Az AfD inkább újrakalkulál: „szélsőséges” pártokkal nem ülne egy képviselőcsoportba

2024. június 26. 11:42

Úgy volt, hogy talán megalakul egy radikális jobboldali csoport, de egyelőre úgy tűnik meggondolták magukat, azt is elmondták, miért.

2024. június 26. 11:42
After the European elections - AfD

Nyitókép: René Aust az AfD delegáció vezetője KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) elhalasztotta az új európai parlamenti frakció létrehozását, félnek ugyanis attól, hogy rossz fényt vethet rájuk, ha túlságosan szélsőséges pártokkal fognak össze – számolt be az Euractiv. 

Mivel kizárták őket a jobboldali ID képviselőcsoportból, amelyet jelenleg a francia Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) ural, 

a német AfD párt saját frakciót szeretne alakítani az Európai Parlamentben.

Kedden a René Aust vezette AfD-delegáció úgy döntött, egyelőre nem jelentik be az új frakciót. A párt először alaposabban át akarja vizsgálni, hogy kiket vennének be a pártba. 

Az igazi szélsőségesek

A pártot Németországban állandóan szélsőségességgel vádolják, és ezért kellemetlen lenne, ha „Brüsszelben aztán olyan emberekkel ülnénk le, akik pontosan azt hirdetik [amivel az AfD-t vádolják]” – mondta egy AfD-hez közeli forrás az Euractivnak. 

Több AfD-s forrás kifejtette, hogy a képviselőcsoportnak sikerült elérnie a frakció létrehozáshoz minimálisan szükséges létszámot, azonban most három pártot inkább újra átvilágítanak. 

A küldöttség meg akarja vizsgálni, hogy megvalósítható-e egy társulás a magyar Mi Hazánk Mozgalommal és a nacionalista SOS Romániával, de a szlovákiai szélsőséges Köztársaság Mozgalmat is újra górcső alá veszik. 

Félő, hogy „ellenőrizhetetlenek” – mondta a forrás.

Lesz vagy nem lesz új frakció? 

Az Euractiv cikke szerint a német jobboldali párt nehéz döntés előtt áll. Az ID-ből való kizárás után el akarják kerülni a teljes elszigetelődést, ugyanakkor az ún. szélsőjobboldali pártokkal való összefogás sincs ínyükre. 

A végső döntés valószínűleg akkor születik meg, amikor július 2-án ismét összeül az AfD uniós küldöttsége.

Ahhoz, hogy időben, az Európai Parlament első plenáris ülése előtt bejegyezzék őket, és nagy összegű kommunikációs és parlamenti tevékenységre fordítható támogatásban részesüljenek, jövő csütörtökig be kell jelenteniük az új frakciót. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 29. 07:36 Szerkesztve
Befenyítették őket a listavezetők kilövésével, erre egyből kibújt belőlük az igazi német, aki mindent, mindenkit ellenőriz és górcső alá vesz, hogy megfelel-e az aktuálisan képviselt sztenderdnek.
Bodzay
2024. június 26. 12:42
Az EP jobboldal építgetésére ráférne egy kis innováció. Esetleg mintát vehetnének a bal masszáról.
nemugatolmerkapol
2024. június 26. 12:17
Az AfD először szabaduljon meg a pártba beépített belső, beépített ügynököktől. Utána nyilvánítsa ki, hogy ők a Konrad Adenauer féle igazi, békés Európában hisznek. Ne keressenek szövetségeseket, keressék a leendő szövetségesek őket! Legyen saját médiájuk! Hangsúlyozzák ki, hogy Németország nem egy büdös hajléktalan szálló! Semmiért ne kérjenek elnézést! Hangsúlyozzák ki, hogy hajlandóak megbocsátani a franciáknak. A európai parlamentben soha ne angolul beszéljenek, hanem mindig németül!
2024. június 26. 12:15 Szerkesztve
Kit érdekel? Orbán megmondta össze kellett volna fognia Meloninak és Le Pen-ek... (én hozzá teszem, hogy az Afd-nem). Nem tették... Akkor tök mindegy, hogy ki kivel van, mindenki kicsi.... Ennyike....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!