább ment: az EP-választás előtti hetekben egy nyilvános vitán a német politikus 

egy európai atomfegyver létrehozását sürgette. 

Weber emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök a minap felajánlotta a francia atomerőt egész Európa megvédésére. A német politikus szerint foglalkozni kell a francia ajánlattal, ámde csalódott, hogy Olaf Scholz német szocdem kancellár néma maradt az ügyben.

A BR24-Talk vitáján Manfred Weber kifejtette a német hadseregről és honvédelemről vallott nézeteit is. Megerősítette: 

„Én az általános szolgálati kötelezettség híve vagyok”.

Szerinte a fiatalok eldönthetnék, hogy milyen szolgálatokat tesznek, de valamifajta hozzájárulást kellene tenniük, ezt fontosnak találja. A CDU (a bajor CSU-hoz tartozó Weber testvérpártja) a minap szintén támogatta a kötelező szolgálat bevezetését a fiatalok számára, mely során a fiatalok eldönthetnék, hogy katonai szolgálatot vagy más, szociális szolgálatot teljesítenek a társadalom számára.

Az európai, illetve a német védelmi képességekről a következőket mondta el: „Mi, európaiak, ezt világosan ki kell mondanunk, meztelenek vagyunk a viharos világban. 

A kontinens nem képes megvédeni magát. Ezért először a mi Bundeswehrünket kell megerősíteni.” 

Továbbá arról is beszélt: „Szükségünk van beszállni az európai védelmi rendszerekbe. Amikor a rakétavédelmi rendszerekről beszélünk, annak van értelme, ha nem a német-lengyel határra, hanem rögtön a belarusz-lengyel határra telepítsük őket.”

A Spiegel pár nappal az EP-választás előtt közölt cikket Manfred Weber és Orbán Viktor szembenállásáról. A német baloldali lap szerint Webernek „elege van” Orbán Viktorból, aki szerinte „tudatosan és mindig hamis híreket közöl a világgal, hogy politikai ellenfeleit diszkreditálja. Ez méltatlan egy európai kormányfőhöz” – mondta a lapnak Weber, az európai szintű hadkötelezettségről szóló állítások kapcsán. Weber azt is leszögezte: „Kinyújtjuk a kezünket a demokratikus magyarok felé, de Orbánnal nem lesz együttműködés”.

 

 

Összesen 320 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obi-wankenobi
2024. június 14. 20:13
"Mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában” Itt a magyarázat, hogy Darth manfred Vader miért erőlteti, pontosabban miért adták ki neki, hogy erőltesse ezt a marhaságot. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ Részlet az And Game című dokumentum filmből 1 Teljes film Videa/ And Game feliratos
Antifleto
2024. június 14. 15:00
Lófasz kell a seggedbe…
obi-wankenobi
2024. június 14. 11:35
"Weber, te fasz, és emberek alja! Menj, erősítsd meg az ukrajnát, és lesz mit kaszálnotok. Menj, dögölj meg érte" Darth manfred Veder is a háttér emberek végrehajtó Darth Vadere. A Star Wars film bemutatta, mennyire erősek. Egyetlen módon lehet ellenük harcolni, ha megismerjük az erőt. Vagyis megismerjük az őket mozgató mechanizmusokat. Ezt az ellenszert ők is ismerik, ezért félnek tőle ennyire. Idézem Darth manfred Vader szavait a fimből. "Hiába olyan büszkék a technológiai szörnyszülöttjükre. Mindez eltörpül a mindenható erő mellett." Ez az erő nem más, mint a felismerés. A háttérhatalom működésének felismerése. Ezt kódolták a Star Wars filmekbe. "Ismerd meg az erőt" És itt van az a dokumentum film, ami bemutatja, a filmbe kódolt üzenetet. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ Star Wars kód Első rész Videa/ Star Wars kód Második rész Videa/ Star Wars kód Harmadik rész Videa/ And Game feliratos Youtube/ The war on democrasy Feltöltő rxt
obi-wankenobi
2024. június 14. 11:20
"Magyarul: Ukrajnát a földig kell rombolni, lakosságát elüldözni, kiírtani. " Ha az Orosz tétlenül nézte volna amerika ukrajnai atom rakéták telepítését, akkor Ukrajnában nem lett volna háború. Amerika következő lépése lett volna Oroszország teljes sarokba szorítása, lefegyverzése, majd putyin helyére sergej biden megszavaztatása. Ezután pedig az Orosz zászló leple alatt kihirdetni, hogy már Oroszországban is "demokrácia van". Aztán pedig következett volna Kína felőrlése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!