Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Beperli az amerikai állam a Photoshop fejlesztőjét

2024. június 18. 08:29

Komoly jogi csatározás elé nézhet az Adobe.

2024. június 18. 08:29
Adobe Offices Ahead Of Earnings Figures

Nyitókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

A Photoshop és az Acrobat fejlesztőjeként, komoly jogi csatározás elé nézhet az Adobe, miután az amerikai kormány hétfőn pert indított a vállalat ellen. A vád szerint a cég rejtett díjak és túlárazott előfizetések révén károsította meg a fogyasztókat, ami miatt akár több milliárd dolláros büntetésre is számíthat – írta meg a Reuters.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a kaliforniai San Jose szövetségi bíróságán benyújtott panaszában azzal vádolja az Adobe-t, hogy az „éves, havidíjas” előfizetési tervében elrejtette a magas felmondási díjakat és egyéb fontos feltételeket. Ezek a díjak, amelyek néha a több száz dollárt is elérték, gyakran az apró betűs részekben vagy szövegdobozok és hiperlinkek mögött bújtak meg, ami az állam szerint 

egyértelműen a fogyasztók megtévesztését szolgálták.

A panasz szerint, ha a fogyasztók az első évben mondják fel a szerződést, az Adobe az idő előtti felmondási díjakat a fennmaradó kifizetések 50 százalékaként számítja ki.

Az FTC szerint emellett az Adobe az online lemondási folyamatot is szándékosan megbonyolította. A telefonos lemondási próbálkozásokat pedig gyakran megszakították, így azt az ügyfeleknek többször meg kellett ismételniük. Ráadásul a kérésület különböző képviselők előtt kellett megtenniük, és általában ellenállásba, valamint késedelembe ütköztek.

Az ügyben az Adobe két vezetőjének is meg kell jelennie a bíróság előtt: David Wadhwani, a digitális média üzletág elnöke, és Maninder Sawhney, a digitális értékesítésért felelős alelnök is vádlottként jelent meg.

Az Adobe rejtett korai felmondási díjakkal és számos lemondási akadállyal csapdába ejtette az ügyfeleket az egyéves előfizetésekkel 

– mondta Samuel Levine, az FTC fogyasztóvédelmi hivatalának igazgatója.

Az FTC továbbá kiemelte, hogy „az amerikaiak belefáradtak abba, hogy a vállalatok az előfizetés megkötése során elrejtik a költségeket, majd akadályokat gördítenek eléjük, amikor megpróbálják lemondani a szerződést”.

A 4,92 milliárd dollárt érő előfizetések az Adobe 5,18 milliárdos bevételének 95 százalékát tették ki a március 1-jén zárult negyedévben.

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. június 26. 06:37
Én a feltört verziót használom.
2024. június 18. 11:40 Szerkesztve
Az Adobe flash-t lejátszó alkalmazás hirtelen kivonásával bődületesebb károkat okozott minden arra épülve készített munka (prezi, terv, oktatás, fejlesztés) világméretű kinyírásával. Már csak ezért billiárd dollárokat varnék én magam a nyakába.
EX_Terminator
2024. június 18. 11:16 Szerkesztve
És ez világosan el is lett pofázva, csak őkelmék besöpörték a szőnyeg alá, pontosan tudva hogy nem így van. DE AZ ENGEM NEM ÉRDEKEL hogyan csűrik csavarják a dolgokat. Se senki mást. hallottak megértették a szarakodásét pedig csak szájba vágás jár.
MaBaker
2024. június 18. 10:47
És ha a mandi kicsit is tájékozott lenne a témában, az aktuális probléma az Adobe-bal és a Photoshoppal már nem ez, hanem hogy jogtulajdont formál minden tartalomra, amit Photoshoppal csinálsz az elfogadandó használati feltételek alapján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!