Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Izraeli író: a németországi antiszemitizmust a muszlim bevándorlás támasztotta fel

2024. június 09. 11:07

A nyugati közvélemény azonnal Izrael ellen fordul, amint a zsidók megvédik magukat - véli Chaim Noll izraeli-német író, aki az MCC-ben adott elő.

2024. június 09. 11:07
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Chaim Noll, neves német-izraeli újságíró és író a mai Németországban uralkodó, politikai jobboldali, baloldali, valamint iszlamista antiszemitizmussal foglalkozik. Nemrég az MCC-ben működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendége volt, most pedig az izraeli helyzetről, a világsajtó reakcióiról és a muszlim antiszemitizmusról kérdeztük őt.

Fotó: MCC

*

Hogyan látja Izrael helyzetét?

Izrael helyzete mostanában feszült, kényszerhelyzetben van. Veszélyes helyzetben vannak, szinte minden szomszédos országban ellenségek veszik körül őket, kivéve talán Jordániát és Egyiptomot. Irán egyre kifinomultabb fegyverekkel támadja Izraelt. Magában 

Izraelben azonban nagyon pozitív a hangulat, az emberek bíznak abban, hogy túléljük ezt a kritikus időszakot, 

mint ahogyan máskor is. Voltam Izraelben az utolsó intifáda idején, az nem volt ilyen intenzív, de hosszú, majdnem öt évig tartó ügy. És nagyon veszélyes időszak is volt, amikor az ember minden nap könnyen terrortámadás áldozatává válhatott. Tehát ahhoz képest, ami akkoriban volt, ami ma van, csak árnyéka annak. Minden nap voltak támadások, buszok robbantak fel, minden alkalommal több tucat ember halt meg, és így tovább. Szörnyű időszak volt. De ma is lehangoló, hogy ennyi zsidót ölnek meg. De az emberek soha, de soha nem ijedtek meg.

És hogyan látja a világ és különösen Németország reakcióját?

Az október 7. utáni első napokban változás történt, volt némi szolidaritás. De ezt már láttuk korábban is: amikor Izrael visszavág, és palesztin áldozatok vannak, természetesen erősen eltúlzott számban, akkor ez az egész megváltozik. Nemrég az ENSZ korrigálta a palesztin áldozatok számát: kiderült, hogy csak a fele annak, amit mondtak. Nem vagyok meglepve. 

Elég nagy a különbség a Hamász által bemutatott számok és az áldozatok valós száma között.

 Meg kell mondanom, az intifáda idején a nyugati média még ellenségesebb volt, mint ma. Szóval minimális előrelépést azért látok ebben.

Mi változtatta meg a viselkedésüket?

Szerintem az, hogy az európai országokban tudatosult a militáns muszlim szervezetek fenyegetése. Terrorral fenyegetik a polgári életet. Nézze meg ezeket a tüntetéseket, Izrael elpusztításáról, a zsidók megöléséről skandálnak. Ez felkavaró. De azt hiszem, ezek a tüntetések sok embert ellenük fordítottak. 

Ezek a tüntetők elfelejtik, hogy ők a Nyugat toleranciájából élnek. 

És a hitelük egyre csökken. Október 7-e után sokan rájöttek, hogy ők nem csak a megszálló gépezet szegény áldozatai. Október 7-e ilyen értelemben hiba volt a részükről. Most sok embernek negatív benyomása van a palesztinokról.

Az antiszemita atrocitások száma Németországban az utóbbi időben meredeken emelkedett. Gondolja, hogy ez összefügg az iszlám bevándorlással?

A zsidó közösség szerint az antiszemita támadások 80%-át fiatal muszlimok okozzák.

 A német állam trükkökkel és a statisztikák manipulálásával más benyomást kelt. De vannak más kutatók, akik azt mondják, hogy ha megkérdezzük a zsidókat, 80% azt mondja, hogy a muszlimok támadják őket. A kormány azt állítja, hogy a támadók többsége jobboldali, de ők csak egy kis kisebbség. Az antiszemitizmus újjáéledését Németországban ma a muszlim bevándorlás okozza. Ez nem kérdéses.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 17. 10:03 Szerkesztve
A zsidok mindig is aldozati baranyok voltak. Akarmi van : “a zsidok! A zsidok!” Most is ez megy. Mindig is igy lesz. Zsidogyulolet van. Inkabb tamogatjak az iszlamot -hiaba tudjak hogy egy asszonyvero agressziv nep- mert gyulolik (sokan azt se tudjak miert, divat!) a zsidokat. Ennyi. Manapsag ez a divat. Igy a muszlimok most meg jobban nyeregben erzik magukat, es tombolnak minden (befogado) orszagban is. Gozom sincs mennyi zsido el itt. Nem latom oket. De amig nem robbantgagnak, es buzditjak oket a rabbik hogy oljek le a hitetleneket, addig lexarom. Felolem gyepaljak egymast. De hogy ide nem jonnek az abroszfejuek az biztos!
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. június 09. 18:30
Zacher Gábor
dodek4b
2024. június 09. 17:29
Akkor ez most öngól vagy van még ennél is aljasabb Soros terv, mint pl. a II. világháborúban amikor a Rothschild bankház pénzelte Hitlert !!! Nos kérem, erre varjon gombot valaki .
453682
2024. június 09. 15:55
"iszlamista antiszemitizmus" Bírom ezeket a demagóg faxságokat. Szerintem meg az izraeli nácizmus váltotta ki. Európai zsidóknak nem sok köze van a szemita népekhez, már itt megakad ez az "antiszemita" fogalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!