Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Amerika új nukleáris szankciókat sürget – megszólalt a külügyminiszter

2024. június 28. 08:14

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint az iráni készlet további dúsítás után három atomfegyverhez is elegendő lenne.

2024. június 28. 08:14
US Secretary Of State Blinken Visits Israel

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

„Az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókat léptetett életbe Irán ellen »a folytatódó nukleáris eszkaláció« miatt” – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A legújabb szankciók három, az Egyesült Arab Emírségekben működő vállalatot érintenek, amelyeket Washington azzal vádol, hogy iráni kőolajat és petrokémiai termékeket szállítanak. Az intézkedések ezen cégek tizenegy hajójára is kiterjednek – írta meg a Portfolio.

Júniusi csúcstalálkozóján a hét legfejlettebb ipari ország óva intette Iránt az urándúsító programja fejlesztésétől, és közölték, hogy

készek intézkedéseket hozni, ha Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) harmincöttagú kormányzótanácsa júniusban felszólította Teheránt, hogy gyorsítsa fel az együttműködést az ENSZ-szervezettel és vonja vissza a megfigyelők kiutasítását.

Irán jelenleg 60 százalékos szintre dúsít uránt, miközben az atombomba előállításához 90 százalékos szint szükséges.

„Az elmúlt hónapokban Irán további lépéseket jelentett be atomprogramja kiszélesítésével kapcsolatban, olyan módon, amely nem tűnik hitelesen békés célúnak” – szerepelt a közleményben.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy nem engedjük meg soha Iránnak, hogy atomfegyvere legyen, és az országunk rendelkezésére álló minden eszközt előkészítünk ennek érdekében

– mondta Antony Blinken külügyminiszter.

A NAÜ szerint az iráni készlet további dúsítás után három atomfegyverhez is elegendő lenne. Iránban június 28-án pénteken rendezik meg a rendkívüli elnökválasztást, miután a korábbi elnök helikoptere rossz időjárási körülmények között egy hegyoldalnak csapódott. Ebrahim Raiszi halála teljesen felforgatta az országot, mivel az eredeti tervek szerint csak egy év múlva tartották volna a választást. Az eseményeket utódlási válság és rekordmagas érdektelenség övezi.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 29. 01:13
Zsidó atom jó atom, perzsa atom nem jo atom. Meg a tetves zsidó kurva amyádat!
sexykitty-101
2024. június 28. 12:57
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­k­­­e­l­d­­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­­e­x­i­­­ ­p­­u­­­n­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
august
2024. június 28. 11:20
Komolyan nem értem ezt az úgynevezett "nemzetközi jogot", majd én eldöntöm kinek lehet atomfegyvere, vagy atomreaktora. Furcsa módom Pakisztánnak lehet atomfegyvere, teljes politikai káosz egymással harcoló iszlám erők hatalmi harcai közepette is, Iránnak viszont nem lehet, még atomreaktora sem. Viszont az ukránok meg éppen most kacérkodnak az atomfegyver beszerzésen, vagyis nagyon akarják erősen szugerálják magukat, hoigy szükségük van rá. Igazából ott van ezzel kapcsolatban a legnagyobb gond, hogy erősen kopik főleg a nyugati térfélen az elrettentő ereje, ugyanis napi szinten provokálják a világ egyik legnagyobb atomhatalmát, Így aztán az elrettentő ereje a ködbe vész, mert azt mondják az ellenfélre, hogy úgy sem meri bevetni elsőként.
formaegy-2
2024. június 28. 10:12
Csak emlékeztetlek te mocskos amcsi terrorista rohadék, hogy ti vagytok akik az egész világot már keresztbe-kosba lemészároltátok, és ti vagytok azok, akik ATOMOT dobtak le!!!!!!!!! Úgy, hogy te rühes gyilkos rohadék, visszább az agarakkal amikor kinyitod a pofádat! Ez szól az Európagyilkos hitlerista náci Leyen és bandájának is, mert a Hitler apjuk volt az, aki vagonozott, és gázkamrába küldte a sok ártatlan embert, GYEREKEKET! Nektek mocskos tömeggyilkos rühesek - pofa be! Neked főleg rohadt terrorista amcsi, akik most az ukrán embereket használjátok a háborútokhoz!!! Tömeggyilkos terrorista amcsi csürhe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!