Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Charles Michel: Ukrajna sokat fejlődött a jogállamiság és a demokrácia területén, így közelebb került az uniós csatlakozáshoz

2024. június 25. 18:24

Az Európai Tanács elnöke szerint a korrupció elleni küzdelmet azért még folytatnia kell Ukrajnának.

2024. június 25. 18:24
null

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitása Ukrajnával és Moldovával e két ország nagyszabású reformtörekvéseinek eredménye – hangsúlyozta az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke keddi sajtóközleményében. 

A Magyar Nemzet beszámolójából megtudhatjuk, hogy Charles Michel szerint a tavaly decemberi uniós csúcsnak az Ukrajnával és a Moldovával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése óta e két ország valódi átalakuláson ment keresztül a teljes jogú uniós tagság felé.

Büszke pillanat ez mindkét nemzet számára, az EU számára pedig stratégiai lépés. Amikor a nép akaratát az előrelátó vezetés megvalósítja és a demokráciát gyakorlatba ülteti, akkor válik láthatóvá a fejlődés gyümölcse

– fogalmazott.

Az EU kedden kormányközi konferenciát tart Luxemburgban mindkét ország vezetésével a csatlakozási tárgyalások megnyitása előtt. Michel szerint ez kulcsfontosságú mérföldkő lesz, ami azt is bizonyítja, hogy mindkét nemzet hatalmas előrelépést tett az európai integráció felé vezető úton, annak ellenére, hogy hatalmas kihívásokkal kellett és kell szembenézniük.

Az uniós testület elnöke úgy véli, Ukrajna csodálatra méltó erőfeszítéseket tett, és az ukránok rendkívüli bátorságról és szolidaritásról tettek tanúbizonyságot országuk szuverenitása és európai jövője védelmében. Moldova is jelentős kihívásokkal nézett szembe, többek között gazdasági nyomással és politikai megfélemlítéssel, mégis rendíthetetlenül törekedett az EU-val való egyre szorosabb kapcsolatra – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy mindkét ország lenyűgöző elkötelezettséget tanúsított a reformok és az európai értékekhez való igazodás iránt.

A jogállamiság, a kormányzás és az igazságügyi rendszerek terén tett átalakító lépések reményt adnak, és egyértelműen jelzik, hogy az országok rendíthetetlenül törekszenek az európai családhoz való csatlakozásra

– hangoztatta. 

Michel azt is kiemelte, hogy a keddi kormányközi konferencia egy hosszú folyamat kezdetét jelöli: jelentős előrelépésről van szó, de a csatlakozás felé tartó út további folyamatos erőfeszítéseket, elkötelezettséget és jelentős reformokat igényel.

Ukrajnának és Moldovának folytatnia kell az intézmények megerősítésére, a korrupció elleni küzdelem és a gazdasági stabilitás fokozására irányuló munkáját, hogy megfeleljen a teljes jogú uniós tagság szigorú követelményeinek

– húzta alá az Európai Tanács elnöke.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. június 27. 08:52
Attól, hogy ezt hazudod, még nem válik valósággá. Ukrajna nem haladt semmit Európa felé. Ti hajlítjátok az EU-t Ukrajna felé.
Robi54
2024. június 26. 15:29
Valóban,Ukrajna a demokrácia és a jogállam mintaképe. A korrupció szinte meg szűnt. Irány az EU pöcegödör.
Beszélgető
2024. június 26. 10:31
Ha valaki kizuhan egy repülőből és csapkodni kezd a kezeivel, az is elismerésre méltó próbálkozás, csak emelkedni nem fog tőle.
Tehetős Totó
2024. június 26. 10:17
Mire az utolsó kritériumot is teljesítik, az utolsó ukrántól is elbúcsúzunk. Hohol voholt, hohol nehem voholt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!