Charles Michel szerint nem kellene annyit politizálnia a Bizottságnak

2024. június 04. 10:01

Az Európai Tanács elnöke szerint a Bizottság sokszor kettős mércét alkalmaz.

2024. június 04. 10:01
SPAIN - MEETING OF EUROPEAN POLITICAL COMMUNITY IN GRANADA ON OCTOBER 5TH

Nyitókép: Hans Lucas / AFP

Az EU szerződései kifejezetten előírják, hogy az Európai Bizottság „pártatlan” legyen, amit az unió végrehajtó testülete nem mindig követett – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke több európai médiának, köztük az Euractivnak is.

Az EU hatékonysága érdekében a Bizottság pártatlanságának abszolút prioritást kell élveznie – mondta Michel újságíróknak Brüsszelben, utalva az EU-szerződés 17. cikkére. Ahogy a lap megjegyzi: 

mindezzel implicit módon kritizálta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság hivatalban lévő elnökének munkáját.

Az elmúlt öt évben az EU-tagállamok von der Leyent többször is hatáskör-túllépéssel vádolták, amikor figyelmen kívül hagyva a nemzeti kormányok számos szakpolitikai döntéseit, például az energiaárakra vonatkozó javaslatait. Utalást tett továbbá a gázai háborúval kapcsolatos ellentmondásos és inkoherens álláspontjára, ami az unió hitelességét aláásta a térségben.

„Olyan nehézséggel szembesültünk hogy a Bizottság álláspontja nem volt pártatlan, így nem volt összhangban sem a nemzetközi humanitárius elvárásokkal, sem a nemzetközi joggal” – mondta Michel.

Éppen ezért fennáll „a kockázata annak, hogy ezeket a hibákat azok fogják kihasználni, akik az EU további integrációja ellen küzdenek” – tette hozzá.  

Michel szerint ez 

egyre nagyobb aggodalomra ad okot – különösen nemzetközi szintéren – hisz azzal fognak vádolni bennünket, hogy kettős mércét alkalmazunk.

így Oroszország, Irán és Kína, amely országok kulturális és politikai csatát vívnak az unió ellen a nemzetközi közösségben, azt a benyomást fogják kelteni, hogy az EU nem következetes – fogalmazta meg aggodalmát a Tanács elnöke.

Különösen a gázai politikát illetően volt átpolitizált a Bizottság állápontja 

– emelte ki Michel.

A lap beszámolója szerint az elnök azt is világossá tette, hogy 

nem támogatja az EU-szerződések rövid vagy középtávú reformját.

Hónapok óta napirenddel van ugynis az a terv, hogy potenciálisan újragondolják az uniós szerződéseket, így több EU-tagország, köztük Franciaország és Németország is javaslatokat fogalmazott meg a döntéshozatal hatékonyabbá tétele érdekében. 

Beszélünk az EU vezetőivel (…), hogy mit tehetünk a Lisszaboni Szerződés alapján, ami sokkal hatékonyabbá tehet bennünket – és ezzel kell kezdenünk, mielőtt kinyitnánk a Pandora szelencéjét” – zárta Michel.

 

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hopszjuliska
2024. június 04. 20:41
Nofene! Tán ez is maradni akar? Én nem kérek belőle, lejáratta többszörösen magát!
petronius50
2024. június 04. 18:19
"Az Európai Tanács elnöke szerint a Bizottság sokszor kettős mércét alkalmaz." Hahh! Jó reggelt te sunyi kretén! Ezt korábban nem láttad?
Lisa
2024. június 04. 14:23
Ez mondta, hogy Kijev a szabad, és demokratikus Európa szíve. Na, pusztulj te görény!
gyaloggos
2024. június 04. 14:04
EGYIK kutya, MÁSIK EB!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!