Németország
ÉLŐ
Dánia

Dánia korlátozná a külföldi zászlók használatát

2024. június 27. 06:48

A dán kormány a jövő évtől korlátozná, hogy más országok zászlóit is bármikor kitűzhessék a területén – közölte szerdán a dán igazságügyi minisztérium.

2024. június 27. 06:48
UNESCO's Headquarters In Paris

Nyitókép: Chesnot/Getty Images

Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter a közleményben indoklásként azt írta: a korlátozásra azért van szükség, mert 

Dániában az országzászló a legfontosabb nemzeti szimbólum”.

Hozzátette, hogy „transzparenseken vagy reklámfelületeken, például sportrendezvényeken vagy tüntetéseken nem lesznek betiltva az idegen zászlók”, tehát a törvénytervezet számos kivételt is tartalmaz. Ilyen további kivételt élveznek majd az észak-európai országok, Grönland, a Feröer-szigetek, Németország, valamint a nemzetközi és regionális szervezetek zászlói. 

Ezeket szabadon lehet majd továbbra is használni, illetve a világ országainak Dániában található diplomáciai képviseletei is korlátozás nélkül felvonhatják majd lobogóikat a nagykövetségi épületeiken.   Dániában azután került a viták homlokterébe a külföldizászló-használat kérdése, hogy egy dán állampolgár ellen tavaly jogi eljárás indult, mert a háza udvarán felvonta az Egyesült Államok nemzeti zászlaját. 

Az eljárást a dán legfelső bíróság neki igazat adva azzal zárta le, hogy hatályon kívül helyezte az 1915 óta érvényben lévő, a külföldi zászlók használatát tiltó rendeletet. Ezzel a döntéssel azonban a dán kormány nem értett egyet, ezért kezdte el a hamarosan benyújtandó törvényjavaslat kidolgozását. 

A tárca tervei szerint az új szabályozás a parlamenti vitát és jóváhagyást követően, 2025 január 1-jétől lépne életbe.

(MTI)

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 354 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. június 27. 21:08
Furcsák ezek skandik. A svédeknél pl van a svéd zászló ünnepe. Mindenhol svéd zászló lobog akkor. De tényleg. Torta, bicikli, erkély, busz, autó..etc, de nekik lehet. Ha itt vki felvetné a magyar zászló ünnepét ..húbaszdmeg lenne 444-től a hvg-n át a népszarig világfájdalom. A dánok meg szintén érdekes társaság. Ez a fingügyi rendelkezés...kicsi vagyok én ehhez.
Öreg Palóc
2024. június 27. 15:12
Nálunk is kellene ilyen ! pl simán tiltsák be a szivárványos zászlót, mert egy idegen, ellenséges "háttérhatalom" zászlaja.
Reszelő Aladár
2024. június 27. 14:00
Egy újabb olyan szabály, amit ott át fognak engedni és nem lesz gondjuk és egy szabály, amit ha itthon akarunk bevezetni, akor másnap már Politico vízionál megint barna esőt.
anna bolena
2024. június 27. 13:15
A szlovákok már rég megelőzték őket. Tőlük vették az ötletet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!