Lengyelország
ÉLŐ
Ausztria

A németeknek is leesett a tantusz: már a hírszerzés szerint is jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség Németországban

2024. június 11. 10:56

Súlyos kijelentést tett Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője.

2024. június 11. 10:56

A nyitókép illusztráció. Fotó: JENS SCHLUETER / AFP

Jelentősen megnőtt Németországban az előző évekhez viszonyítva az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség – közölte a német belföldi hírszerzőszolgálat. A fenyegetettség növekedésének számos oka van – mondta el Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője, kiemelve ezek közül a radikalizálódott személyek okozta fenyegetést.

Ezt is ajánljuk a témában

Az okok között sorolta fel a szélsőséges tálibok térnyerését az afganisztáni hatalomátvételük óta, valamint azt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban megerősödött az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) elnevezésű terrorista csoport.

A „radikalizálódási spirál” továbbgyűrűzésében a skandináviai Korán-égetések és Izraelnek a palesztin szélsőséges Hamász elleni katonai műveletei is szerepet játszottak Haldenwang szerint.

A Hamász terrorista támadása után a Közel-Keleten kialakult helyzet nyilvánvalóan megnövelte az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetést”

– szögezte le.

Magyarázata szerint Németországra azért irányul jobban a dzsihadisták figyelme, mert az Egyesült Államokkal együtt Izrael legfontosabb támogatói között tartják számon. Májusban egy 25 éves afgán férfi a Pax Europa iszlámellenes mozgalom mannheimi megmozdulásán öt embert sebesített meg késsel, egyikük, egy rendőr később belehalt sebeibe. A nyomozás szerint a támadás oka a szélsőséges iszlamizmushoz köthető.

Haldenwang a jelenlegi biztonsági helyzetet „nagyon feszültnek” nevezte, és hozzáfűzte, hogy a német hírszerző szolgálatok nem becsülik alá az iszlamista terrorizmus fenyegetését.

Németországnak jelenleg három nagy kihívással: az iszlamista terrorizmus fenyegetésével, a társadalmi feszültségeket fokozó jobboldali szélsőségesek előretörésével, valamint külföldi országok kémtevékenységével és befolyásszerzésével kell szembenéznie – emelte ki a hírszerzési főnök, megjegyezve, hogy mindezek mellett nem lehet elfeledkezni az egyre erőszakosabb baloldali szélsőségesek jelentette fenyegetésről sem.

(MTI)

***

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­e­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Szvv
2024. június 13. 10:00
Ki mint vet…
Griffi
2024. június 11. 12:33
Mit mondott Orbán Viktor 9 éve? Jön a terrorizmus a migránsokkal. Hát egyétek meg, amit főztetek.
survivor
2024. június 11. 12:15
Remélem LESZ nagy terror a foci EB és az Olimpia alatt IS... Ali, húzz bele... !!! :-D INSALLAH.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!