Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Balhé Németországban: a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel az AfD kongresszusa előtt

2024. június 29. 12:57

Az AfD Essen városában tartott kongresszusa ellen tiltakozó tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Mintegy százezer tüntetőt várnak, és a baloldali szélsőségesek részéről erőszakos cselekményektől tartanak.

2024. június 29. 12:57
AfD federal party conference in Essen

Nyitókép: HENNING KAISER / AFP

Szombaton a rendőrség könnygázt és gumibotokat használt, hogy megállítson egy nagyobb tüntető csoportot, amely áttörte a kordont az északnyugat-németországi Essen városában, ahol az Alternatíva Németországnak (AfD) párt kétnapos kongresszusa zajlik. A rendőrség több embert letartóztatott – számolt be a Deutsche Welle. A hatóságok arra kérték a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakos cselekedeteket és a rendbontást.

Összesen mintegy 100 ezer tüntető várható Essenben, akik az AfD ellen demonstrálnak, amely párt különösen az egykori keleti kommunista régiókban nyer egyre nagyobb támogatást. 

Bár a szervezők szerint a tüntetések békések lesznek, 

a rendőrség attól tart, hogy az ezer fős baloldali szélsőségesek erőszakos cselekedeteket követhetnek el. 

Körülbelül hatszáz AfD küldött találkozik egy fedett arénában, ahol a párt társelnökei, Alice Weidel és Tino Chrupalla, újraválasztásukat intézik a jövő évi német parlamenti választások előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

Több száz tüntető lezárta az autópálya lehajtóját és elfoglalták az utcákat és kereszteződéseket a kongresszus helyszíne közelében, hogy megakadályozzák a küldöttek bejutását. 

Az esemény megnyitásakor Weidel kijelentette, hogy ami odakint történik, annak semmi köze a demokráciához, és hangsúlyozta, hogy ők maradni fognak.

Jelentős rendőri jelenlét biztosította a tüntetések biztonságát, több ezer rendőr volt jelen. Egy nagyobb demonstráció helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött a főpályaudvarnál. Péntek este már 5000 tüntető vett részt egy zenés demonstráción, amelynek mottója a „Basszus a gyűlölet ellen” volt – írta meg a The Associated Press.

Az AfD a legutóbbi európai parlamenti választásokon második helyezést ért el Németországban június 9-én, és az egykori keleti kommunista államokban első helyet szerzett. Várhatóan a szeptemberi választásokon a három keleti államban — Szászországban, Türingiában és Brandenburgban — is a legerősebb párt lesz, mivel attól tartanak, hogy más pártok nem tudnak majd kormányzó koalíciót alakítani, hogy felülmúlják őket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. június 30. 12:54
A balos antifa csürhét ki kell irtani.
betakentaur
2024. június 30. 09:19
Aki német fordulatban reménykedik nézzen a számokra: 2/3-nak megfelelt az EU választáson az, ami van (CDU-CSU libcsivé züllött) A negatív gazdasági hatások lassan szivárognak és a tempó nem késztet az évtizedek alatt beégetett status quo felmondására. Nincs igazi szabadság tapasztalatuk, most szerzik meg azt éppen, sajnos nagyon lassan, mert a nemzeti szocializmus miatt a fél agytekéjük blokkolva van. Ha megnézzük a vezető politikusok kontraszelektáltságát is, akkor látszik, hogy minden adott egy lassan kibontakozó totális diktatúra szárba-szökkenéséhez. Rengeteg az igen aktív , ráérő gyerektelen fiatalabb és idősebb német, aki felelősséggel csupán a világbékének és a klímának tartozik, tehát senkinek. Szerintem nagyon nagy a gebasz, lassúsága és felszín alatti léte miatt azonban nem látszik csupán mikroszkóp alatt. A Titanic teste már felhasadt, de egy kis zökkenő után folytatódik a party .... a víz pedig ömlik befele. Kíváncsi vagyok visszaszakad-e (NY-K) az ország?
Türelem
2024. június 29. 17:00
Németország elesett, a normális német, a tőke menekül Magyarországra, ahol a DK öreg kommunistái is szívesen várják őket.....tanulhatnak munkakultúrát, fegyelmet, precizitást.....Ausztria is a kalifátus része lesz, Bécsben évek óta több muszlimot íratnak be az első osztályba, mint osztrákot, el kell kezdeni az aknazár telepítését a magyar-osztrák határra....ja, meg az elektromos kerítést, vagy hogyan hívták ezt Kádár idején.....
sexykitty-101
2024. június 29. 16:27
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­z­­e­x­­i­­ ­p­­u­­­n­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!