Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Eldőlt: Modi nyerte az indiai választásokat

2024. június 05. 09:11

Hat héten át zajlott az indiai parlamenti választás, amely áprilisban kezdődött és június elsején fejeződött be. Az összes szavazat megszámolása még eltart egy ideig, de az már kiderült: Narendra Modi kormányon maradhat.

2024. június 05. 09:11
null

Narendra Modi indiai miniszterelnök történelmi győzelmet aratott: harmadszor sikerült megnyernie a választásokat. Azonban a kormányzó szövetség nem tudta megszerezni a megjósolt nagy többséget – számolt be a BBC. 

A BJP-vezette szövetség az 543 képviselői helyből több mint 290-et nyerhet, ami jóval elmarad a 400-as céltól. 

A Kongresszus és más szövetséges ellenzéki pártok meglepték az elemzőket, és most több mint 230 mandátumot várnak tőlük.

Az eredmények megcáfolják a hétvégi exit poll felméréseket, amelyek szerint a BJP vezette szövetség a kétharmados parlamenti többség felé tart, ami lehetővé tette volna számára az alkotmány módosítását.

Az indiai miniszterelnök első nyilatkozatában „történelminek” nevezte a győzelmet. „Fejet hajtok az emberek előtt ezért a szeretetért és biztosítom őket, hogy folytatni fogjuk azt a jó munkát, amit az elmúlt évtizedben elkezdtünk, és továbbra is teljesíteni fogjuk az emberek elvárásait” – írta Modi az X-en. 

Később a támogatóinak tartott beszédében a politikus a „világ legnagyobb győzelmének” nevezte a diadalát.

Rahul Gandhi a Kongresszus párt vezetője kijelentette, hogy Modit „megbüntették” a szavazók. Az elemzők szerint a váratlan visszaesés az emelkedő árakra, a munkanélküliségre, és a katonai toborzásokra vezethető vissza. Mások szerint a miniszterelnök túlságosan agresszíven kampányolt, ami sokakat elidegenített. 

Modi tehát győzött, de szüksége lesz több kisebb párt támogatásához ahhoz, hogy többségi kormányt tudjon alakítani. 

A világ legnagyobb demokratikus választásán 66 százalékos volt a részvétel. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!