Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Alig száradt meg a tinta a NATO-csatlakozási szerződésen: 17 katonai bázist kap az Egyesült Államok Svédországban

2024. június 19. 13:14

Svédország két évszázadon keresztül távol tartotta magát a katonai szövetségektől.

2024. június 19. 13:14
NATO military drill in Gotland

Nyitókép: Narciso Contreras/AFP

A svéd törvényhozás kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást, amely a NATO-csatlakozás keretében megengedi az amerikai félnek, hogy állandó támaszpontokat létesítsen az országban – írta a francia Le Monde.

Az úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás mérföldkőnek számít egy olyan ország történetében, amely két évszázadon keresztül távol tartotta magát a katonai szövetségektől 

Az aláírt megállapodás 17 svédországi katonai bázishoz és kiképzőterülethez biztosít hozzáférést az Egyesült Államoknak, és lehetővé teszi fegyverek, katonai felszerelések és lőszerek tárolását is.
 

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2024. június 19. 22:12
august "az egykori szovjetzúnió kivonta a csapatait,-felszerelését a keleti országokból" Mert a Varsói szerződés megszűnt, és a volt tagországok mondták a szovjeteknek, hogy menjenek haza. A NATO meg él és virul, és nem lépett ki belőle senki.
august
2024. június 19. 20:23
:) A vicc ebben az, hogy a nyugati propagandában az orosz terjeszkedésről beszélnek. Mintha Kanadában adnának az oroszoknak 17 katonai támaszpontot. Egy nyugati elemzőnek volt egy korábbi érdekes véleménye, hogy az egykori szovjetzúnió kivonta a csapatait,-felszerelését a keleti országokból, az USA viszont ottmaradt, nem vonult sehova, sőt.
kovsa2
2024. június 19. 19:55
"A svéd törvényhozás kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást," Szerintem, ezzel sikerült elérniük, hogy egy soha nem volt fenyegetéstől megvédjék magukat. A "jó" hír az, hogy most már lesz ilyen fenyegetés.
iSTaR_GoM
2024. június 19. 17:15
"NATO-csatlakozás keretében megengedi az amerikai félnek, hogy állandó támaszpontokat létesítsen az országban " Egyértelmű volt, hogy ezért olyan fontos a svédek csatlakozása. Az USA be akarta tenni a lábát a NATO védernyője alatt a svéd felségvizekre, minél közelebbi támaszpontok létesítésével - felügyelet alatt akarják tartani az oroszok mozgásait. Minden irányból be akarják keríteni őket ..... az oroszok helyében az amerikai kontinenst raknám tele orosz támaszpontokkal. Vannak ott olyan államok, ahol vígan megtehetik, s gondolom nekik pedig ez lesz a következő lépésük. Aztán pampoghatnak az amerikai seggfejek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!