Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Bulgária elállhat Szerbia EU-s támogatásától

2024. június 04. 16:41

A bolgár elnök szerint megfontolják Szerbia támogatását az EU-ba lépéshez.

2024. június 04. 16:41
Oliver Varhelyi - Aleksandar Vucic meeting in Serbia

Nyitókép:Filip Stevanovic /AFP

 

A szerbiai a bolgár kisebbség helyzete miatt, a bolgár elnök, Rumen Radev arra utalt, hogy Szófia újraértékelheti Szerbia EU-csatlakozásának támogatását.

„A fő kritérium, amely alapján megítéljük és támogatjuk a nyugat-balkáni országok előrehaladását, pontosan a honfitársaink helyzete minden országban – gazdasági és társadalmi fejlődési feltételeik és, mindenekelőtt, nemzeti identitásuk, nyelvük, kultúrájuk és történelmi emlékezetük védelmének képessége,” – magyarázta Radev.

Három évvel ezelőtt, egy sokat kritizált lépésben, Bulgária megvétózta Észak-Macedónia EU-csatlakozási folyamatát, azzal vádolva a szkopjei kormányt, hogy gyűlöletet terjeszt a bolgárokkal ellen.

Radev elnöki mandátuma 2027-ben jár le, amely után a politikai szakértők azt jósolják, hogy jelentős szereplővé válik a bolgár parlamentben.

„Továbbra is személyesen elkötelezett leszek, valamint Iliana Yotova alelnök is, hogy a bolgár intézmények aktívan dolgozzanak egy összehangolt és világos nemzeti álláspont és politika kialakításán, hogy támogassák minden külföldön élő bolgár honfitársunkat. Továbbra is aktívan fogok dolgozni a szerb állami vezetéssel, hogy megoldjuk a nyugati külvárosokban élő honfitársaink problémáit” – mondta Radev.

Szerdán az elnök a legmagasabb állami kitüntetést, a Stara Planina-rendet adományozta Ivan Nikolovnak, a szerbiai Bosilegrad Kulturális Információs Központ elnökének és a szerbiai bolgár kisebbség egyik legaktívabb képviselőjének.

A ceremónia során Nikolov elmondta, hogy a belgrádi hatóságok elnyomást alkalmaznak a bolgár kisebbséggel szemben. Felhívta a figyelmet a nagyobb szolidaritásra és „egy még határozottabb és következetesebb bolgár álláspontra a bolgár kisebbség védelmében, nem csak Belgrádban és Brüsszelben, hanem Szófiában is.”

A bolgár elnök rámutatott, hogy Bulgária a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának kulcsfontosságú mozgatórugója volt „mert tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontos ez az integráció a régió biztonsága, stabilitása és fenntartható gazdasági fejlődése szempontjából, de szilárdan kitartunk azon az elven, hogy saját érdemeink alapján történjen ez az integrációs folyamat, hogy fenntartható és visszafordíthatatlan legyen.”

Decemberben 17 bolgár EP-képviselő közül 12, minden politikai csoportból, kivéve az ötöt az oroszbarát Bolgár Szocialista Pártból, nyílt levélben figyelmeztették az EU intézményeit a „bolgár kisebbség szerbiai jogainak megsértéséről és gyűlöletkeltésről.” A levelet az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak, az Európa Tanácsnak és a nagyköveteknek címezték, közvetlenül az EU-Nyugat-Balkán találkozó előtt.

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Johogy
2024. június 06. 14:55
Fos orszag lehet az ahonnan szerbia mar nyugat.
maxrockatansky
2024. június 05. 03:22 Szerkesztve
Jól ismerve Szerbia elmúlt évtizedeit nem gondolom, hogy az Uniós pénzek lenyúlásán és a helyi szavazók hülyitésén túl többet szeretne Szerbia az Uniótól. A titói hinta politikát próbálja ismételni több - kevesebb sikerrel. Az a propagandisztikus egyoldalúság, ahogyan a kilencvenes évek balkán háborúi alatt és után kezelték a szerbeket és a NATO agresszió, nem igazán billentette pozitív irányba Nyugat Európa és az angolszászok megítélését az országban. Ha pedig Szerbia az oroszok ellen lépne fel, az majdhogynem polgárháborús állapotokat idézne elő. A pánszláv mánia és az ortodox vallási közösség nagyon erős. Az EU és az USA pedig teljesen hülye Kelet Európához. Nem érti. Azt hiszi mindenkit meg lehet venni, ahogyan a komcsi kurvákkal tették. A bolond szlávok és egyéb keleti entitások viszont mindig tudnak meglepetéssel szolgálni. Emlékezzünk pl. Bulgária EUs csatlakozása utáni pénz lenyúlásokra és egyéb nyalánkságokra. Most a renitens próbál strébert játszani a másik szarházival.Vicc.
letsgobrandon-2
2024. június 04. 19:43
mélyzsebű bolgárok ragaszkodnak az elveikhez... a gázvezetéket is teljesen önerőből szabotálták el anno... a debilek .. pedig tranzitdíjból sokat profitálhatott volna a csöves gazdaságuk
hernadvolgyi-2
2024. június 04. 19:05
A Dobrev klánnak biztos nincs benne a keze?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!