Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

A következő NATO-főtitkár értékes alkut ajánlott Magyarországnak

2024. június 18. 08:41

A szinte biztos befutó Mark Rutte írásba is adná a támogatásért cserébe, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekben, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását.

2024. június 18. 08:41
null

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből – írja a Financial Times, amely szerint a politikus így próbálja megszerezni a magyar kormány támogatását. Korábban a törökök, a szlovákok és a románok is ellenezték Rutte kinevezését, ám sajtóhírek szerint mára a törökök lemondtak a tervükről, hogy ne EU-s főtitkár folyassa, Románia pedig képtelen többséget szereznie Klaus Iohannis államfőnek, azaz Rutte szinte biztos befutó.

A holland politikus az Orbán Viktorral történt találkozón megerősítette a mostani főtitkár, Jens Stoltenberg ígéretét, miszerint mandátuma alatt Magyarországnak joga lesz kimaradni az Ukrajnát támogató NATO-akciókból, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását – ezt írásban is megerősíti.

Rutte szóvivője a lapnak azt mondta, „jól elbeszélgettek" a magyar miniszterelnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy a jövőre koncentrálnak. Korábban Orbán Viktor a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, jogilag most is megvan a lehetősége az országnak arra, hogy kimaradjon a NATO-területen kívüli katonai akcióból, de erre politikai választ is vár.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jacko-0
2024. június 21. 14:06
Amit Orbánnak megígértek, mármint hogy dönthet a részvételről, eleve tartalmazza a NATO szabályzata. Szóval semmi egyedi kedvezményt nem vívott ki a R. támogatásával OV. R.-ről a korábbi véleménye O.-nak az volt, hogy " nagyképű szarjankó". Hát így működik a mi harcos miniszterelnökünk.
recipdoki
2024. június 18. 19:14
Újabb gyomrost kapott a Miniszterelnök úr, rég volt ilyen rossz sorozata ... Most a kedves jóbarátja, Giorgia Meloni olasz miniszterelnöktől jött az újabb pofon. Így nem lesz meg a nagy jobbos Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakció Melonival, Le Pennel és Orbánnal.
recipdoki
2024. június 18. 19:02
Orbánnak egyelőre nem osztottak lapot, csalódottan keresi a helyét Brüsszelben
recipdoki
2024. június 18. 18:21 Szerkesztve
Orbán behisztizett Ruttetól mint a messiás Egontól Az interjú hazugságon kapás és az attól behisztizés miatt elmaradt😁.a vétó dettó höhöö...MP sokat tanult Orbántól ,most Orbán tanult a messiástól és bejött höhöö.. Vagyis vájjámán a fiatal messiás a kivénült messiástól és viszont ,egy akolból valók höhöö,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!