Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Betelt a pohár a hollandoknál: a többségük elégedetlen az Európai Unióval

2024. június 05. 18:52

A megkérdezettek nagy része szerint az „EU nem az állampolgárokért van”.

2024. június 05. 18:52

A nyitókép illusztráció. Fotó: REMKO DE WAAL / ANP / AFP

A hollandok általában nem túl elégedettek az Európai Unióval, szuverénebb Európát szeretnének, de csak kevesen támogatják Hollandia kilépését az unióból – derült ki a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó, hágai székhelyű Clingendael Intézet most közzétett felméréséből.

A reprezentatív felmérés – amelynek keretében több mint négyezer embert kérdeztek meg – célja az volt, hogy felmérje az uniós választások előtt, hogy a hollandok a jövőben milyen irányban képzelik el az európai együttműködést.

A kutatásból kiderül, hogy bár a hollandok többsége elégedetlen az EU teljesítményével,

és úgy érzi, hogy az „EU nem az állampolgárokért van”, a válaszadók háromnegyede nem támogatná Hollandia esetleges kilépését az unióból.

A megkérdezettek közel 90 százaléka szerint Európának szuverénebbé kellene válnia,

mert jelenleg túlságosan függővé vált Oroszországtól a gáz, az Egyesült Államoktól a védelem és Kínától a kereskedelem tekintetében. A felmérésben részt vevők 62 százaléka véli úgy továbbá, hogy az EU mint intézmény a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, és csupán 4 százalék van azon a véleményen, hogy az unió a holland állampolgárok javát is szem előtt tartja.

A kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 80 százaléka azt szeretné, ha Hollandia megosztaná a védelmi feladatokat a szomszédos országokkal. Hatvan százalék támogatja a fenntartható gazdaságra való áttérést. Az új kormánykoalíció tervével, miszerint Hollandia kívül maradnia az új uniós menekültügyi és migrációs paktumon, a megkérdezettek 48 százaléka teljes mértékben egyetértett, míg 42 százalék elutasította.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2024. június 06. 08:56
Ilyen Rutte féle gyökértelen buzikat kell megválasztani..................
Salitis
2024. június 05. 21:10
Hogy ki mivel elégedett, az majd a szavazatszámlálás után kiderül. Aki olyan pártokra szavaz, akik cinkosak voltak az elmúlt 10-15 év disznóságaiban, akik minden választás előtt belengették a nagy pálfordulást a normalitás felé, majd a szavazatok összesítése után ismét bedugták a fejüket soros valagába, az nem elégedetlen. Vagy szimplán hülye. Ismét megvezették, mint az elmúlt 3 választáskor. És megint nem volt annyi esze, hogy felismerje, hogy átverik.
jooeee
2024. június 05. 21:01
Ez a barom Rutte elintézte Hollandiát. Szebb világban az ilyen trógereket simán felkötötték.
tapir32
2024. június 05. 20:27
Az iszlám mindenütt győzedelmeskedik! Mohamed
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!