Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Az amerikai haditengerészet a második világháború óta legintenzívebb harcával néz szembe Jemen partjainál

2024. június 14. 21:52

A Húszik november óta szinte naponta végrehajtott támadásai során több mint 50 hajó került egyértelműen célkeresztbe.

2024. június 14. 21:52

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Egyesült Államok vezette hadjárat a Húszi lázadók ellen, amelyet beárnyékol az Izrael és a Hamász közötti háború a Gázai övezetben, a legintenzívebben folyó tengeri csatává vált, amellyel a haditengerészetnek a második világháború óta szembe kellett néznie – nyilatkozták szakértők az Associated Pressnek – írja az ApNews.

Ezt is ajánljuk a témában

A harcban a haditengerészetnek a nemzetközi vízi utak nyitva tartására irányuló küldetése áll szemben egy olyan csoporttal, amelynek korábbi, támadófegyverekből és kisteherautókból álló arzenálja mára drónok, rakéták és egyéb fegyverek kimeríthetetlennek tűnő készletévé nőtte ki magát. 

A Hútik november óta szinte naponta végrehajtott támadásai során több mint 50 hajó került egyértelműen célkeresztbe, miközben a hajóforgalom visszaesett a Vörös-tenger létfontosságú folyosóján, amely a Szuezi-csatornához és a Földközi-tengerhez vezet.

„Minden egyes nap, minden egyes nap őrségben, és néhány hajónk már több mint hét hónapja itt van kint” – mondta David Wroe kapitány, az irányított rakétás rombolókat felügyelő kapitány.

Egy január 9-i tűzharc során a Laboon, más hajók és a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó F/A-18-asai 18 drónt, két hajó elleni cirkálórakétát és egy ballisztikus rakétát lőttek le, amelyeket a Húszik indítottak.

A Hútik szinte minden nap rakétákat, drónokat vagy más típusú támadást indítanak a Vörös-tengeren, az Ádeni-öbölben és a keskeny Bab el-Mandeb-szorosban, amely összeköti a vízi utakat, és elválasztja Afrikát az Arab-félszigettől.

„Ez a legtartósabb harc, amit az amerikai haditengerészet a II. világháború óta látott ” – mondta Bryan Clark, egykori haditengerész.

Úgymond a határán vagyunk annak, hogy a Húszik képesek lesznek olyan támadásokat indítani, amelyeket az USA nem tud minden alkalommal megállítani, és akkor elkezdünk majd jelentős károkat látni.

Ha hagyjuk, hogy ez elmérgesedjen, a Húszik sokkal alkalmasabb, hozzáértőbb, tapasztaltabb erővé válnak” – tette hozzá.

Egy patthelyzetben lévő háború

A tisztek elismerik, hogy a legénységükben van némi zúgolódás, és csodálkoznak, hogy a haditengerészet miért nem csap le keményebben a Húszik ellen. 

Ennek több valószínű oka is van. 

Az USA közvetve megpróbálja csökkenteni a feszültséget Iránnal, különösen azután, hogy Teherán hatalmas drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen, és most minden eddiginél közelebb dúsítja az uránt a fegyverminőséghez.

A lázadó csoport patthelyzetbe került a szaúdiak vezette koalícióval szemben egy szélesebb körű háborúban, amely több mint 150 000 ember halálát okozta, köztük civilekét is, és a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő.

Az Egyesült Államok közvetlen harcot folytat a húszik ellen, amit a zaydi síita csoport vezetői valószínűleg szeretnének. 

Mottójuk régóta a következő: „Allah a legnagyobb; halál Amerikára; halál Izraelre; átkozott zsidók; győzelem az iszlámnak”

 Az USA elleni harc és a palesztinok melletti nyilvános kiállás miatt a Közel-Keleten egyesek dicsérik a lázadókat.

Míg az Egyesült Államok és európai partnerei a vízi utakon járőröznek, Szaúd-Arábia nagyrészt csendben maradt, és békeszerződést keres a húszikkal.

A jelentések szerint néhány közel-keleti ország arra kérte az Egyesült Államokat, hogy ne indítsanak támadást a Húszik ellen a saját területükről, ami még kritikusabbá teszi az Eisenhower jelenlétét.

Eközben a Húszi támadások továbbra is nyomasztják a hajózást a térségben. 

Egyiptomnak a Szuezi-csatornából származó bevétele a támadások kezdete óta a felére csökkent. 

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. június 17. 09:16
"+Szvv 2024. június 17. 08:32 Mar reg a betonba dongolhettek volna oket. " Csak azt a beton oda kell vinni, alapozni, kiönteni, megvárni, míg megköt és aztán.... Tesó, ezeknek van pár Mi-8 vagy Mi-17 helikopterük és azokkal rutinosan foglalnak el hajókat. És murica NEM TALÁLJA ezeket a koptereket sem. Csak pár drónjukat vesztették el a keresgélésben.
B_kanya
2024. június 17. 09:14
"amelynek korábbi, támadófegyverekből és kisteherautókból álló arzenálja" Mi a fene az a "támadófegyver"?!?! Ja, tudom... "assault weapon", más néven "gonosz fekete puska" - ami egyébként egy műanyagtokos SzKSz karabély is lehet, csak a hülye picsa demokraták megrémülnek attól, ahogy KINÉZ. (Ismétlem: nem az a bajuk, hogy félautomata vagy mekkora a tárkapacitás - hanem az, hogy gonosz és fekete). Ha ESETLEG a cikkben ASSAULT RIFLE szerepelt, az magyarban GÉPKARABÉLY. Vagy írjanak "kalát".
Szvv
2024. június 17. 08:32
Nem is akarjak ezt megallitani. Mar reg a betonba dongolhettek volna oket.
kbs-real
2024. június 15. 10:48
Aha. Szóval csak azért nem bírnak a bozótnégerekkel, mert olyan jóságosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!