Egyik utcán zsebdiktátor, a másikon Dear Viktor, csuhajja

2024. június 19. 05:06

Ha Mark Rutte érdeke úgy kívánja, Magyarország miniszterelnöke diktátor. Ha nem úgy kívánja, hát rögtön ejti is féltve őrzött hazugságát.

2024. június 19. 05:06
Orbán Viktor, Mark Rutte
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: STEPHANIE LECOCQ/AFP

A tegnap eseményein való émelygés közben eszembe jutott, hogy elmesélnék Önöknek egy kis anekdotát. Ilham Alijev azeri elnökről beszélik, hogy az európai vezetők körében – az európai gázpiaci helyzet drasztikus változásától nem függetlenül – jelentősen megnövekedett tekintélyét egy frappáns mondattal szokta értékelni: 

Lefeküdtem este, diktátor voltam. Felkeltem másnap reggel, nem voltam diktátor.”

Valami hasonlón mehetett keresztül Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnöknek köszönhetően Orbán Viktor. Rutte NATO-főtitkári ambícióival kijött a fényre, s menten részben kézzel írott, nyájas levélben követte meg Orbánt azon 2021 júniusi állításáért, mely szerint „hosszú távon annak kell a célnak lennie, hogy Magyarországot térdre kényszerítsük”, s a gyermekvédelmi törvény kapcsán a magyaroknak „fel kell ismerniük, hogy vagy tagjai az Európai Uniónak, és ezáltal értékközösséget vállalnak velünk, vagy ki kell lépniük az unióból”. Szinte napra pontosan három évvel később már úgy ír erről Dear Viktornak: „megértettem, hogy bizonyos kijelentések, melyeket 2021-ben holland miniszterelnökként tettem, Magyarországon elégedetlenséget okoztak. Esetleges leendő NATO-főtitkári minőségemben az lesz a prioritásom,

hogy fenntartsam az egységet, és minden Szövetséges iránt azonos mértékű megértéssel és tisztelettel viseltessek”.

Ha Mark Rutte érdeke úgy kívánja, Magyarország miniszterelnöke diktátor. Ha nem úgy kívánja, rögtön ejti is féltve őrzött hazugságát.

Értékközösségi probléma stornó, Dear Viktor, csak szavazz meg.

Dear Viktornak nyilván nem ment el az esze, meg fogja szavazni „Teflon” Mark Ruttét NATO-főtitkárnak. Értelmes biciklista úthengernek nem ront neki, a magyar kormány az utolsó négyzetcentiméterig bejátssza azt a mozgásteret, ami egy tízmilliós ország vezetésének adatik – jelen helyzetben Rutte bocsánatkérése és az ukrajnai NATO-misszióból való kimaradás lehetőségére vállalt politikai garancia a legtöbb és legjobb, ami elérhető. Nem is erről akarok beszélni; mind tudjuk, hogy az európai politika egy nagy kompromisszumkombinát, s mindenki annyit igazíthat a jövendő kompromisszumon, amekkora a súlya.

Beszélni arról szeretnék, hogy van egy dolog, amit még az európai politikában sem szabad: azt képzelni, hogy a szavaknak van bármiféle, szóalakjukkal harmonizáló jelentésük. Nincsen. Mély meggyőződésből vallott igazságokkal – Isten, haza, család, hit, barátság, béke, nemzet, népfelség, szerelem – az ember dobálózni képtelen; nem tudja egyik nap vallani, másik nap megtagadni őket. Az európai politika szavai kapcsán – értékek, demokrácia, jogállam, oroszpárti, diktatúra, euroszkeptikus – ilyen probléma nincs.

Őket nem fáj elengednie senkinek – mert születésükkor sem voltak igazságok.

A Rutte főtitkárságához hasonló pillanatok napi gyakorlatát alkotják a magyar Európa-politikának. Az Orbánhoz címzett levél viszont minősített pillanat. Megerősítése annak, amit tudunk, látunk, ökölbe szorult gyomorral érzünk mindannyian, akik magyar jobboldaliként az európai politikában mozgunk: hogy egy percig sem szabad azonosulnunk a szavakkal, melyeket az arcunkba vágnak. E szavakba születésükkor megszülőik nem leheltek igazságot, így eltemetésükkor sem kell azt bennük megölni. Egyszerű, tartalmatlan politikai fegyverek mind. Metsző élüket nem igazságuk adja, hanem a mögöttük felsorakozó erő.

A ruttei mondással egyidős méltatlan szappanoperánk az uniós pénzek körül. Ebben a műfajban egyébként – csak jelzem – páratlanul sikeres volt a Varga-Bóka-Navracsics tárgyalóteam. Az egyetlen másik versenyző, a lengyel konzervatívok mérlege ugyanezen küzdelemben nulla euró és egy kormánybukás;

a miénk, ha jól számolok, tizenhárommilliárd euró, kétharmaddal.

A felszínes szemlélő viszont az egészet nem érti: korrupcióról, jogállamiságról van szó, csak nem olyan nehéz megállapodni, ha abbahagyja végre Orbán a lopást. De szép is lenne, ha korrupcióról és jogállamiságról lenne itt szó; pár vállalás, pár törvény, és mindennek vége van. De nincs. Aki a saját vádjait sem gondolja komolyan, azzal csak politikáról, politikailag lehet beszélni – megoldásokról, igazul kevésbé.

Páratlanul jó Brüsszel-szakemberek navigálják most Magyarországot e páratlanul nehéz helyzetben, amikor az egyszerű igazságnak – az apa férfi, az anya nő; amíg a menekültügyi eljárások nem az EU-n kívül zajlanak le, nincs határvédelem; Ukrajna nem képes katonai erővel visszaszerezni nemzetközi jogilag elismert területét – nemhogy többsége nincs, de az asztalnál sincs helye. Ők megoldják, ettől nem félek.

Lesz frakció, lesz pénz, és lesz annyi szuverenitás is, amennyi egy tízmilliós országnak lehet.

Nekünk, magunknak lesz kihívás belül erősnek maradni, s töltekezésre használni a tegnapihoz hasonló pillanatokat, mikor a gépezet teflonmosolya felfeslik, s előbukkan mögüle a vicsorgó álnokság. A magyar jobboldal – tökéletlenségeivel, hitványságaival, tizennégy kormányon töltött év szükségszerű hordalékával együtt – a legjobb belátása szerinti igazat mondja. A lényegről beszél, és igazat. Ellenfelei pedig hazudnak. Ha kell, róla; ha kell, neki; s ha kell, örömmel, bármiről, dalolva. Egyik utcán zsebdiktátor, a másikon Dear Viktor, csuhajja.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 384 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. június 20. 12:33
Több száz százalékkal növelné a kelet-csehországi Roznov pod Radhostemben működő chipgyártó-üzemének kapacitását az amerikai Onsemi. Ehhez kétmilliárd dollárnyi beruházást hajtanak végre. A magyar chipgyártás hol működik? A parlament konyháján?
444ről kitiltott
2024. június 19. 16:15
Nekem az az érzésem, hogy a cikkíró valahogy félremagyarázza a történteket. Eddig azt hallottuk, hogy soha de isten bizony soha, másnap pedig, hogy természetesen megszavazza.
Namond
2024. június 19. 14:29
Hiába a feltüzelt háborús retorika, a magyar hadiipar veszteséges A magyar hadiipar nem tudta kihasználni az európai fegyverkezési hullámot. Az orosz–ukrán háború előtti időszakban a magyar védelmi és hadiipari cégek jobban teljesítettek, mint az elmúlt két évben a 2023-as cégbeszámolók alapján. Magyarország deklaráltan nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és a hazai fegyvergyártók nem tudott hasznot húzni abból sem, hogy Európában a hidegháború óta nem látott fegyverkezési hullám indult. Tavaly a legnagyobb hazai szereplők szinte mind veszteségesek voltak – derült ki a Portfolio összefoglalójából. Az orbánkormány nagy reményekkel jelentette be a hadiipari fejlesztéseket, amelyeket a gazdaság újabb húzóerejeként jellemeztek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter idén is a magyar „gazdasági motor egy újabb hengerének” nevezte az iparágat. Sajnos az itthon gyártott eszközök nagy részére nincs kereslet, az amerikai és európai piaci szereplők hatékonyabban lobbiztak
Namond
2024. június 19. 14:21
Teljesítményértékelés, pihentetés, párttagság megszüntetése - rendelettel nyúl bele a kormány több tízezer honvéd életébe Sajátos közszolgálatként határozza meg a kormány a katonaságot, és egy bármikor átírható kormányrendeletben határozza meg a honvédek jogait és kötelezettségeit. Előbbi kevés és korlátozható, utóbbi sok és még több lehet. Miközben erőltetett toborzás folyik, kérdés, mennyire vonzó ez a pálya ilyen változtatásokkal. Ez, a honvédek jogállásáról szóló, 31 oldalas kormányrendelet-tervezet készült el most és került fel a kormány honlapjára. Ez alapján az látszik, hogy a korábban az érintettek által erősen kritizált új jogállási törvény koncepcióját javarészt beépítették ebbe a rendeletbe. Megszűnt a szabadság. Honvéd szakszervezetek már nincsenek, de az új szabály szerint a katona más érdekképviselet tagja sem lehet. Továbbá eddig csak felfüggeszteni kellett a párttagságot a szolgálati viszony idejére, mostantól meg is kell szüntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!